avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termenul de emitere a deciziei de concediere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termenul de emitere a deciziei de concediere disciplinara

Articolul 268, aliniatul 1, din Codul Muncii spune:
- Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

Va rog sa-mi explicati un pic acest articol.
Cele doua termene trebuie sa fie indeplinite in acelasi timp sau e vorba de posibilitatea de a alege (ori 30 de zile de la constatare, ori 6 luni de la savarsire)?
Daca nu se indeplineste primul termen, de 30 de zile, dar se indeplineste al doilea, de 6 luni, atunci decizia e valabila?
Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:35, 24 Aprilie 2012
Daca s-a decis suspendarea cercetarii disciplinare , ca urmare a intrarii dvs in concediul medical, atunci aceasta trebuia reluata dupa terminarea acestuia ... adaugarea a altor motive de incalcare a disciplinei muncii este o practica nelegala , angajatorul trebuia sa va comunice acest lucru ...

Codul Muncii dispune: convocarea salariatului pentru efectuarea cercetării disciplinare trebuie sa cuprinda obiectul cercetarii ....
lucrurile stau astfel:
pe 9 septembrie - suspendat contract de munca si convocata la comisie pe 25 septembrie.
nu m-am putut prezenta, din motive medicale.
atunci, au mutat termenul pe 15 noiembrie, la care m-am si prezentat.
in convocarea pt 15 noiembrie, mi-au comunicat noile "capete de acuzare".
ce as vrea eu sa analizez...
termenul de 25 septembrie a fost suspendat, devenind 15 noiembrie, nu?
practic, ca sa spun asa, timpul a fost oprit in loc, in 15 noiembrie aflandu-ne, juridic, tot in 25 septembrie, nu?
iar cum pentru 25 septembrie aveam un singur cap de acuzare, atunci pe 15 noiembrie trebuia discutat doar acel cap de acuzare, nu?
iar la fiecare noua acuzatie adusa, trebuia o noua procedura si, implicit, o noua comisie...
e corect rationamentul?
cu permisiunea dumneavoastra, va mai supun atentiei o intrebare.
avem in codul civil urmatoarele prevederi legate de termenul de decadere:

Art. 2545
Instituirea termenului de decădere
(1) Prin lege sau prin voinţa părţilor se pot stabili termene de decădere pentru exercitarea unui drept sau săvârşirea unor acte unilaterale.
(2) Neexercitarea dreptului subiectiv înăuntrul termenului stabilit atrage pierderea lui, iar în cazul actelor unilaterale, împiedicarea, în condiţiile legii, a săvârşirii lor.

Art. 2.548. Regimul termenelor de decadere. (1) Termenele de decadere nu sunt supuse suspendarii si intreruperii, daca prin lege nu se dispune altfel.

asadar, citind articolul de mai sus, 2.548, ne putem intreba:
suspendarea contractului de munca din motive medicale sau din initiativa angajatorului are efect asupra regimului termenului de decadere a emiterii deciziei de concediere?
iar daca angajatorul a emis doua decizii de concediere, revocate succesiv, pe a treia emitand-o dupa sase luni de la savarsirea faptei, putem spune ca aceasta a treia decizie e, de fapt, singura?
Codul civil constituie dreptul comun al unor sanctiuni aplicabil actelor juridice ... in raporturile de munca sunt incidente prevederile Codului Muncii , care la art.49 alin.6 prevede: In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
freeelis a scris:

Codul civil constituie dreptul comun al unor sanctiuni aplicabil actelor juridice ... in raporturile de munca sunt incidente prevederile Codului Muncii , care la art.49 alin.6 prevede: In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.



aveti dreptate, se pare ca pica si aceasta pista...
dar ce parere aveti despre ce spun in mesajul anterior, referitor la suspendarea si activarea termenelor si convocari separate ale comisiei de disciplina pentru fiecare fapta aparuta intre timp...
ma gandesc ca e ca si in cazul unui proces.
daca eu sunt dat in judecata ca am furat o bicicleta, iar politia constata pe parcurs ca am mai spart si un geam, nu poate sa includa si a doua infractiune in cadrul aceluiasi proces.

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
De 2 ori cercetare disciplinara? Beauty Beauty Buna ziua tuturor Intrebarea mea este urmatoarea:se poate face de doua ori cercetare disciplinara?Prima data am fost cercetata pentru alte motive ....nu a ... (vezi toată discuția)
...30 de zile de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare... codulmuncii codulmuncii Dupa cum stiti interpretarea acestui art. 252 alin. (1) din codul muncii (pentru o practica unitara) se face dupa \'marele\' recurs in interesul legii care a ... (vezi toată discuția)