Buna ziua. Scriu in numele prietenului meu:
In 2006 am achizitionat o camera de luat vederi dintr-un magazin, plata facandu-se printr-o alta firma (institutie financiara nebancara) prin rate pe o perioada de 5 ani cu rata lunara fixa de 57 lei. Pretul produsului de raft a fost 2000 lei, iar in cei 5 ani in total urma sa platesc aprox. 3500 lei. In decursul a 5 ani am platit 4500 lei firmei respective, si supriza vine acum, din documentele dansilor reiese ca mai am de platit 2500 lei. Diferenta de bani provine de la faptul ca in acesti ani de fiecare data cand am efectuat plata dupa data scadenta cu cateva zile, mi-au aparut penalitati de 30 de lei + dobanda (ulterior s-a majorat la 45 de lei+dobanda) + 5% comosion pt depasirea limitei de credit. Si asa se intampla ca eu plateam cate 100 de lei cu 2-3 zile dupa data scadenta si plateam degeaba, fiindca suma tot crestea. Mi-am dat seama ca platesc mult mai mult decat trebie dar am trait cu impresia, ca odata cei 5 ani trecuti mai ales ca tot timpul am platit mai mult, o sa fie datoria mea pe 0. Dar datoria mea creste pe luna se trece. Am fost la un avocat si am compus o notificare prin care am cerut firmei sa rezilieze contractul, eu considerand ca mi-am platit datoria ba am platit si mai mult decat trebuia cu 1000 lei. Eu inteleg ca plata mea cu intarziere, chiar daca intarzierea a insemnat cateva zile trage dupa ea conseciinte, dar mi se par abuzive penalitatile de 30/45 de lei+dobanda +cei 5%.
Eu am trait cu impresia, ca notificarea aceea va avea efect, adica sau firma va intelege situatia mea si "ma va ierta" de restul datoriei, sau ma va da in judecata, avocatul spunand ca avem sanse sa castigam.
Dar nu s-a intamplat asa, firma ma hartuieste propriu zis (si la fel hartuieste si cunostiintele mele, pe care la fel ii suna ca sa intrebe de ce nu platesc eu - numere de telefon pe care eu le-am dat firmei in momentul incheierii contractului - era obligatoriu), ma suna zilnic, de mai multe ori, desi le-am explicat clar situatia, ca nu doresc sa mai platesc, si sa nu ma deranjeze, si i-am rugat sa rezilieze contractul sau sa ma dea in judecata.
Mi-e teama acum ca ei nu o sa faca nici un pas, iar datoria mea va creste exponential, si abia atunci ma vor da in judecata evantual, si atunci daca pierd va trebuie sa platesc o avere pe ceva ce actual nu mai valoreaza nici 500 de lei.
As fi vrut sa stiu daca exista cumva o lege care interzice institutiilor financiare nebancare sa perceapa penalitati/dobanzi abuzive, sau daca exista reglementari care prevad o "inghetare" a datoriilor sau ceva de genul, din moment ce eu am trimis notificarea respectiva scrisa de avocat, si ei au si primit-o (mi-au confirmat asta si prin telefon, si am si confirmarea de primire).
Avocatul meu ma sfatuieste sa asteptam sa ne dea ei in judecatam asta in speranta ca vor face asta cat mai rapid.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in legatura cu ce pot sa fac cu datoria mea de 2500 de lei, care creste exponential pe luna ce trece, si nu as vrea sa se faca de 10 ori atat pe cat este acum si atunci sa ma dea in judecata (si daca exista legi in acest sens).
Si al doilea lucru daca exista legi in legatura cu hartuirea persoanelor pe telefon, pur si simplu nu mai suport, ma suna zilnic, si ma streseaza, parca vorbesc cu peretii cand le explic ca nu mai doresc sa platesc.
Multumesc mult!
Pt cearls:
Dvs spuneti sa fac o plangere la politie pt inselaciune, dar nu stiu cum as putea sa dovedesc asta (dati-mi va rog mai multe detalii in legatura cu ce acte sau cu ce anume as putea sa dovedesc asta). Mi-e tema ca o sa rada ca ii deranjez cu asa ceva.
Precizez ca am fost deja la protectia consumatorului, pt a cere un sfat de la dansii, si dansii mi-au spus ca e totul legal, si ma sfatuiesc sa platesc si restul banilor, fiindca nu exista alta varianta.
Multumesc.
Pt derbedea:
Asa este nu am semnat nici un act legat de majorarea penalizarii de la 30 la 45 lei.
Dvs ce ma sfatuiti sa fac? Sa astept pana cand firma respectiva ,ma da in judecata, riscand sa se intample asta peste 1-2 ani, in conditiile in care lunar creste cu aprox. 100 de lei datoria mea, adica suma va creste exponential, sau sa ii dau eu in judecata?
Cam ce sanse de castig sunt daca ma dau ei in judecata sau daca ii dau eu in judecata?
A, si am uitat sa precizez, nu stiu daca e important, contractul pe care l-am semnat e scris cu litere foarte mici (tot contractul), este foarte obositor pt ochi de citit. Nu exista vreo lege care sa declare contractul nul pe aceasta baza?
Multumesc.
Pt cearls:
Dvs spuneti sa fac o plangere la politie pt inselaciune, dar nu stiu cum as putea sa dovedesc asta (dati-mi va rog mai multe detalii in legatura cu ce acte sau cu ce anume as putea sa dovedesc asta). Mi-e tema ca o sa rada ca ii deranjez cu asa ceva.
Precizez ca am fost deja la protectia consumatorului, pt a cere un sfat de la dansii, si dansii mi-au spus ca e totul legal, si ma sfatuiesc sa platesc si restul banilor, fiindca nu exista alta varianta.
Multumesc.
pai daca va e teama ca o sa-i deranjati pe cei de la politie/parchet (si o sa-i mai apuce si rasu'), platiti restul banilor, cum va spune opc-u' (ca astia altceva nu stiu, nu rezolvati nimic cu "protectia consumatorului")...
Plangere penala impotriva unei banci care nu a notificat in scris modificarile din contract si a stabilit unilateral dobanzi si comisioane
...Una dintre cele mai grave reclamatii a fost depusa, zilele trecute, la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta de catre administratorii unei firme, care acuza o banca din top 10, precum si cinci angajati ai sai de inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata si fals in inscrisuri sub semnatura privata....
Datori vânduţi cu cardul de cumpărături: "Este cămătărie, inselaciune pe faţă", spune juristul de la Protecţia Consumatorului!
Scenariul era unul comun. Oamenii se prezentau la magazin pentru achizitionarea produselor, iar la semnarea contractului li se inmana un card cu ajutorul caruia urma sa isi plateasca ratele, carduri emise de institutii non-bancare. La scurt timp, acestia primeau acasa o instiintare de la respectiva unitate prin care erau anuntati ca pe card dispun de o anumita suma ce putea fi retrasa sau folosita la cumparaturi. Pe moment, acest aspect nu a starnit suspiciuni. Calvarul oamenilor a inceput abia cand au ajuns la sfarsitul perioadei in care trebuiau sa achite ratele pentru produsele achizitionate, cand s-au trezit ca au de platit sume astronomice reprezentand dobanzi si comisioane.
....
Ba mai mult, oamenii s-au plans ca sunt sunati de firme de recuperare, care in numele... ii ameninta ca li se vor lua casele daca nu platesc. Cei de la Protectia Cosumatorilor recomanda tuturor celor aflati in aceasta situatie sa se adreseze Politiei.
Buna ziua
In situatia ta sunt si eu ,numai ca eu am luat produse in val.de 1700 ron si am platit 5000 si mai vor inca pe atat.Am facut pangere si eu la opc iar cei de la firma mi-au injumatatit soldul.Vezi ca sunt niste banditi,mi-au sters penalizarea de 5%care cumulata era undeva la 2700 ron ,dar dobanda?Totul e de la limita de credit pe care chiar daca nu o folosesti, o activeaza ei.Iti retrag ei acei 30-45 ron si tu trebuie sa intregesti suma limita de credit.Si cum?....Pai plateste 45ron +dobanda de la limita credit.Eu nu am recunoscut aceasta limita pentru ca nu am avut cod pin la card si nu am avut cum sa o verific daca a existat vreodata pe card.Normal daca ai intarziat cu minimul de plata ,dar ai platit pana la ultima data scadenta din luna-ei au 2 date scadente,una cu minim de plata si alta cand trebuie sa dai restul din rata-se percepe o penelizare de 30-45ron.de unde dobanda?Numai ca asa fac:se baga in limita de credit si tu trebuie sa platesti si dobanda.Mi-au trimis actele cu detalierea taxelor si comisioanelor ,dar fara dobanzi.Pai nici nu au cum.Spune-mi te rog cat te-a costat onorariul la avocat,pentru ca ,cu cei de la opc m-am lamurit.....Nu au facut nimic decat sa ajung cu firma la o intelegere amiabila.S-o creada ei ,nu le mai dau un ban!Daca mai ai vreo idee sa-mi spui te rog si mie.O zi buna