avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de nastere, duplicat
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de nastere, duplicat

Locuiesc in Canada de mai bine de 12 ani de zile. De curind am descoperit ca nu mai imi gasesc Certificatul de Nastere, eliberat la Constanta.
Mai am printre acte o copie, lizibila.
In curind voi veni intr-o scurta vizita in Romania si cu ocazia asta intetionez sa obtin un duplicat dupa Certificatul de Nastere.
Am citeva intrebari, referitoare la acest subiect:
1. Unde trebuie sa ma adresez?
2. Exista formular care se poate download-a de pe internet?
3. Care este procedura?
4. Ce acte trebuie sa aduc cu mine?
5. Cit dureaza pina sa-l elibereze?
6. Ce taxe sint de platit?

In asteptarea unui raspuns complet,

Multumesc anticipat.
Probabil ca sunteti CRDS cetatean roman cu domiciliul in strainatate. In acest caz solicitati eliberarea unui titlu de calatorie, pentru a veni in Romania. Odata ajuns aici va adresati in cel mai scurt timp primariei unde v-ati nascut si solicitati ca pe baza titlului de calatorie sa vi se elibereze certificatul de nastere. Dupa care va faceti un nou pasaport CRDS si...plecati inapoi acasa.
Asa cum spuneam, sint plecat de mai bine de 12 ani si nu mai sint la curent cu legislatia din Romania. Din cauza asta am pus intrebarea aici in forum, in speranta ca primesc un raspuns clar.
Sa lamuresc un pic situatia.
- Sint plecat definitiv, am cetatenie Canadiana iar in Romania nu mai am nici o proprietate, adresa etc. Nu stiu daca asta ma incadreaza drept CRDS sau nu.
- Dat fiindca nu am renuntat la Cetatenia Ramana, am cetatenie Romana dobindita prin nastere, cred.
- Detin o copie a cetificatului obtinut la nasterea mea, copie in care se poate vedea seria numarul etc.
- Cind vin in tara, vin pentru pentru scurt timp, 5 ? 10 zile sa-mi vizitez rude si prieteni. si calatoresc sub pasaport Canadian. Problema e ca nu sint interesat sa-mi fac Titlu de Calatorie, Pasaport Romanesc, etc. De asemeni iar nu intentionez ca sa-mi pretrec o buna parte din vizita pe holurile institutiilor de stare civila.
Ca orice cetatean Roman am dreptul sa obtin un duplicat al Certificatului de Nastere.

Multumesc, participantilor din forum care si-au exprimat parerea dar informatiile obtinute par oarecum derutante.

Am o intrebare pentru Moderator:
Care e cea mai directa solutie pentru a rezolva problema mea?
Ultima modificare: Duminică, 25 Martie 2012
Ares-3, moderator
Veti merge la Starea Civila in Constanta cu pasaportul - este actul de identitate pe care il detineti, este suficient.
E ok ca aveti o copie a certificatului, luati-o cu dvs. (este de ajutor functionarilor).

Veti depune o cerere si veti plati o taxa de 2 lei.

Model:
[ link extern ]

In cazul in care perioada de asteptare depaseste durata vacantei dvs., puteti face procura speciala cuiva (ruda, prieten) sa ridice duplicatul si sa vi-l trimita.
scalin a scris:
Sint plecat definitiv, am cetatenie Canadiana iar in Romania nu mai am nici o proprietate, adresa etc. Nu stiu daca asta ma incadreaza drept CRDS sau nu.
Faptul ca nu aveti nici o proprietate in Romania nu va incadreaza automat drept CRDS. Daca in ultimul pasaport romanesc la rubrica "domiciliu" scrie "Canada", inseamna ca aveti statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate (CRDS). Daca scrie "Constanta" sau ultimul judet de domiciliu avut in Romania, inseamna ca nu sunteti CRDS, ci figurati inca in evidentele romanesti cu ultimul domiciliu avut in buletin/CI.

Problema e ca nu sint interesat sa-mi fac Titlu de Calatorie, Pasaport Romanesc, etc.
Pasaportul nu este doar un document de calatorie.
Cetatenia romana se poate dovedi cu certificatul de nastere doar pana la varsta de 14 ani, insotit de un act de identitate romanesc valabil al unuia dintre parinti. Dupa 14 ani, dovada cetateniei se face cu un act de identitate romanesc valabil (pasaport sau carte de identitate).
De exemplu, daca veti mosteni pe cineva din Romania, iar masa succesorala include terenuri, va trebui sa faceti dovada cetateniei romane.
Sau daca veti dori sa stati in Romania mai mult de 90 zile in interval de 6 luni, cat are dreptul cetateanul canadian, ar fi bine sa puteti face dovada cetateniei romane.

La intrebarea dumneavoastra a raspuns moderatorul.
Cu titlu informativ, duplicatul certificatului de nastere se poate obtine si prin intermediul ambasadei/consulatului roman. Taxa actuala este 67 CAD si dureaza cateva luni pana il primiti.
Multumesc mediatorilor cit si participantilor la forumul de discutii pentru informatiile primite. Consider ca am toate datele de care am nevoie.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. ... Florin Bondrea Florin Bondrea Buna ziua. Ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. Copilul e nascut in Canada, are 16 ani si am vrea sa stim cum putem sa ii inregistram ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate si certificat de naștere pierdute în anglia. cum pot obține pașaport românesc fără să vin în românia? Celinne Celinne Buna ziua, va scriu deoarece o cunostinta apropiata se afla intr o situatie complicata. Locuieste in anglia cu copii dar si a pierdut carte identitate, ... (vezi toată discuția)
Acte mogecri mogecri As dori sa intreb , in cazul in care ma intorc in tara cu un titlu de calatorie, unde trebuie sa ma prezint si ce trebuie sa fac pentru am -mi face documentele ... (vezi toată discuția)