scalin a scris:
Sint plecat definitiv, am cetatenie Canadiana iar in Romania nu mai am nici o proprietate, adresa etc. Nu stiu daca asta ma incadreaza drept CRDS sau nu.
Faptul ca nu aveti nici o proprietate in Romania nu va incadreaza automat drept CRDS. Daca in ultimul pasaport romanesc la rubrica "domiciliu" scrie "Canada", inseamna ca aveti statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate (CRDS). Daca scrie "Constanta" sau ultimul judet de domiciliu avut in Romania, inseamna ca nu sunteti CRDS, ci figurati inca in evidentele romanesti cu ultimul domiciliu avut in buletin/CI.
Problema e ca nu sint interesat sa-mi fac Titlu de Calatorie, Pasaport Romanesc, etc.
Pasaportul nu este doar un document de calatorie.
Cetatenia romana se poate dovedi cu certificatul de nastere doar pana la varsta de 14 ani, insotit de un act de identitate romanesc valabil al unuia dintre parinti. Dupa 14 ani, dovada cetateniei se face cu un act de identitate romanesc valabil (pasaport sau carte de identitate).
De exemplu, daca veti mosteni pe cineva din Romania, iar masa succesorala include terenuri, va trebui sa faceti dovada cetateniei romane.
Sau daca veti dori sa stati in Romania mai mult de 90 zile in interval de 6 luni, cat are dreptul cetateanul canadian, ar fi bine sa puteti face dovada cetateniei romane.
La intrebarea dumneavoastra a raspuns moderatorul.
Cu titlu informativ, duplicatul certificatului de nastere se poate obtine si prin intermediul ambasadei/consulatului roman. Taxa actuala este 67 CAD si dureaza cateva luni pana il primiti.