avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere - pot refuza?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere - pot refuza?

Cum trebuie sa procedez in cazul in care sunt chemat de avocatul fratelui meu (prin notificare) la un cabinet de mediere. Avocatul are sediul profesional in acelasi birou cu mediatorul.
Pot sa refuz mediatorul ?

Mentionez de asemenea ca adresa avocatului care a expediat notificarea nu pare a fi reala din moment ce acolo nu locuieste niciun avocat ( am fost pana la adresa respectiva si acolo locuieste o familie care nu-l cunoaste )

Daca puteti sa-mi raspundeti urgent ...
Multumesc.
nu vreti nu va duceti, nu vi se intampla nimic
ori avocatul este si mediator ori imparte biroul cu mediatorul. Medierea poate fi dispusa de instanta caz in care aveti obligatia de a va prezenta la sedinta de informare. Oricum faptul ca va prezentati la mediere nu va obliga cu nimic si aveti posibilitatea de a stinge un eventual litigiu inainte de a fi pronuntata o hotarare judecatoreasca...
Multumesc pentru raspuns. Totusi nu este un conflict de interese ca avocatul celelaltei parti sa fie si mediator sau sa colaboreze cu mediatorul?
Stimata doamna,

Invitatia la mediere nu poate fi trimisa, decat de catre un mediator. Mediatorul poate sa practice si avocatura, dar nu din postura aceasta va desfasura sedinta de mediere.
Exista mediatori care din punct de vedere al studiilor si practicii sunt: juristi, avocati, economisti, ingineri, etc.
In cadrul procedurii de mediere, asistate de catre un mediator, partile pot alege sa fie insotite si de avocati, daca ele considera ca astfel vor ajunge la o solutie reciproc avantajoasa.

Nu este conflict de interese ca avocatul celeilalte parti sa fie si mediator, dar nu in ambele calitati in speta dvs. Avocatii partilor pot colabora cu mediatorul, si este chiar indicat, pentru ca iteresul partilor sa fie cat mai bine solutionat si astfel Acordul de mediere sa fie durabil.in timp.

Mediatorul este o persoana neutra fata de obiectul cauzei si impartiala, el nu reprezinta interesele unei parti.. Cu alte cuvinte el nu este nici mediatorul dvs si nici al celeilalte parti. Avocatul in schimb reprezinta interesele partii care l-a angajat.

Referitor la invitatia primita, aveti dreptul de a participa sau nu. Medierea este o procedura voluntara, nu obligatorie.

Avantajul participarii dvs. la sedinta de mediere ar avea beneficiul de a obtine ceea ce doriti, in caz contrar, renuntati la acest drept in favoarea judecatorului, care va hotari el pentru dvs, conform legii. Nu puteti sti dinainte daca hotararea judecatoruli va va multumi, dar cu siguranta daca incheiati un acord de mediere veti fi multumita, pentru ca el va reflecta propria vointa.

Merita sa incercati. In urma acordului depus in instanta se poate solicita de catre parti si restituirea taxei de timbru achitate.
Ultima modificare: Luni, 19 Martie 2012
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Daca ati fost notificata si in scrisoare se stipuleaza ca se doreste medierea conflictului ivit intre dvs si frate (inteleg ca deja este in desfasurare o actiune in instanta), aveti la dispozitie urmatoarele solutii:
- va prezentati la intalnirea solicitata. Daca aveti avocat, va duceti impreuna cu el.
Prima intalnire se desfasoara intre dvs.(+ avocat sau oricine alcineva doriti) si mediator, mediator care o sa va prezinte situatia. In urma discutiilor decideti daca participati la sedinta de mediere comuna (dvs. si fratele).
- nu va duceti la intalnire. Mediatorul o sa revina cu o notificare.. decizia la dvs.

Cred ca la misloc este o succesiune. Consider ca cel putin informal, trebuie sa participati la intalnirea solicitata.
Poate ca avocatul fratelui a solicitat medierea ??( In acest caz avocatul, nu poate fi avocat si mediator).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat de gratuita este sedinta de informare asupra medierii? dyadina33 dyadina33 Buna seara, Va supun atentiei urmatorul aspect: Art. 2, alin 1^1 din Legea 192/2006, spune ca „dovada participarii la sedinta de informare privind ... (vezi toată discuția)
Despre certificatul de mediere florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma intereseaza cand se elibereaza certificatul de informare,atat in cazul cand este pe rol si inainte de a inainta in instanta,daca eu ca reclamant ... (vezi toată discuția)
Sedinta de mediere, modificare data la cerere SAUNDU SAUNDU Buna ziua,am primit prin posta o invitatie la medierea unui litigiu pentru ziua de 25.11.Pot modifica data la care pot merge prin formularul trimis de biroul ... (vezi toată discuția)