avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Inscriere casatorie si divort in romania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Inscriere casatorie si divort in romania

buna. am o problema si sper sa ma puteti ajuta. eu locuiesc din 2002 in spania. m-am casatorit in barcelona cu o spaniola in 2003 si m-am divortat in 2010 dar nu am inscris nici casatoria nici divortul in romania. acum vreau sa ma casatoresc din nou si am nevoie de un act de stare civila din romania. la consulat mi-au spus ca trebuie sa inscriu ambele in tara dar la primaria din orasul meu mi-ai cerut diferite acte si acte originale ale fostei mele sotii. intrebarea mea este ce acte sunt necesare pt a inscrie casatoria si divortul in romania si ce acte sunt necesare pt a obtine dupa aia starea civila din tara. multumesc f mult
Va putem ajuta doar in sensul de a va spune ce trebuie sa faceti, in rest depinde de dvs. si de relatiile pe care le aveti cu fosta sotie – speram ca sunt bune pentru ca altfel va fi foarte greu sa iesiti din aceasta incurcatura.

Nu va putem sfatui sa va folositi de faptul ca nu ati inregistrat casatoria (deci nici divortul) in registrele de stare civila romanesti, asa va spunem acelasi lucru care vi s-a spus la consulat si la Starea civila: trebuie sa incercati sa obtineti de la sotia dvs. o copie dupa certificatul de nastere si una dupa actul de identitate, sa traduceti certificatul spaniol in limba romana – sper ca il mai aveti - si sa mergeti la consulat, pentru ca si ei pot face inscrierea (la consulat se numeste inscriere, in tara transcriere). In opinia mea este mai simplu la consulat, chiar daca este mai scump.

La consulat aveti nevoie de:
- certificatul de casatorie spaniol de la Registrul Civil legalizat cu Apostila de la Haga, original si fotocopie,
- traducerea certificatului de casatorie spaniol (din spaniola in romana) facuta la un traducator autorizat si legalizata cu Apostila de la Haga, original si fotocopie,
- certificatele de nastere, pasaport / carte de identitate si fotocopii dupa ele

Dupa inscrierea casatoriei, urmeaza inscrierea mentiunii de divort pronuntat in strainatate, la starea civila de la locul dvs. de domiciliu.
Pentru asta - daca nu puteti veni personal - puteti face cuiva din tara procura speciala.
Si la inscrierea mentiunii aveti nevoie de o copie a certificatului de nastere al sotiei.
Aveti aici actele necesare (mai putin sentinta de recunoaştere a hotararii straine pe teritoriul Romaniei, Spania fiind membra UE):

[ link extern ]
Casatoriile incheiate in strainatate si desfacute prin divort se inscriu numai prin mentiune, pe marginea actului de nastere. Cererea, insotita de certificatul sau extrasul de casatorie,apostilat in original, fotocopie si traducere legalizata, precum si sentinta de divort, in original,apostilata, fotocopie si traducere legalizata, autentificate se adreseaza primarului unitatii administrativ-teritoriale** care are in pastrare actul de nastere*** si se inainteaza, spre aprobare, D.E.P.A.B.D.Bucuresti. Apostilarea o faceti la prefectura din Spania. Termenul de rezolvare este undeva intre 1-2 luni. Dupa ce se opereaza pe marginea actului de nastere mentiunea de casatorie si de divort solicitati tot de acolo si adevedinta de celibat, anexa 9, din care sa rezulte ca ati avut o casatorie dar care este desfacuta in Romania, pentru a va casatori in strainatate. De la fosta sotie aveti nevoie de o declaratie cu privire la nume daca acest lucru nu este stipulat in certificatul de casatorie sau in sentinta de divort, eventual de o copie a certif. ei de nastere ori a pasaportului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare acte in romania din spania sabina84 sabina84 O persoana nascuta in Romania s-a casatorit cu un cetatean tot roman in Spania si acolo au si divortat. La aceasta data ea a trimis in Romania Actul de ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea procurii...in cazul acordului tatalui de a parasi(mama)romania cu minorul ana s ana s daca tatal face procura sa pot parasi spania cu minorul pt a merge in romania, cat timp e valabila(s-ar putea sa nu plec in perioada asta). apoi,,,pt a ma ... (vezi toată discuția)
Divort, certificat de nastere minor neagualina neagualina Buna ziua.am divortat la notar in bucuresti anul trecut.In timpul casatoriei Am dat nastere unui baietel in anul 2009 in spania copilul nu are tata biologic a ... (vezi toată discuția)