Buna seara. Am mare nevoie de sfaturile dumneavoastra cu privire la o problema pe care o intampin la locul de munca. Sunt angajata a unei societati cu care am un contract individual de munca si un contract de comision. Obiectul contractului de comision consta in contactare de clienti si incheiere de contracte in numele comitentului. Pentru fiecare contract incheiat comitentul (societatea pentru care lucrez) se obliga sa imi plateasca un comision. Obligatiile mele sunt sa contactez clienti in vederea incheierii de contracte, sa inchei contracte in limita imputernicirilor, sa respect conditiile si tarifele stabilite de comitent, sa inregistrez contractul si sa declar venitul obtinut. Am respectat aceste conditii. Problema este insa ca am incheiat un contract cu un client care a platit pana intr-un moment, conform contractului cu numerar la data stabilita la facturare. Find plecat din tara a continuat sa trimita comenzi stampilate si semnate, care au fost onorate, sugerant ca plata sa se faca cu bilet la ordin. A emis bilete la ordin pe care eu le-am predat la departamentul financiar. Desi am intrebat si am insistat chiar ca acestea sa fie avalizate de administratorul firmei debitoare, seful serviciului financiar m-a asigurat ca sunt corect completate. La data scadenta, biletele la ordin au fost duse la banca, insa banca le-a returnat pentru lipsa disponibil in cont. Biletele au fost investite cu formula executorie si s-a facut cerere de executare silita. In urma demersurilor facute de executorul judecatoresc s-a constatat ca debitorul nu are nici disponibilitati banesti si nici bunuri mobile sau imobile, drept pentru care s-au incheiat procese verbale de insolvabilitate. Din pacate societatea ma acuza pe mine de prejudiciul cauzat de acest client motivand aceasta decizie prin nerespectarea contractului incheiat intre societate si debitor: clauza ca plata se face numerar iar eu am acceptat bilete la ordin (acestea au fost acceptate de departametul financiar), nerespectarea termenelor de plata si acceptarea in continuare de comenzi, desi contractul prevede sistarea acceptarii comenzilor.
Pentru aceste motive am fost acuzata de prejudicierea firmei. S-a intocmit un angajament de plata pe care m-au pus sa il semnez prin care eu accept restituirea integrala a sumei datorata de client. Aceasta recuperare urma sa aiba loc in felul urmator: societatea la care lucrez nu facea plata prin virament bancar (asa cum se face de obicei) ci prin casierie. La momentul in care banii se aflau in casierie eu ma duceam semnam statul de plata si apoi mi se intocmeau chitante in numele clientului debitor, urmand sa primesc restul de bani (asta in cazul in care mai era un rest). Mentionez ca prejudiciul total de care sunt acuzata este de aproximativ 11.200 lei si angajamentul de plata a fost facut pe un an de zile, cu o rata lunara de aproximativ 930 lei, asta in conditiile in care eu nu am un venit lunar constant, ci comision in functie de incasari. Singurul venit constant este salariul minim pe economie. Am refuzat semnarea acestui angajament de plata motivand faptul ca nu mi se pare corect sa platesc datoriile unui client atata timp cat eu m-am asigurat sa aduc documente de plata. Toate acestea au fost doar discutii. La data convenita pentru plata comisionului, casieria a refuzat plata acestuia motivand ca a primit instructiuni verbale de la seful serv. financiar. Am cerut explicatii insa seful serv. financiar, a motivat aceasta "blocare" ca pe o decizie a domunui director. Eu luni trebuie sa ma duc la domnul director si pur si simplu nu stiu cum sa procedez. Nu mi se pare corect ce mi se intampla. Nu cred ca exista temei legal pentru aceasta situatie. Consider ca este o forma de santaj si nu stiu cum sa procedez. Am fost amenintata ca voi fi data in judecata si mi se va desface contractul de munca daca nu semnez acel angajament, ca voi fi nevoita sa suport aceasta "blocare" a comisionului pana cand "ajungem la o rezolvare".
Va rog din suflet sa ma ajutati! Orice parere sau sugestie m-ar ajuta. As vrea sa stiu cum pot proceda pentru a primi comisionul cuvenit. Nu doresc sa semnez nici un angajament de plata :((
Va multumesc!
Cu respect