avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Obligativitatea plangerii prealabile
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Obligativitatea plangerii prealabile

m-am adresat trib sectia contencios cu o cerere prin care solicitam ca anrp sa fie obligata sa imi achita suma de bani stabilita prin decizia emisa de Presedintele anrp in baza legii nr. 9/1998.
instanta mi-a invocat inadmisibilitatea actiunii pentru ca nu am formulat plangere prealabila la anrp inainte de a ma adresa instantei.

era obligatorie plangerea prealabila?

va multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Alina Borza , Avocat 14:21, 21 Martie 2012
art.7 din Legea 554/2004 Legea contenciosului administrativ: (1) Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Plangerea se poate adresa in egala masura organului ierarhic superior, daca acesta exista.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si in ipoteza in care legea speciala prevede o procedura administrativ-jurisdictionala, iar partea nu a optat pentru aceasta.
Anpr fiind o autoritate publica ne aflam sub incidenta art 7 din aceasta lege.
Procedura contenciosului administrativ reglementata de Legea 554 care se aplica in cazul contestarii unui act administrativ emis de o autoritate publica, intr-adevar prevede obligatia parcurgerii procedurii prealabile prin care se solicita autoritatii emitente a actului, anularea sau modificarea actului contestat. Dupa primirea raspunsului la aceasta plangere prealabila - daca acesta este negativ si nu este favorabil, este prevazut un termen de 6 luni pentru actionarea respectivei institutii in instanta. Nu te poti adresa instantei de contencios administrativ, decat dupa efectuarea procedurii prealabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contencios administrativ sau comisia de arbitraj? emillius emillius Buna ziua, Intr-o problema cu o institutie publica, actiunea in contencios administrativ este diferita de cea in Comisia de arbitraj a autoritatii ierarhic ... (vezi toată discuția)
Jurisdictiile administrative speciale si obligatorii!? eusaisapte eusaisapte In fapt, atac o decizie a directiei de sanatate in 15 zile asa cum era inainte legea 554/2004 si era normal, dar vad ca s-a modificat in mod neconstitutional ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea plangerii prealabile Adriana B Adriana B este obligatorie plangerea prealabila la atacarea unui act administrativ privind eliberarea din functie (dispozitia de primar) ? (vezi toată discuția)