avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Obligativitatea plangerii prealabile
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Obligativitatea plangerii prealabile

m-am adresat trib sectia contencios cu o cerere prin care solicitam ca anrp sa fie obligata sa imi achita suma de bani stabilita prin decizia emisa de Presedintele anrp in baza legii nr. 9/1998.
instanta mi-a invocat inadmisibilitatea actiunii pentru ca nu am formulat plangere prealabila la anrp inainte de a ma adresa instantei.

era obligatorie plangerea prealabila?

va multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Alina Borza , Avocat 14:21, 21 Martie 2012
art.7 din Legea 554/2004 Legea contenciosului administrativ: (1) Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Plangerea se poate adresa in egala masura organului ierarhic superior, daca acesta exista.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si in ipoteza in care legea speciala prevede o procedura administrativ-jurisdictionala, iar partea nu a optat pentru aceasta.
Anpr fiind o autoritate publica ne aflam sub incidenta art 7 din aceasta lege.
Procedura contenciosului administrativ reglementata de Legea 554 care se aplica in cazul contestarii unui act administrativ emis de o autoritate publica, intr-adevar prevede obligatia parcurgerii procedurii prealabile prin care se solicita autoritatii emitente a actului, anularea sau modificarea actului contestat. Dupa primirea raspunsului la aceasta plangere prealabila - daca acesta este negativ si nu este favorabil, este prevazut un termen de 6 luni pentru actionarea respectivei institutii in instanta. Nu te poti adresa instantei de contencios administrativ, decat dupa efectuarea procedurii prealabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contencios administrativ sau comisia de arbitraj? emillius emillius Buna ziua, Intr-o problema cu o institutie publica, actiunea in contencios administrativ este diferita de cea in Comisia de arbitraj a autoritatii ierarhic ... (vezi toată discuția)
Jurisdictiile administrative speciale si obligatorii!? eusaisapte eusaisapte In fapt, atac o decizie a directiei de sanatate in 15 zile asa cum era inainte legea 554/2004 si era normal, dar vad ca s-a modificat in mod neconstitutional ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea plangerii prealabile Adriana B Adriana B este obligatorie plangerea prealabila la atacarea unui act administrativ privind eliberarea din functie (dispozitia de primar) ? (vezi toată discuția)