avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termen schimbare contoare apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termen schimbare contoare apa

Buna ziua/seara,
Am rugamintea sa-mi oferiti informatii referitoare la schimbarea contoarelor de apa-calda si rece- daca este obligatoriu, dupa cat timp de folosire ale celor initiale, legea si articolul.
Avem contoare in toate apartamentele,majoritatea cu vechime de peste 5 ani, poate ca nu se dau nici citirile lunare foarte exact, dar volumul de apa necontorizata=pierderi este prea mare.
In Adunarea Generala s-a facut propunerea schimbarii a tuturor contoarelor, dar cineva s-a opus in sensul ca nu poate fi obligat inainte de a face verificarea lor metrologica. Opinia personala este ca daca un contoar este garantat pt. 5 ani(3 ani am vazut intr-o oferta), dupa aceasta perioada, la cat de impura este apa din reteaua publica, imposibil sa nu fie depuneri pe rotitele care se invart in interiorul contoarului.Dar nu pot combate aceasta opinie decat cu un temei legal
Multumesc!

Pe de alta parte, am citit o data un raspuns la acest subiect ,deschis de altcineva,dat de @Ynocenya ,care facea referire la schimbare obligatorie dupa 5 ani AR si dupa 3 ani AC(?)

Da a fost vorba ceva de 5 AR si 3 AC, dar cred ca se referea la mc de persoana fara apometre,nu de verificare!!
Sa stiti ca apometrele ( toate) care sunt montate in apartamente pot fi fentate cu firicelul de apa. Chiar si dupa ce sunt admise de metrologie, tot asa se pot fenta cu firicelul de apa ca mai inainte, se intampla aceasta datorita clasei inferioare de precizie a apometrelor.Altfel ar sta lucrurile daca proprietarii ar monta clasa superioara C, acestea inregistreaza si picatura.
Daca reusiti ca proprietarii sa instaleze de clasa superioara tot ramane de verificat daca nu exista ramificatii inaintea apometrelor de exemplu. Oricum, sigilarea de catre asociatie trebuie facuta, nu acceptati sa vina oricine sa puna niste sigilii de plumb stranse cu un cleste numai sa fie stranse, cu 5 lei vine orice nene si iti pune un sigiliu asemanator.Cautati sigilii fabricate in strainatate de o singura intrebuintare.
Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2012
johnpescar, utilizator
Daca vreti sigilii performante, exista o firma in Bucuresti care face asa ceva. Sunt la fel ca cele montate la contorii de gaz, adica din plastic, cu shufa de inox de aprox. 40 cm.
Mergeti pe ssite-ul romind.ro si poate va clarificati. noi am cumparat 1500 de bucati si costul a fost undeva la 0,8 lei/bucata. Nu va mai trebuie clesti si plumbi, basca faptul ca sigiliul se poate personaliza cum doriti.
In acest fel, nici-un nene nu mai poate umbla la sigiliu, sau daca umbla, aflati sigur.
In legatura cu verificarea metrologica a contoarelor de apa sunt blocuri care nu le-au verificat niciodata de cand le-au pus si nu mi se pare corect sa pui pe drumuri sa verifice contoarele cand aceste pot fi verificate la toate apartamentele odata .
Nu cred ca un administrator se duce s-il trage de urechi pe respectivu , vezi ca ti-a expirat contorul mai degraba poate folosi acesta verificare ca misloc de intimidare las ca tot eu le verific asa ca ...
Cel mai bine sa se faca la toate apartamentele odata pentru a nu lasa loc de interpretare .

Exista si contoare capsate , adica fara sigiliu atunci nu va mai trage clapa nimeni .:O
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2012
BEN46, utilizator
@Elidor

Contoarele de apa introduse pe piata si puse in functiune conform prevederilor HG nr. 1055/2001 se supun verificarii metrologice periodice dupa o perioada de maxim 5 ani - contoare de apa rece respectiv 4 ani - contoare de apa calda de la data punerii in functiune.
Dar ca sa nu fie clar, dar BRML vine cu urmatoarele precizari:
Nu sunt supuse controlului metrologic legal mijloacela de masurare care, desi figureaza in aceasta lista, nu sunt utilizate in domeniile de interes public prevazute la art. 3 din OG nr.20/1992, aprobata prin Legea nr.11/1994, cu modificarile si completarile ulterioare. (Motivare: in vederea protejarii persoanelor fizice si juridice impotriva efectului nociv al unor masurari incorecte sau false).
Contoarele utilizate ca repartitoare de costuri pentru apa consumata in locuintele colective nu sunt supuse controlului metrologic legal.
La solicitarea detinatorilor sau utilizatorilor, mijloacele de masurare care nu se supun controloului metrologic legal pot fi ( nu obligatoriu) supuse unor operatiuni de etalonare sau de evaluare a conformitatii cu prevederile normativelor metrologice sau specificatiilor tehnice. Dar pe locatarul corect, obligat sa plateasca apa consumata de vecini, cine il protejeaza?

Alte discuții în legătură

Apometre bloc Waters Waters In Asociatia de la blocul in care locuiesc am observat nereguli, am facut cerere la biroul primariei si au fost amendati. De atunci, semnatarii reclamatiei ... (vezi toată discuția)
Verificare metrologica apometre ContSters66930 ContSters66930 As dori sa stiu daca verificarea metrologica a apometrelor de apartament se face doar la cererea asociatiilor de locatari. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Contorul de apa care se apropie de expirarea garantiei verificarii metrologie sau a expirat deja. szabyku szabyku Buna ziua. Spuneti-mi va rog, in a cui sarcina cade sa verifice sau sa schimbe contorul de apa care este aproape de expirare din punct de vedere al garantiei ... (vezi toată discuția)