avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recuperare restante cand proprietarul a decedat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recuperare restante cand proprietarul a decedat

vrem sa dam in judecata un restantier. in apart locuieste fiul proprietarei care a decedat de curand. pe numele cui facem cererea de chemare in instanta? avem sanse de reusita? putem sa inscriem privilegiul imobiliar doar pe baza listelor de plata si a fisei proprietarului din care rezulta datoria? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:44, 29 Martie 2012
instituiti repede privilegiul, caci "traim in romania" si poate fiul vinde apartamentul, aveti de plata 100 lei + 0,1% din datorie.

cat despre judecata... citati fiul si pe toti mostenitorii legali
Domnule Valitinu,

as tinde sa va contrazic putin din cauza ca suntem intr-o situatie asemanatoare.

in primul rand, asociatia de proprietari, conform legii 230/2007 are privilegiu legal de rang prioritar. Asadar, inaintea altui creditor.

In al doilea rand, orice contract de vanzare cumparare are nevoie de o adeverinta de la asociatie, adeverinta data sub sanctiunea CP, din care sa reiasa datoriile. Notarul, are obligatia de a stipula in contractul de vanzare cumparare aceste datorii iar noul proprietar sa le accepte. Altfel, contractul poate fi anulat foarte usor si cei de la cadastru nu il vor inregistra. Asadar, asociatia isi va recupera debitele fara sa cheltuie bani pentru privilegiu.

Acum exemplul nostru. O firma cu asociat unic detine un apartament. In 2008 moare asociatul si firma este bagata in insolventa de catre alti creditori urmand ca apartamentul sa se vanda prin licitatie. Au loc 3 licitatii si in final se gaseste un cumparator.
Zilele trecute ma suna cei care se ocupa de vanzare si ma intreaba daca noi ne-am inscris la masa creditorilor. Am spus ca nu. Atunci doamna repede repede ca trebuie sa fac o cerere de inscriere si rapid de tot sa ne inscriem, sa-i trimitem o copie dupa cererea de inscriere la masa credala si o adeverinta prin care percepem sumele restante de la vechiul proprietar ca ei sa poata vinde.
In acest moment am zis stop. Noi nu ne inscriem ca sa recuperam debitul peste alti 5-10 ani sau cand se termina tarasenia. Vreti sa vindeti? atunci aveti 2 variante: a. Noul proprietar sa plateasca in numele vechiului debitul restant si noi va dam adeverinta cu zero datorii sau, va dam adeverinta cu datorii si noul proprietar preia datoriile vechiului prin contractul de vanzare cumparare.
A urmat o mica cearta precum ca legea insolventei din 2006 prevede ca bunurile se vand libere de sarcini. La care eu i-am atras atentia ca legea 230/2007 care face referire la asociatiile de proprietari nu prevede ca eu trebuie sa dau adeverinta cu zero si sa ma indrept catre vechiul proprietar. Drept urmare, nu are decat sa ceara pentru ca noi nu ii vom da adeverinta cu zero.
de atunci nu m-au mai contactat.

Aviz si celor aflati intr-o situatie asemanatoare.

Referitor la fiul proprietarului. ca sa fortati sa va plateasca faceti in felul urmator:
1. dupa 45 zile de cand aveti o restanta neacoperita din fondul de rulment, trimiteti o somatie de plata catre restantier prin care il somati sa plateasca. Acordati 5 zile lucratoare in conformitate cu legea furnizorilor de servicii publice.
2. Dupa 5 zile inchideti apa si caldura. O sa ramaneti uimiti cat de repede platesc daca locuiesc acolo. NU este normal ca toti membrii asociatiei sa sufere din cauza unor persoane care nu sunt capabile sa isi administreze corect bugetul familial sau care sunt delasatoare.

Dupa aceasta, vedeti daca actionati in judecata sau nu. Vorbiti cu un avocat deoarece nu va pot sfatui aici cand proprietarul a decedat. Noi nu am dat inca in judecata decat proprietari care inca traiesc. Sau, va prefaceti ca nu stiti ca este decedat si actionati in judecata sperand sa se prezinte fiul si sa spuna ca e decedat. Instanta se va pronunta in incheiere si e posibil sa va spuna ce trebuie facut mai departe.
Contrazicerea e buna si ne imbogateste experienta.
Dar asociatia trebuie sa instituie privilegiu imobiliar pentru ca acesta se instituie la OCPI si atunci cand se vinde un apartament, notarul va solicita de la OCPI dovada sarcinilor ce le are acest apartament. Si-aceasta o face orice notar, fara ca sa fie consultat sau intrebat cineva din asociatia de proprietari. Asociatia are un privilegiu imobiliar asupra apartamentului, dar acesta-si produce efectul numai dupa inscrierea de catre asociatie, asa cum se specifica in HG 1588/2007:
Art. 28. - (1) Privilegiul imobiliar se înscrie la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari.

Cat priveste adeverinta de la asociatie, sigur ca, in mod normal, la perfectarea contractului de vanzare-cumparare, este necesara adeverinta de la asociatie. Dar tot legea prevede:
Art. 20. -(3) În cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari, înstrăinarea proprietăţii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la preluarea datoriilor de către cumpărător.

Asa ca in situatia descrisa de dumneavoastra era mai bine sa va inscriti la masa credala. De ce? Pentru ca prin vanzarea la licitatie, banii sunt incasati de catre executor imediat si-acesta repartizeaza suma pe fiecare creditor, inclusiv catre asociatie, invitandu-va sa participati la aceasta repartizare, sa semnati impreuna procesul verbal de repartizare a sumei...
Ori daca nu v-ati inscris, probabil ca apartamentul o sa se vanda fara ca asociatia sa participe. Si-aici sunt doua variante:
- vanzarea se face ca si cum nimeni nu ar sti de asociatie. Asta pentru ca oficial nu ati adus la cunostinta celor ce organizeaza vanzarea, direct (prin inscrierea la masa credala) sau indirect (privilegiu imobiliar), ca exista debite catre asociatie ce greveaza acest apartament.
- vanzarea se face cu consemnarea obligatiei cumparatorului sa preia debiltele catre asociatie, dar este putin probabil, deaorece nu se cunoasc aceste debite, nu au fost inscrise in privilegiu...
In ambele variante va fi mai greu sa recuperati datoriile decat daca ati fi colaborat cu organizatorul licitatiei, indiferent ca este executor, lichidator...
Va multumesc pentru raspuns si sunt de acord ca din contraziceri se naste imbogatirea experientei. Totusi, mai aduc un argument.

Spuneti ca trebuie sa inscriem privilegiu. Va spun ca este imposibil de vreme ce in fiecare zi suma restanta se modifica. Si aici ma refer la penalizari. Suma principala creste odata pe luna.

Totusi, executorul mi-a solicitat adeverinta si i-am pus la dispozitie adeverinta cu datorii. Este datoria executorului sa vada ce datorii sunt catre asociatie. HG 1588 nu prevede faptul ca asociatia trebuie sa se inscrie la masa credala si sa emita adeverinta pentru executor cu valoare zero a datoriilor deoarece s-a indreptat impotriva vechiului proprietar. Deasemenea, va rog sa ma contraziceti daca este altfel, eu stiu ca un apartament nu se poate vinde fara aceasta adeverinta de la asociatia de proprietari. Drept urmare, executorul cunoaste in momentul vanzarii situatia datoriilor. Altfel, contractul de v-c este nul.

Prin inscrierea la masa credala, chiar daca asociatia are rang prioritar, poate dura mult timp pana cand executorul decide sa imparta banutii stransi din vanzarea activelor. Deasemenea, odata inscris suma nu se mai modifica insa, HG 1588 prevede expres ca toate apartamentele contribuie la cheltuielile gospodaresti, salarii, etc chiar daca apartamentul este parasit. Proprietarul nu este exonerat de la plata acestor obligatii. Si atunci apare problema.

Cred totusi ca varianta aleasa de noi este cu presiune mai mare si putem recupera banutii mai rapid. Daca nu o sa va anunt cand voi da de la mine 9800 lei :)

Multumesc
Conform legii 85/2006 legea insolventei bunurile se vand libere de sarcina cum v-a spus lichidatorul.
Si daca apuci sa faci privilegiu imobiliar e posibila sa nu primesti nici un ban si sa se vanda si gata ai pierdut tot.
Cu noul proprietar nu aveti treaba asa ca de la el nu vezi un leu si te judeci cu el cit vrei ca pierzi sigur.
Daca citi 85/2006 zice acolo ca nu numai ca trebuie sa te inscrii la masa credala si mai zice o chestie care ne ajuta si anume cheltuielile de procedura se platesc primele.adica:
1 salariul lichidatorului 10 sau 20 mil pe luna de cand a fost numita si pana se vinde
2 cheltuieli generate de bunurile sechestrate(adica apartamentul de care vorbiti).

Asa ca pe langa privilegiul ala mergi luna de luna la TRIBUNAL sectia a 7-a comerciala si inscrii acolo suma ca cheltuieli de procedura apoi ii trimiti lichidatoarei foaia ca v-ati inscirs.

Eu am facut toate astea de mai sus ca am citit legea insolventiei, am gasit tot eu cumparatorul pentru apartamentul in cauza(care nu da banii pana nu ii zic eu), am facut contestatie la schimbarea lichidatorului ca sa il schimbe pe cel care vroia banca cu cel initial dorit de noi(si asa s-a si intamplat) ,
m-am imprietenit cu lichidatoarea ca doar eu i-am adus clientul,m-am imprietenit cu directoarea de la OCPI si cu registratoarea sef (care ne asigura ca peste privilegiu nu trece legea insolventei) si tot stam cu frica ca nu ne luam banii si dumneavoatra veniti sa ne spuneti ca sunt 2 legi contrare 85/2006 si 230/2007 dar dumneavoastra ati ales-o pe aia de va convine.

Cum adica nu vreti sa asteptati 5-10 ani pana se vinde apartamentul.
Daca nu vreti sa asteptati judecati-va! trebuia sa da-ti in judecat sa optineti dumneavoastra hotarare executoreasca si sa va numiti dumneavoastra propriul lichidator ca doar asta e scopul legii 230.
Dac dupa cum vedeti nu puteti ca mai exista si 85/2006 care e contrara in unele privinte.


Spuneti ca trebuie sa inscriem privilegiu. Va spun ca este imposibil de vreme ce in fiecare zi suma restanta se modifica. Si aici ma refer la penalizari. Suma principala creste odata pe luna.


Suma principala creste de 30 ori pe luna sau cite zile o avea luna nu o singura data!
Eu zic sa le lasati la OCPI un laptop deschis cu excel sau programul unde se se uite un angajat zilnic cum se modifica penalizarile alea ca sa stie sigur suma sa o comunice daca suna vreun lichidator .
Oricum ce importanta are suma cu privilegiul?
Acolo se inscrie de fapt ideea ca tu ai de luat bani ca sa stie de tine si sa nu se poata vinde cind vor vrea adica indirect sa va cheme cind o fi impartirea banilor si acolo te duci cu suma actualizata.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2012
unlocatar, utilizator

Alte discuții în legătură

Vânzare la licitație apartament cu privilegiu instituit de asociație. ce se mai poate face dacă asociația nu și-a recuperat prejudiciul? Remusflorilor180 Remusflorilor180 Buna, Asociația de proprietari în care locuiesc a instituit privilegiu imobiliar asupra unui apartament cu restante , care ulterior a fost vandut de banca ... (vezi toată discuția)
Recuperare sarcini c.f- asociatie proprietari marinel1973 marinel1973 In imobilul in care locuim, un apartament a fost cumparat de catre proprietarii acestuia cu credit bancar. La un moment dat acestia nu au mai putut plati ... (vezi toată discuția)
Datorii spatiu din asociatie preluat de o banca la licitatie viorelh viorelh As vrea sa stiu daca spatiul preluat de o banca in urma licitatiei ( era ipotecat la banca respectiva) si fiind parte din asociatia de proprietari poate fi ... (vezi toată discuția)