avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art.65. desfintarea postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art.65. desfintarea postului

Buna,
As avea nevoie de sfaturile dumnevoastra cu privire la situatia mea,am fost anuntata verbal pe data de 21.11.08 de desfintarea postului meu de la data de 1.12.08 nu am primit nici o instiintare scrisa de la conducerea firmei cu referire la acest lucru , nu stiu ce masuri trebuie sa iau in acest sens pt ca nu am mai avut probleme de genul acesta.
Va multumesc astept sfaturile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:33, 25 Noiembrie 2008
Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia - reorganizarea activitatii etc.
Prin urmare, angajatorul trebuie sa va instiinteze in scris faptul ca de la acea data vi se desfiinteaza postul si termenul de preaviz este de 20 zile lucratoare. În perioada preavizului, aveti dreptul să absentati patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a va căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să va afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Potrivit CCMN, la încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
In primul rand trebuia sa fiti anuntata in scris.
Si apoi desfintarea postului nu inseamna obligatoriu si desfacerea CIM. Puteti fi trecuta pe alta functie disponibila in unitate.
In cazul de fata, m-ar interesa unde anume este prevazut in codul muncii sau alte reglementari in vigoare, obligatia preavizului de 20 zile lucratoare.
va multumesc
Art. 73.din Codul Muncii - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare. Aceasta prevedere este completata de Contractul Colectiv de munca la nivel national care mareste aceasta perioada de la 15 zile la 20 zile lucratoare.
Art.74 alin.2 din CCMN pe 2007-2010 stipuleaza ca, in cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.

Alte discuții în legătură

Leasing de personal Ana Mocanu Ana Mocanu In cazul leasing-ului de personal, se aplica CCMUN sau numai Codul Muncii? [b]Ex:[/b] \"A\" (angajat de firma \"X\" pentru a lucra la firma \"Y\") va ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa in timpul preavizului adamantium adamantium Luni mi depun demisia de la locul actual de munca, unde beneficiez de catering in valoare de 20 lei/zi. (Nu ni s-au dat bonuri de masa, dar putem comanda ... (vezi toată discuția)