avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA achizitie apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA achizitie apartament

Buna Ziua,
Am cateva nelamuriri legate de plata unui TVA pentru o locuinta noua. In trecut am cumparat o locuinta cu TVA 5% am fost nevoita sa o vand, am platit impozitul respectiv, si acum vreau sa cumpar o alta locuinta noua de la un dezvoltator imobiliar. Cei de acolo au zis ca pot sa cumpar cu TVA de 5% defapt TVA este inclus in pret. Risc ceva? Nu vreau sa ma trezesc apoi nevoita sa platesc diferenta de TVA! Firma sau eu sunt responsabila pt TVA? Astept un raspuns cat mai repede posibil pt ca trebuie sa semnez contractul final...Va multumesc anticipat ...
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
As mai adauga urmatoarele: de regula nu se prea sta la coada in fata biroului de vanzari al dezvoltatorilor imobiliari, de aceea, dar mai ales pt. ca Dvs. sa fiti in siguranta, respectiv sa nu declarati in fals, etc., ati putea solicita o reducere de pret care sa acopere diferenta de tva de la 5% la 24%. Ce parere aveti?
Cota redusă de taxă de 5% se aplică numai pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale. Cumpărătorul va pune la dispoziţia vânzătorului, înainte sau în momentul livrării bunului imobil, o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile stabilite la art. 140 alin. (2^1) lit. c) pct. 1 şi 2 din Codul fiscal, care va fi păstrată de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%. Aceasta declaratie se refera la faptul ca cel care cumpara nu a detinut si nu detine o locuina achizitionata cu TVA in cota de 5%.
Cu privire la faptul ca TVA-ul este cuprins sau nu in pretul de vanzare, aceasta fiind un impozit indirect este intotdeanuna cuprinsa in pretul de vanzare. Noi, toti consumatorii finali suportam TVA-ul.
Din cate stiu eu se poate face o cesiune de contract in favoarea unei alte persoane asa incat beneficiarul final conform contractului sa fie fratele tau. Dar repet, daca si cum se poate face asa ceva ar trebui sa-ti poata spune mai bine un avocat.
Daca nu semnez aceea declaratie cu tva 5 % si inchei contractul final .. e ok pentru mine ?? pot sa ma trezesc apoi ca trebuie sa platesc diferenta de tva ??
Repet, daca in contract se mentioneaza ca pretul include TVA atunci tu, in mod normal, ar trebui sa platesti doar pretul prevazut in contract INDIFERENT de cota de TVA aplicata.

Reiau si dezvolt exemplul din primul meu mesaj:
- Pretul prevazut in contract este de 124.000 RON (contractul prevede ca acest pret include TVA)
- Tu nu semnezi declaratia pe propria raspundere ceea ce inseamna ca vanzatorul nu poate aplica cota redusa de 5%. Drept urmare cota de TVA aplicata la vanzare este de 24%
- Vanzatorul iti va face o factura pe suma de 100.000 RON + 24.000 RON (valoarea TVA la cota de 24%). In concluzie pretul platit de tine este de 124.000 RON

- Acum daca am presupune ca tu semnezi declaratia pe propria raspundere cota de TVA aplicata de vanzator va fi de 5%
- Asta inseamna ca vanzatorul iti va emite o factura pe suma de 118.095 RON + 5.905 RON (valoarea TVA la cota de 5%). Deci pretul final platit de tine este tot 124.000 RON doar ca diferenta de aprox. 18.000 RON dintre cele doua cote intra in buzunarul vanzatorului.

Deci daca tu nu semnezi declaratia (si iti recomand sa n-o faci avand in vedere ca tu ai beneficiat o data de cota redusa de TVA), in mod normal, nu ar trebui sa platesti in plus atata vreme cat pretul este stabilit asa cum am mentionat mai sus. Dar eu nu am vazut acest contract si ce prevede el, asa ca nu pot sa-ti spun categoric daca e ok pentru tine sau nu. De asta iti tot recomand sa discuti si cu un avocat care sa se uite pe contract si sa analizeze prevederile si dpdv legal. Imi cer scuze, dar mai explicit de atat nu stiu cum sa fiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 5% la apartamente noi ieugenb ieugenb Buna ziua, Recent am cumparat un apartament , intr-un imobil nou.Conform contractului semnat , \\"vanzatorul\\" este o persoana fizica impreuna cu sotia , ... (vezi toată discuția)
Tva 5% pt achizitii imobiliare, imobil nou, cum si cui se aplica?! agb23 agb23 Buna ziua. Am cumparat un imobil in valoare de X Euro cu TVA, pret pe care dezvoltatorul imobiliat/vanzatorul mi la stipulat de la inceput incheierii ... (vezi toată discuția)
Modalitate aplicare tva la 5% la locuinte dana_burca dana_burca Avand in vedere reducerea TVA la 5% la locuinte, se da urmatoarea situatie: urmeaza sa achizionez un imobil care se incadreaza in prevederile legale, ... (vezi toată discuția)