avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Modalitate aplicare TVA la 5% la locuinte
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Modalitate aplicare TVA la 5% la locuinte

Avand in vedere reducerea TVA la 5% la locuinte, se da urmatoarea situatie: urmeaza sa achizionez un imobil care se incadreaza in prevederile legale, antecontractul fiind semnat la sfarsitul lunii septembrie 2021. In urma antecontractului s-a emis factura pentru plata avansului cu TVA 19%.
Contractul de vanzare cumparare urmeaza sa se incheie la inceputul lunii iunie, anul acesta. Presupun ca se va aplica cota redusa de TVA, conform legii, intrebarea este cum ar trebui procedat cu dezvoltatorul mai departe: contarctul se va semna cu 5% TVA, urmand ca diferenta de TVA sa fie scazuta din pretul imobilului + returnarea TVA-ului pentru avansa sau altfel? De asemenea, daca se aplica tva 5%, diferenta este castig pentru mine, ca si cumparator sau castigul este al vanzatorului? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ElenaC84 , utilizator 14:06, 25 Noiembrie 2022
Cand se va face factura finala se va storna avansul facturat cel cu 19% exact la fel si a doua pozitie pe factura va fi valoarea totala a imobilului cf contract cu cota de 5% .

Exemplu : avans facturat de 1000 + 190 lei TVA in sept2021

In iunie se ace contractul autentic . Val imobil total 50.000 + TVA 5% . Prin urmare :

se va emite o factura cu doua pozitii :

1. storno avans facturat -1000 lei cu -119 TVA 19%
2. Imobil 50.000 2500 lei TVA 5%
Multumesc pentru raspuns. Pe exemplul dat, inteleg ca urmeaza sa fie returnata diferenta achitata cf facturii de avans dupa recalcularea TVA-ului + recalcularea sumei aferente imobilului cu TVA 5% aplicat.
Buna Dana,

Cum s-a finalizat semnarea contractului de vanzare-cumparare la tine? A recalculat vanzatorul pretul cu TVA 5% sau a mentinut pretul initial de vanzare? Eu ma confrunt cu aceeasi situatie si vanzatorul nu prea doreste sa aplice tva 5% (desi de incadram, antecontract semnat in 2021 cu tva 19%). Ar trebui sa semnam contractul de vanzare-cumparare pe finele anului.

Multumesc!
Buna Elena,

Vanzatorul a mentinut pretul de vanzare, aplicand doar cota de 5%. Nici nu a vrut sa auda de recalculare in contextul scaderii de TVA si nici parghii legale nu prea sunt pentru a fi obligat. Cu alte cuvinte, din experienta avuta, masura privind TVA-ul de 5% nu a fost data in sprijinul cumparatorilor, ci din contra, il ajuta pe vanzator (in cazul meu, dezvoltator).

Din ce inteleg de la tine, te afli in aceeasi speta, singura mentiune pe care o pot face este ca vanzatorul este obligat sa aplice acel TVA de 5%, doar ca reducerea nu se va vedea in buzunarul tau.

Sper sa fie cu noroc achizitia!
Multumesc de raspuns, Dana. Imi pare rau sa aud ca nu au recalculat, si eu am aceeasi temere, desi legal noi avem dreptul sa beneficiem.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)
Tva 5% pentru locuinte noi ktulu ktulu Buna ziua, Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva ... (vezi toată discuția)
Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)