avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionar cu domiciliul in strainatate - depunerea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionar cu domiciliul in strainatate - depunerea dosarului la casa de pensii

Buna ziua,
m-as bucura mult daca m-ar putea lamuri si pe mine cineva in legatura cu aceasta problema:
locuim in strainatate de cativa ani si mama mea a ajuns la varsta de pensionare.
In acest scop a calatorit in Romania si astazi s-a dus la casa de pensii sa-si depuna dosarul. De la casa de pensii au trimis-o sa-si caute un mandatar si sa mearga la notar sa-i faca procura!

Pe pagina Casei de pensii am gasit ca in cazul unui cetatean roman cu domiciliul in strainatate, cererea se poate face:
"1. fie în mod direct de către titularul drepturilor de pensie, prin depunerea dosarului de pensionare şi deschiderea unui cont curent personal la S.C. BANC POST S.A.
2. fie prin intermediul unui mandatar cu domiciliul în România,...."

Intrebarea mea este: pentru ce mai are mama nevoie de mandatar din moment ce s-a dus ea personal cu dosarul, are toate documentele necesare si in plus are deschis si un cont in lei in Romania?
E posibil asa ceva? Eu chiar nu pricep, deoarece ne-am bazat pe cele scrise pe pagina Casei de pensii. Problema este ca mama pur si simplu nu are pe cine sa puna ca mandatar! Asta inseamna ca nu va mai primi pensia, sau mai putem face ceva? Si atunci punctul 1. - "...in mod direct de catre titular..." la cine anume se refera?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Selene , utilizator 23:27, 26 Martie 2012
Da, dvs. aveti dreptate. De foarte mult timp nu numai ca pensiile se platesc in strainatate, insa si deciziile de pensie se comunica beneficiarilor domiciliati in alte state. M-am uitat si eu pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice ca sa gasesc o justificare a faptului ca vi se cere ca dosarul sa fie depus de mandatar cu procura speciala. Presupun ca la asta faceti referire:
[ link extern ]

Singura situatie in care se solicita procura speciala este cea a beneficiarilor cu domiciliul pe teritoriul unui stat cu care Romania nu a incheiat un instrument juridic bilateral in domeniul asigurarilor sociale. Mama trebuie sa se intoarca la casa de pensii si sa insiste fie sa i se primeasca dosarul, fie sa i se spuna motivul pentru care trebuie sa il depuna un mandatar.
Da, exact la acea pagina ma refeream. Si nu e singura, informatii asemanatoare am gasit si pe alte site-uri. Va dati seama cum e cand un om care se afla in stranatate se bazeaza pe niste informatii, ca la urma cand vine personal cu tot ce e scris acolo, sa i se spuna cu totul altceva!

Mama a insistat si a intrebat de ce asa complicatii; i s-a spus ca "asa trebuie pentru ca are domiciliul in strainatate". Si cica "daca nu mai are pe nimeni in tara, sa mearga unde a locuit ultima data (acum 8 ani) sa se roage de vreun fost vecin".... Mi se pare strigator la cer. Nu pricep cum e posibil sa plimbe pe cineva asa aiurea si sa nu tina cont nici macar de informatiile pe care le au pe propriul site??? Ei, vedem cum decurg lucrurile in zilele urmatoare...

Oricum, va multumesc mult pentru raspuns si pentru timpul acordat. Va incerca sa mearga acolo din nou.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer pensie de incapacitate de munca in uk ancamaria1000 ancamaria1000 imi puteti recomanda un avocat roman in uk,ma intereseaza cum imi pot transfera pensia de incapacitate de munca in acest stat. (vezi toată discuția)
Transfer pensie in canada dascalescue dascalescue Desi am o decizie de pensie nu pot primi banii prin transfer international in Canada din cauza faptului ca Banca mea Banca Scotia nu are IBAN. Are numai ... (vezi toată discuția)
Transfer pensie dina2015 dina2015 Se poate transfera pensia din Romania direct in SUA? Daca transferul este posibil, am vrea o informatie; la cine sa ne adresam, ce formulare trebuiesc ... (vezi toată discuția)