avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... care este, din punct de vedere al costurilor, cea mai ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

care este, din punct de vedere al costurilor, cea mai ieftina varianta de divort?

Buna ziua!
va rog frumos, ajutati-ma si pe mine cu raspunsul la intrebarea din titlu!
este vorba despre un divort in care este implicat un minor si despre partajul unor bunuri (doua apartamente si o masina) cu o valoare totala de 200.000 eur.
1.Am inteles de la un notar ca divortul amiabil costa in jur de 200 eur dar taxa pt partaj amiabil se ridica la 3% din valoarea bunurilor(adica la vreo 6000 eur).
2 Un avocat mi-a recomandat introducerea actiunii de divort si de partaj in tribunal insa si aici taxa de timbru e fff mare.
3. se poate divorta amiabil la notar si partajul sa se faca la un mediator?
Partajul la mediator mai trebuie legalizat de instanta sau de notar?
Va rooog mult: care este varianta cea mai ieftina???
Va MULTUMESC anticipat!
Cel mai recent răspuns: eu12345 , utilizator 17:23, 26 Martie 2012
Introduceti actiunea de divort si partaj la judecatorie, timbrati provizoriu cu o taxa mai mica, iar pana la primul termen incheiati acordul de mediere.
Daca va intelegeti, cel mai simplu ar fi sa depuneti actiune la instanta pentru divort si partaj.
Daca intocmiti o tranzactie cu privire la bunurile comune si o depuneti la primul termen de judecata primiti inapoi taxa de 3% din valoarea bunurilor comune.
la mediator este exclus. mediatorii va pot ajuta exact ca avocatii cu redactarea unei tranzactii ( apoi mergeti cu ea la notar si instanta cu aceleasi taxe)...in rest sunt doar cele doua variante: notar au instanta. avantajul ar fi ca in instanta , daca veniti cu acordul la primul termen puteti sa va recuperati taxa de timbru.

din experienta va spun ca redactarea la avocat va costa mai putin decat la mediator
chitucarmen a scris:

Introduceti actiunea de divort si partaj la judecatorie, timbrati provizoriu cu o taxa mai mica, iar pana la primul termen incheiati acordul de mediere.


in bucuresti cel mutin nici o instanta nu ia in considerare nimic , deci nici intelegerea fara sase timbreze inainte...mai ales ca valoarea rezulta clar din tranzactie....taxa de timbru se plateste cu prioritate
Daca aveti acordul de mediere la primul termen de judecata si ati timrat deja provizoriu cu o taxa de timbru mai mica nu mai este necesar sa achitati diferenta.
Nu sunt mediator astfel ca nu am interes a va indruma pe aceasta cale.
Prin acordul de mediere dati o valoare mai mica bunurilor partajabile
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
Carmen Chitu, Avocat

Alte discuții în legătură

Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)
Divort nucusor nucusor cum se poate divorta ,impartii lucrurile(partaj) rapid si ieftin daca cei doi soti se inteleg si sunt de acord cu divortu si impartitul bunurilor? 9 (vezi toată discuția)
Partaj eliniste eliniste sunt divortata din 1994, dar nu am facut partaj .sotul ar fii de acord sa renunte la partea lui din apartament, dar cum se procedeaza mai simplu? (vezi toată discuția)