avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare sau modificare titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare sau modificare titlu de proprietate

In situatia in care s-a emis un titlu de proprietate pentru o suprafata mai mica decat cea cu care defunctul s-a inscris in registrul agricol (conform registrului agricol, X aparea cu 10 ha dar in titlu apar 8 ha), care este temeiul de drept privind anularea (modificarea acestui titlu de proprietate)?
Precizez ca am studiat art. III din Lg. 169/1997 si nu am gasit acest caz de care fac vorbire.
B-)
Cel mai recent răspuns: f.nica , utilizator 10:21, 12 Noiembrie 2009
Mulţumesc din suflet Kyandra. Ai înţeles perfect despre ce este vorba.

Ca inscrisuri am:

1. Copie Registru Agricol pagina bunicului meu, de unde rezultă că în 1958 suprafaţa deţinută de el s-a diminuat de la 8,5 Ha la 5,5 Ha.

2. Copie Registru Agricol pagina socrului mătuşii mele de unde rezultă că în 1957 avea 1,38 Ha, iar după ce apare şi mătuşa în gospodărie ca noră, în anul 1958 apar 4,38 Ha.
Registrele au fost cmpletate la vremea respectivă cu exactitate.

3. Mai am o delaraţie autentică, prin care toate rudele lui tata, 5 la număr, declară că au cunoştinţă că şi mătuşa mea, ca fiecare copil la vremea respectivă a primit 3 Ha de teren ca zestre. Toţi sunt încă în viaţă.

Aşi avea cu ce porni la luptă !!!

Mătuşa mea cea deposedată, din păcate suferă de Alzheimer. În ultimii 2 ani este complet lipsită de discernământ, dar nimeni nu a pus-o sub interdicţie.

Cumnatul lui tata, soţul mătuşii, ăsta care i-a luat pământul, este la cuţite cu tata. Recent ne-a dat în judecată (în numele mătuşii care nu mai ştie pe ce lume trăieşte, nici nu ne mai recunoaşte) că pasămite mătuşa mea vrea un sfert din casă si din curtea tatălui meu. A pus-o pe ea să semneze cererea introductivă.

Curtea a fost trecută pe titlu, dar eu între timp am obţinut şi Ordinul Prefectului, pentru că în primărie figura doar tata ca titular pe curte. Acum mă lupt să modific titlul. Am hotărârea scrisă a comisiei de fond funciar a localităţii, care şi-a recunoscut eroarea, dar s-a împotmolit la Prefectură. Cică trebuie să apelez la instanţă. Dar asta e altă speţă, cu alte probleme.

Aş putea face o cerere de punere sub interdicţie a mătuşii mele (reclamanta) sub forma unei cereri reconvenţionale? Aşi putea invoca excepţia nulităţii cererii de chemare în judecată, chiar dacă nu este încă pusă sub interdicţie? Pot pune încă un cap de cerere în care să cer anularea titlului unchiului meu, pentru că la punerea sub interdicţie spun că adevăratul iniţiator a fost unchiul meu care din lăcomia nemărginită vrea în continuare avere de la tata, aşa cum i-a luat deja averea mătuşii bla bla. Merge aşa, sau trebuie o acţiune separată?

Mătuşa mea are din martie 2009 asistent personal angajat 24 din 24, în persoana soţului acesteia, unchiul problemă. Chiar nu am chef să mă judec cu unchiu, care nu are nici copii cu mătuşa, şi are şi 78 de ani. Ne-a dat în judecată din răzbunare pe tata. Dealtfel este un procesoman notoriu. A avut dealungul vieţii zeci de procese ca reclamant.

Sper că nu am lungit prea mult postarea dar am multe probleme de rezolvat. Aşi mai fi avut întrebări, dar altă dată.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
f.nica, utilizator
1. cererea de punere sub interdictie a unei persoane formeaza un dosar separat, in baza Codului Familiei. ( nu poate fi judecata de catre un complet specializat in fond funciar:) Puteti cere punerea sub interdictie, insa chiar daca o obtineti, matusii ii va fi numit un tutore, care sunt mari sanse sa fie tot unchiul dvs. si tot n-ati rezolvat nimic..
2. nulitatea absoluta partiala a titlului de proprietate emis pentru cele 4 ha poate fi ceruta oricand, mai ales daca depuneti actele pe care le aveti. Dar, asa cum v-am spus, este probabil ca cele 3 ha ale matusii sa fie scazute din titlul de proprietate, insa nu stiu cum va aprecia instanta atribuirea in proprietate a celor 3 ha unei persoane care nu a facut cerere de reconstituire in baza legii 18/1991 (in speta, matusa dvs.) - un avocat poate va va lamuri mai bine ca mine.
3. solicitati instantei audierea matusii dvs. - e cea mai buna cale de a-i dovedi judecatorului discernamantul matusii (sau lipsa lui). Matusa poate cere orice (sau cineva in numele dansei):D, insa trebuie sa dovedeasca ca a acceptat succesiunea defunctilor parinti (carora le-a apartinut casa in cauza) - chiar si tacit. Iar simplul fapt ca in 1990, posesor figura tatal dvs., dovedeste contrariul.
4. modificarea titlului de proprietate, prin radierea curtii aferente casei de locuit, se poate face, tot pe cale judecatoreasca, invocand acelasi art. III lit. a din legea 169/1997 (ca fiind reconstituita unor persoane fara drept), la care atasati copii ale ordinului prefectului si hotararea comisiei locale de fond funciar. De preferinta ca ambele cereri pentru constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate (cea pentru radierea celor 3 ha si cea privind radierea curtii) sa se faca printr-o singura actiune.
Sper ca am sintetizat ideile principale.
Succes!
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2009
Kyandra, moderator
Multumesc inca odata Kyandra.

Dacă va fi numit unchiul meu tutore, eu consider că lucrurile se schimbă semnificativ, şi iată de ce cred asta:

1. Ca tutore, nu poate face acte de dispoziţie (adică să vândă din bunurile mătuşii) decât cu acordul Autorităţii Tutelare. Dacă nu poate vinde decât sub controlul AT atunci lucrurile sunt cu totul altfel, întrucât eu sunt Consilier Local, sunt în relaţii destul de bune cu Primarul, astfel încât un abuz din partea unchiului meu care ar putea corupe un funcţionar să-i accepte o eventuală vânzare este practic exclus.

2. Eu aşi putea face dovada că unchiul meu nu ofera garanţia unei bune administrări a bunurilor personale ale mătuşii mele, dat fiind faptul că el şi familia lui şi-au însuşit deja 3 Ha ale ei, pentru care eu am acum de luptat să le recapăt pentru mătuşa mea, (dacă va mai fi posibil dat fiind faptul că întradevăr ea nu a făcut cerere de reconstituire pentru că de averea ei s-a ocupat şi peatunci tot unchiul meu în care ea a avut incredere), aşa că numirea lui ca tutore este ca şi cum ai pune lupul paznic la oi.

Este în regulă raţionamentul meu? Merită în aceste condiţii să o pun pe mătuşa sub interdicţie?

Referitor la punerea sub interdicţie:
La termenul anterior i-am spus judecătoarei că reclamanta este în sală şi poate constata pe loc lipsa acesteia de discernământ, dar judecătoarea s-a făcut că nu mă aude. Era în sală că unchiu o ia cu el, pentru că nu o poate lăsa singură. Trebuie să fac o cerere scrisă şi să o depun la instanţă.

Mă gândeam să fac o cerere comună în care să cer şi punerea sub interdicţie şi atacarea titlului unchiului meu, pentru că defapt în spatele fiecărui act a stat acelaşi unchi al meu: şi la reconstituirea din 1991, şi la chemarea asta în judecată acum când mătuşa nu mai are discernământ, că altfel s-ar fi opus. M-am gândit că fiind aceeaşi instanţă, ar putea avea tabloul complet al demersurilor ce vor fi întreprinse în legătură cu unchiu. Dacă va fi necesar, fac două acţiuni separate. Sau trei :D având în vedere şi problema cu pretenţiile unchiului la curtea pentru care avem deja Ordinul Prefectului.
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
f.nica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punerea sub interdictie Pisi Mia Pisi Mia Buna ziua. Sentinta judecatoreasca de punere sub interdictie, dupa ramanerea definitiva este comunicata unitatii sanitare de profil si anume, spitalului de ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate, neclaritati vulpys vulpys buna seara,strabunicii mei sunt decedati,strabunicul a detinut un teren de 5 ha extra si 2000 mp intra,a fost improprietarit dupa razboi,avand 5 copii,la ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate doar pe numele unui singur mostenitor slivneanu2001 slivneanu2001 Buna ziua am si eu o problema .Bunicii mei au decedat in 1986.In 1995 s-a luat pe legea 18/1991 6 ha de pamant unde este un titlu de proprietate unde apar cei ... (vezi toată discuția)