avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Ce pot face pentru a afla daca mi se permite sau nu ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Ce pot face pentru a afla daca mi se permite sau nu comert ambulant stradal cu covrigi?

Buna ziua.
Am o covrigarie si as dori sa amplasez o toneta pentru comert ambulant prin care sa vand covrigi in fata unei scoli. Cei de la primarie stramba din nas asteptand probabil niste atentii consistente.
Stiu ca exista legea 544 care obliga autoritatile sa permita accesul cetatenilor la o anumita categorie de informatii. De asemenea stiu ca in planul urbanistic zonal aprobat de consiliul local ar trebui sa fie specificate conditiile in care se permite comertul ambulant. Stiu de asemenea ca tot consiliul local poate decide sa nu se permita amplasarea unor astfel de tonete. Insa daca exista o astfel de aprobare si cineva incearca sa faca un ban "cinstit" sub pretextul ca m-ar ajuta:

Exista vreo modalitate prin care sa oblig primaria, ca in cazul in care s-a decis in consiliu ca se pot aproba astfel de tonete, sa imi aprobe accesul la un astfel de document?
Sau cum ar trebui sa pun problema ca sa aflu daca am sau nu dreptul sa amplasez o astfel de toneta ca sa ocolesc dorinta unor functionari publici care asteapta o spaga si pentru a se ridica de pe un scaun?

Ce posibilitati "ca la carte" am?

Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
covrigut, utilizator
Aveti la adresa urmatoare un model de regulament care va poate ajuta [ link extern ]
Interesati-va daca si primaria dumneavoastra are ceva asemanator.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
george-neagu, moderator
Si daca nu are asa ceva care este modalitatea legala prin care pot "obliga" functionarii de la primarie sa colaboreze? Intentia vadita a lor este sa lase impresia ca totul depinde de ei si pentru asta trebuie sa fii foarte "atenta" cu ei.

Asadar daca nu exista regulamentul care este modalitatea (ce articole pot invoca, ce document trebuie sa solicit sa vad) prin care pot obtine ceea ce ar fi in fapt un drept al meu pentru care nu trebuie sa dau spagi?
Pai pentru a vedea daca e vorba de reavointa sau poate interdictie legala, trebuie sa depuneti o solicitare scrisa din partea firmei prin care sa solicitati eliberarea unui aviz pentru comert ambulant, permanent sau sezonier(pe timpul anului scolar) prin amplasarea unei tonete sau ce amplasati dumneavoastra acolo, la urmatoarea adresa (dati o pozitionare cat mai precisa. Detaliati daca e vorba de aplasare pe spatiu pietonal sau altundeva.
Si vedeti care va fi urmarea, daca nu cumva primaria are deja stabilita anumite spatii in anumite parti ale orasului care numai acelea pot fi alocate si numai prin licitatie sau ele se pot aloca direct.
Depuneti o cerere in baza Legii nr.544/2001 prin care solicitati Primariei sa va comunice un exemplar de pe hotararea Consiliului Local ce reglementeaza comertul ambulant ...

De asemenea, depuneti documentatia necesara privind aprobarea amplasarii unei tonete pentru comert ambulant prin care sa vandeti covrigi ...

ART. 6 din OUG nr.27/2003:
(1) Autorizaţia se considera acordată sau, după caz, reînnoită dacă autoritatea administraţiei publice nu răspunde solicitantului în termenul prevăzut de lege pentru emiterea sau reînnoirea respectivei autorizaţii.
(2) Dacă legea nu prevede un termen pentru soluţionarea cererii de autorizare, autorităţile administraţiei publice sunt obligate sa soluţioneze cererea de autorizare în termen de 30 de zile de la depunerea acesteia.
.....
Legislatia care va intereseaza pe dvs., privind activitatea de comert pe domeniul public sau privat al statului, este reglementata de:

- Legea nr. 650/2002 - pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata;
- HG 333/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata;
- H.G. 584/2001 – privind amplasarea unor obiecte de mobilier urban;
- Hotararea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comertului cu produse si servicii de piata in unele zone publice.

Conform legii nr.650/2002 societatile care solicita atribuirea unui spatiu in fata punctului de lucru fix, pentru comercializarea de produse, are nevoie de acordul Primariei. Desemenea este nevoie de autorizatie de constructie de la primarie daca mobilierul amplasat in strada depaseste o anumita dimensiune (depinde de regulamentul fiecarei primarii, 4mp-6mp).
Planul de situatie cat si planul de incadrare se obtine de la Serviciul de Cadastru si Date urbane din cdrul primariei. (in planul de situatie se marcheaza locul de amplasare a mobilierului).
Avand in vedere ca va incadrati la categoria panificatie si patiserie este nevoie sa prezentati si avizul sanitar-veterinar existent, obtinut pentru spatiul inchis, in vederea obtinerii acordului primariei pentru comert stradal.

Cat despre regulament...este imposibil sa nu existe, asa ca solicitati in scris sa vi se elibereze o copie dupa Regulmentul privind conditiile de desfasurare a activitatilor de comet stradal din zona respectivei primarii, intrucat doriti sa prestati o asemenea activitate sezoniera si trebuie sa fiti informat. Inainte de a trimite adresa, totusi verificati pe site-ul primariei, daca este postat Regulamentul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aprobarile necesare pentru vanzatorul ambulant mirela 20 mirela 20 Buna ziua, am un S.R.L si doresc sa devin vanzator ambulant dupa ce obtin codul CAEN , 1 – pot vinde oriunde ? exemplu: parcuri, piete, targuri, ... (vezi toată discuția)
Norme europene pt comert stradal(forneti) BO BO BUNA! mi-ar putea spune cineva ce norme sunt pt deschiderea unui chiosc pt fornetti? ca la noi in oras unele au chiuveta si wc altele nu.multumesc! (vezi toată discuția)
Acte necesare amplasare toneta comercializare flori Florentina80 Florentina80 Buna ziua! Problema mea este urmatoarea: detin un contract de inchiriere al unui teren(incheiat cu Primaria) in vederea construirii unei tonete ... (vezi toată discuția)