avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infintare ONG- conducerea
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infintare ONG- conducerea

Buna ziua. Am 14 ani si as dori sa-mi infintez un ONG care ar avea ca scop: "Romania Verde prin reciclarea" adica sa invatam populatia romana, sa o motivam sa recicleze. M-am impotmolit la faza administrativa. Maica- mea ma sustine si am vazut ca imi trebuie un reprezentat legal, acela va fi ea.
Intrebarea mea este daca pot sa fiu presedintele ONG- ului.? :D
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
Lucas1997, utilizator
Acest ong va fi o asociere de persoane. Cautati si tineri cu varsta de peste 18 ani, sau chiar persoane trecute de prima tinerete care sa va impartaseasca opiniile. Dintre persoanele de peste 18 ani se vor alege organele de conducere.
Imi cer scuze, m-am grabit sa scriu. Cred ca stiu daca sunt capabil sau nu sa conduc un ONG, o greseala de scris este ceva ce vi se putea intampla si dvs. :)
Din punctul meu de vedere pot fi si tineri de peste 16 ani, cu conditia sa aiba acordul scris al parintilor
"Întrucât aderarea la o organizaţie non-profit poate implica responsabilitatea juridică, civilă, penală, este necesară existenţa capacităţii de exerciţiu a drepturilor civile, care apare o dată cu împlinirea vârstei de 14 ani. Aşadar minorii sub 14 ani nu pot fi membri într-un ONG şi nici fondatori de asociaţii şi fundaţii; minorii între 14 şi 18 ani pot fi membri simpli sau fondatori ai unor asociaţii şi fundaţii numai cu acordul reprezentanţilor lor legali (părinţi, tutore, etc.) care le dau acordul scris în acest sens."

"În acelaşi timp, minorii nu pot fi aleşi în organe de conducere şi control, nici numiţi în funcţii în care ar avea putere de decizie şi răspunderi materiale cu implicaţii juridice, pentru că nu au capacitate deplină de exerciţiu şi, deci, fără acordul reprezentanţilor legali nu pot semna, decide, etc." - eu din asta am inteles ca fara acordul reprezentantilor legali nu pot semna sau decide, dar cu acord pot.
Practica a aratata ca un minor sub 16 ani nu poate conduce un ONG si in general judecatorii resping dosarele care au ca membrii fondatori minori intre 14-16 ani
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Varsta minima pentru un membru ong Nicoleta-Stefania Nicoleta-Stefania Buna ziua! Am o nelamurile in legatura cu formarea unei asociatii. Mai precis legat de membrii acestei si varsta minima. Pentru o asociatie de tineri, la ce ... (vezi toată discuția)
Asociatii, cluburi sportive tudoreanusimona tudoreanusimona Cum se procedeaza atunci cand se primesc noi membrii in asociatie? Avem un club sportiv infiintat in anul 2011 (avem si CIS), la primirea unui nou membru ... (vezi toată discuția)
Solutii juridice privind infiintarea unei asociatii nonprofit Florin-Marius Florin-Marius Doresc sa infiintez o asociatie nonprofit. Deja am rezervat denumirea. Aceasta este valabila pana la data de 6 aug 2019. Ma poate ajuta cineva cu raspunsuri la ... (vezi toată discuția)