avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asociatii, cluburi sportive
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asociatii, cluburi sportive

Cum se procedeaza atunci cand se primesc noi membrii in asociatie? Avem un club sportiv infiintat in anul 2011 (avem si CIS), la primirea unui nou membru trebuie sa mergem la Judecatorie pt. modificarea Statutului? Daca membrul este minor avem nevoie de declaratie notariala? Conform statutului persoana depune o cerere de inscriere iar Consiliul director aproba sau nu cererea.
Cel mai recent răspuns: tudoreanusimona , utilizator 11:48, 28 Septembrie 2012
Nu trebuie sa mergeti la judecatorie sa inregistrati membrii. Acolo sunt inregistrati doar membrii fondatori , consiliul de conducere , in statutul si actul constitutiv al asociatiei. Minorii nu pot face parte din asociatie.
Va multumesc pt. raspuns, am uitat sa specific varsta minorului, 17 ani adica face parte din acea categorie care poate face parte dintr-un club cu acordul parintilor(,,Pentru calitatea de membru simplu, fondator sau membru în Consiliul Director se aplică prevederile generale ale dreptului civil. Întrucât aderarea la o organizaţie non-profit poate implica responsabilitatea juridică, civilă, penală, este necesară existenţa capacităţii de exerciţiu a drepturilor civile, care apare o dată cu împlinirea vârstei de 14 ani. Aşadar minorii sub 14 ani nu pot fi membri într-un ONG şi nici fondatori de asociaţii şi fundaţii; minorii între 14 şi 18 ani pot fi membri simpli sau fondatori ai unor asociaţii şi fundaţii numai cu acordul reprezentanţilor lor legali (părinţi, tutore, etc.) care le dau acordul scris în acest sens. Împlinirea vârstei de 18 ani atrage deplina capacitate de exerciţiu şi deci persoanele care au 18 ani împliniţi îşi pot exercita liber drepturile privind fondarea unui ONG, dreptul la alegere (dreptul de vot) şi dreptul de a fi ales. Interdicţia exercitării calităţii de membru (simplu sau fondator) al unei asociaţii/fundaţii apare doar în cazul persoanelor peste 18 ani care nu sunt titulare de drepturi subiective şi obligaţii civile (au interdicţie judecătorească de exercitare a unor drepturi în urma unei condamnări definitive). În acelaşi timp, minorii nu pot fi aleşi în organe de conducere şi control, nici numiţi în funcţii în care ar avea putere de decizie şi răspunderi materiale cu implicaţii juridice, pentru că nu au capacitate deplină de exerciţiu şi, deci, fără acordul reprezentanţilor legali nu pot semna, decide, etc. Eventual minorii de peste 16 ani ar putea avea funcţii / roluri de răspundere comparabile cu cele ale unui salariat pentru că legislaţia le recunoaşte de la 16 ani anumite drepturi de exerciţiu în materie de încheiere de contracte de muncă şi alte asemenea şi, deci, prin asimilare, s-ar putea pune problema în mod similar şi în ceea ce priveşte asocierea lor la o organizaţie neguvernamentală. "). Intrebarea mea este daca trebuie sa fie declaratie notariala sau un simplu acord. Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta minima pentru un membru ong Nicoleta-Stefania Nicoleta-Stefania Buna ziua! Am o nelamurile in legatura cu formarea unei asociatii. Mai precis legat de membrii acestei si varsta minima. Pentru o asociatie de tineri, la ce ... (vezi toată discuția)
Infintare ong- conducerea Lucas1997 Lucas1997 Buna ziua. Am 14 ani si as dori sa-mi infintez un ONG care ar avea ca scop: \"Romania Verde prin reciclarea\" adica sa invatam populatia romana, sa o motivam ... (vezi toată discuția)
Solutii juridice privind infiintarea unei asociatii nonprofit Florin-Marius Florin-Marius Doresc sa infiintez o asociatie nonprofit. Deja am rezervat denumirea. Aceasta este valabila pana la data de 6 aug 2019. Ma poate ajuta cineva cu raspunsuri la ... (vezi toată discuția)