avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Insulta si calomnie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Insulta si calomnie

Buna seara!As dori sa stiu daca prin insulta si calomnia pe mail se poate ajunge la un proces, dat fiind faptul ca acestea nu mai sunt in Codul penal.Am trimis un mail unei persoane , in care i-am jignit familia si pe persoana respectiva.Am facut-o vaca, grasa, i-am facut copilul plod marait, obrznic si intarziat, i-am scris ca , colegii ei stiu ca a luat titularizarea pe bani etc.A spus ca scoate mailul si il duce la procuratura sa ma reclame.Nu stiu daca a facut-o sau nu.In acest caz voi primi citatie acasa sau se da doar amenda?
...nu-i frumos ce-ați făcut...
cum insulta și calomnia nu mai sunt incriminate, nu veți fi amendat însă persoana pe care ați jignit-o poate, prin instanța civilă, să vă pretindă daune.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
george_puchiu, utilizator
Nu veti primi nimic de la politie, probabil persoana care a depus plangerea va fi informata ca vi s-a dat nup, fiindca fapta nu exista. Insa acest lucru nu presupune ca ati scapat, cea pe care ati jignit-o se poate adresa instantei civile si sa va ceara despagubiri.
legally_aid a scris:

... probabil persoana care a depus plangerea va fi informata ca vi s-a dat nup, fiindca fapta nu exista.

nu pentru că fapta nu există, ci pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală art. 10 alin. 1 lit. b C proc. pen.
în rest, numai de bine!
Corect! Mintea mea era in alta parte :">
Multumesc pentru rectificare, George:) .
Fapta nu mai este prevazuta de legea penala , ca urmare a dezincriminarii, astfel incat nu mai constituie infractiune, insa legea civila protejeaza drepturile persoanei impotriva oricarei atingeri a drepturilor sale, fara drept .
Daca destinatara mailului se va adresa instantei civile, ar putea obtine daune morale .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda civila radulescum radulescum Buna ziua!As dori sa stiu ce se intampla daca o persoana a primit o amenda civila pt insulta si nu o plateste.Cum poate fi obligat sa o plateasca? (vezi toată discuția)
Insulta si jignire pe faceboock mirceapatrascu mirceapatrascu Buna ziua , In cazul in care am fost jignit si insultat pe Faceboock ce pot face pt. a da o lectie unor persoane rauvoitoare ? Din cate stiu eu ... (vezi toată discuția)
Calomnia samjadammar samjadammar imi permit sa va deranjez cu o intrebare . care este sanctiunea sau pedeapsa pentru calomnie? (vezi toată discuția)