avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Cum pot importa/vinde accesorii de telefone originale?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Cum pot importa/vinde accesorii de telefone originale?

Doresc sa import din spatiu extracomunitar accesorii pentru telefoane. Cum si prin ce fel imi poate garanta expeditorul ca marfa trimisa este originala si nu contrafacuta? Am auzit cazuri cand marfa a fost gasita ca contrafacuta in vama dar defapt expeditorul a declarat-o originala. Spre exemplu: sunt site-uri in RO unde se vand astfel de produse branduite ....Samsung / Nokia , acestia detin o licenta ca pot importa si comercializa astfel de produse?
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 10:24, 28 Martie 2012
nu trebuie sa ai neaparat o licenta ca sa poti vinde produse originale. in primul rand ar trebui ca marca produsului sa se bucure de protectie in piata tinta. in al doilea rand ar trebui ca dreptul la marca sub care se comercializeaza produsul in piata tinta, sa fie deja epuizat adica titularul marcii (fabricantul produsului) sa fi pus produsul sub marca respectiva pe piata tinta , fie in mod direct, fie sa fi dat consimtamantul unui tert (ex distribuitor autorizat) sa comercializeze produsul sub marca.

daca produsul pe care il comercializati este transmis de un expeditor- pers. juridica din afara EU, sunt slabe sanse sa va garanteze ca nu este contrafacut- ar trebui sa aveti un contract.

dvs raspundeti direct de contrafacere in cazul in care produsul este contrafacut- singura cale in care va puteti apara ar fi chemarea in garantie a expeditorului, dar daca acesta nu are nationalitate romana (sau nu se gaseste pe teritoriul EU), dvs veti raspunde pentru prejudiciul cauzat titularului marcii daca acesta castiga procesul in instanta.

in cazul in care dvs pierdeti in instanta in romania pe contrafacere, puteti sa va indreptati impotriva expeditorului (fie pe legea romana fie pe legea de nationalitate a expeditorului) dar din nou, sunt slabe sanse de castig daca nationatitatea acestuia este din afara EU.

Acest gen de comert nu este recomandat desi pare ca ar aduce beneficii oneroase- acest tip de comert se poate face la scara mica cu cunostinte, prieteni, dar in niciun caz oficial unde ar trebui sa aveti un contract cu expeditorul .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Magazin outlet, drept de comercializare ramosim ramosim Intentionez sa deschid un mazazin outlet. Doresc sa stiu daca exista reglementari privind vanzarile de haine de marca si daca trebuie sa obtin de la titularul ... (vezi toată discuția)
Vânzare produse importate sub aceeaºi denumire regãsite în o.s.i.m. lArmAr lArmAr Buna ziua. Sunt incepator, am infiintat un SRL si doresc sa fac import de instrumente medicale. Din ce m am documentat, produsele care doresc sa le import de ... (vezi toată discuția)
Popsockets Ion Creanga Ion Creanga Buna ziua! Reprezint un magazin ce vinde accesorii GSM. De curand au aparut pe piata produsele Popsocket, suport de mana pentru telefon. Zilele trecute, a ... (vezi toată discuția)