avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia la zi, ceruta de angajat, ce articol trec in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia la zi, ceruta de angajat, ce articol trec in decizie?

Demisia la zi, ceruta de angajat, ce articol trec in decizie? Efectiv nu mai vrea sa vina la munca, incepand cu a doua zi. e art 79 alin 1?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:22, 29 Martie 2012
Este art.81. Daca angajatorul renunta la preaviz, total sau partial, sa treceti in decizie si acest lucru.

Codul muncii:

ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţã a salariatului care, printr-o notificare scrisã, comunicã angajatorului încetarea contractului individual de muncã, dupã împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sã înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dã dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probã.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de pãrţi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrãtoare pentru salariaţii care ocupã funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncã este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzãtor.
(7) Contractul individual de muncã înceteazã la data expirãrii termenului de preaviz sau la data renunţãrii totale ori parţiale de cãtre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fãrã preaviz dacã angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncã.
@ ella_1313

Nu exista demisie la zi ... daca si-a inaintat demisia, angajatorul are posibilitatea de a decide daca este sau nu cu preaviz ... daca pe cerere rezolutia angajatorului este ”fara preaviz” atunci temeiul de drept al incetarii raportului de munca este art.81 alin.7 C.mun.

p.s.
Dupa republicarea Codului Muncii in 18 mai 2011 , demisia este reglementata de art.81 si nu de art.79.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie samo samo am semnat contractul de munca in ianuarie;in 21 mai mi-am dat demisia ,acum trebuie sa stau in preaviz 20 de zile?:( (vezi toată discuția)
Demisia cristinaudroiu78 cristinaudroiu78 buna ziua,am si eu o intrebare,se poate ca eu care doresc sa-mi dau demisia,sa pot fi obligat sa o dau fara perioada de preaviz?va multumesc (vezi toată discuția)
Acordul partilor dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Daca nu se accepta incetarea CIm cu acordul partilor, ce se paote face Multumesc (vezi toată discuția)