Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 7051 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Împreună cu 10 specialiști de la EY România, KMPG România, Viboal FindEx și Dobrinescu Dobrev discutăm despre: TVA în comerțul electronic, SAF-T, analiza de risc fiscal etc. Rezervă loc și participă!

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale PFA este persoana juridica?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

PFA este persoana juridica?

Ma intereseaza daca ca PFA am personalitate juridica. Ma interesez pentru urmatoare problema. Ma ocup de comercializarea de anvelope si ca srl daca intoduc pe piata(import) anvelope noi sau uzate trebuie sa preiau si sa reciclez 80% din greutatea anvelopelor introduse pe piata, as dori sa stiu daca aceasta masura se aplica si pentru PFA conformHG 170/2004. Daca ar fi valabil doar pt. persoane juridice as aduce pe PF si as factura dupa acea pe srl.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Sorin Popa & Asociatii , Avocat 11:27, 6 Decembrie 2011
Art. 4 din Hotărâre nr. 170 din 12/02/2004 spune ca se vor respecta principiile generale din
Ordonanţă de urgenţă nr. 78 din 16/06/2000
Art. 5. -
(2) Se interzice persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate să desfăşoare activităţi independente ...

Iar OUG 44/2008 mentioneaza ca PFA, Intreprinderile individuale si Intreprinderile familiale nu au personalitate juridica.

Concluzia:
- persoanele fizice autorizate nu au personalitate juridica;
- PFA-urile nu pot desfasura activitati stipulate de HG 170/2004, adica introducere pe piata, comercializare, import, reciclare anvelope noi/uzate destinate reutilizarii.

Alberto Kurtyan
Cu tot respectul, am citit OUG asa cum apare postata pe Mfinante.ro dar si pe avocatnet.ro si nu se mentioneaza nicaieri despre PFA cum ca nu ar avea personalitate juridica. Am gasit referire in acest sens doar la Intreprinderile familiale.

Se poate sa ma indrumati catre textul legii care mentioneaza cele precizate de dvs in mesajul anterior? Ma aflu de asemenea in fata deciziei in ceea ce priveste contul bancar si m ar ajuta sa iau decizia corecta (comisioanele bancare la persoane fizice sunt mult mai mici decat la cele juridice...)

Multumesc anticipat
Cred ca ar fi putin superfluu sa se mentioneze ca o persoana fizica (fie ea autorizata) nu este juridica. E ca si cum ai spune ca negrul nu e alb. E atat de evident incat nu vad de ce ar fi un lucru reglementat.

In fine, daca e sa mergem pe lege, PFA-ul nu indeplineste conditiile prevazute de Decretul nr. 31/1954 cu privire la persoanele fizice si juridice:
Art. 26 - Sînt, în condiţiile legii, persoane juridice:

a) organele locale ale puterii de stat, organele centrale locale ale administraţiei de stat şi celelalte instituţii de stat, dacă au un plan de cheltuieli propriu şi dreptul să dispună independent de creditele bugetare acordate;

b) întreprinderile şi organizaţiile economice de stat şi celelalte organizaţii socialiste de stat cu gospodărire socialistă deplină; (nn: iata de ce legea mentioneaza expres ca intreprinderile individuale NU au personalitate juridica)

c) gospodăriile agricole colective, celelalte organizaţii cooperatiste şi orice organizaţii obşteşti, ca şi societăţile de colaborare economică, dacă potrivit legii ori actului administrativ care le înfiinţează sau potrivit prevederilor actului de înfiinţare ori statului, au un patrimoniu distinct;

d) instituţiile anexe, dacă au un plan de cheltuieli propriu şi dreptul să dispună independent de creditele acordate, precum şi întreprinderile anexe, dacă au gospodărire socialistă deplină;

e) orice altă organizaţie socialistă care are o organizare de sine stătătoare şi un patrimoniu propriu afectat realizării unui anume scop în acord cu interesul obştesc.


Am subliniat cele trei conditii: organizare proprie (care la PFA lipseste), patrimoniu propriu (care nu exista la PFA, exista doar patrimoniul persoanei fizice, chiar daca este afectat meseriei respective) si scop propriu (numai asta exista la PFA).
Multumesc frumos, imi este mai clar acum.
Da, PFA nu are personalitate juridica.
Nu este persoana juridica.
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Pfa poate sa aiba drepturi si obligatii fara sa-si constituie un patrimoniu de afectatiune ? LuchianSeb LuchianSeb Buna seara. Va rog spuneti-mi cateva pareri. Potrivit art. 20 (1) din OUG 44/2008 ,,PFA raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca ... (vezi toată discuția)
Factura emisa de pfa, incasata in cont pf wolf10 wolf10 Buna, Am o nelamurire. Am un PFA. Daca facturez unui client SRL, pot sa-i dau contul de persoana fizica ca sa faca plata facturii in acel cont? Este in ... (vezi toată discuția)