avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Abandon de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Abandon de familie

Verisoara mea se afla in urmatoarea situatie: a fost abandonata de tatal ei la varsta de 2 ani, de atunci el nemaidand nici un semn de viata si fiind crescuta de mama. In acte este recunoscuta de el ca fiind fiica sa, desi parintii ei nu au fost casatoriti. Intrebarea este: la decesul tatalui are drept la mostenire din partea lui?

Povestea se complica, tatal nefiind cetatean roman. Mai mult, vara mea a aflat ca intre timp tatal ei a emigrat din tara sa de origine (o tara araba) intr-o tara din America de Sud (dar nu stie ce cetatenie are). L-a si contactat telefonic acum cativa ani, dar el nu isi doreste o relatie amiabila cu ea.

Este vara mea mostenitoarea tatalui ei sau nu? Este destul de clar ca el nu isi doreste acest lucru si ca, daca va exista vreun testament, ea nu va fi inclusa in el. Dupa legile carui stat se judeca acest caz?

Il poate da in judecata si cere despagubiri pentru faptul ca nu a contribuit cu nimic la intretinerea ei, abandonand-o?

Mentionez ca ea este acum majora, cu studiile finalizate. Are 30 de ani.
Cel mai recent răspuns: milly2009 , utilizator 18:36, 24 Ianuarie 2009
Va multumesc mult pentru raspunsuri, ati facut putina lumina in aceasta nebuloasa, desi raman multe nelamuriri.

El nu este musulman, dar tara de origine este una araba, cu legislatie musulmana , care respecta - presupun - religia islamica la punct si virgula. Sa inteleg ca, in calitate de cetatean al acelei tari, nu datoreaza nici o mostenire fiicei nelegitime (desi recunoscute)?

Dar: el a emigrat intre timp. Daca si-a schimbat cetatenia, care lege i se aplica? Cea a statului de origine (arab) sau cea a statului al carei cetatean este (sud-american)? Dar daca are dubla cetatenie?

Ce relevanta are daca rudele lui stiu despre ea? Pentru ca rudele lui chiar stiu despre ea - desi nici unul nu este interesat intr-o relatie cu ea.

Referitor la sfatul ca ea sa verifice ce averi are tatal ei: nu are cum sa le verifice efectiv, ele aflandu-se la o distanta exagerat de mare. Are motive sa creada ca mostenirea lasata de el ar fi una substantiala.

Ar mai fi o problema: nu are cum sa verifice nici macar daca este in viata sau nu. La cat timp dupa deces se poate revendica mostenirea?

Da, asa cum a spus Alberto Kurtyan, situatia este cam morbida... dar ea nu asteapta ca el sa moara ca sa-i mosteneasca averea. Dimpotriva, a asteptat mereu un semn de interes de la el. Dar cum si-a dat seama ca sperantele sunt desarte, ar vrea ca macar atat sa obtina de la tatal ei.
Tzara de origine e una araba, dar el nu e musulman (adica, nu e / nu a fost cetatean al unui stat arab? Chiar daca ar fi crestin-ortodox, cetatean iranian, sa zicem, se va aplica legea iraniana – dreptul islamic).... Sa inteleg ca doar s-a nascut acolo? Aceasta ar insemna – printre altele - ca unul dintre parinti a fost detasat acolo in interes de serviciu (alaturi de sotie) si copilul (tatal verisoarei) s-a nascut acolo (primind cetatenia parintilor sai, alta decat cea a unui stat arab)... E dificil sa presupun toate situatiile posibile pt a gasi un raspuns favorabil, o sansa de a reusi verisoara dv sa obtina beneficii materiale de la cel care a contribuit la nasterea ei. Conform dreptului musulman: o fiica (unic copil) mosteneste 1/2 din avere ( “daca este una singura, capata ea jumatate ); 2/3 daca sunt doua sau mai multe fete si nu au frati; asabeh (restul de mostenire) in cazul in care are un frate sau mai multi, sunt asociati la mostenire. In aceasta situatie, fratele are o parte egala cu partea a doua surori: “Iata ce hotaraste Allah in privinta (mostenirii) copiilor vostri: un fiu are o parte egala cu partea a doua fiice.” Conditia esentiala este ca mama copilului sa fie (sau sa fi fost) sotia barbatului care lasa mostenire.
Dar, in situatia data, nu pot presupune care este realitatea....
Daca barbatul respectiv are o alta cetatenie acum este evident ca se vor aplica dispozitiile statului respectiv (legea nationala pe care pers decedata o avea la data mortii, pt bunuri mobile), dar datele problemei nu se simplifica: unde se afla averea respectivului? (se aplica legea locului unde se afla bunurile imobile – daca acestea sunt intr-o tzara araba.... sansele sunt nule). Afirm cu tarie aceasta deoarece nu cred ca s-a schimbat ceva din 2006 pana azi.
Situatia e mai mult decat dificila pt ca verisoara dv nu stie prea multe despre tatal ei. Nu e imposibil de gasit, dar costa timp si bani.
In orasul unde traieste verisoara dv nu exista o... comunitate islamica, o asociatie de gen? Poate afla de acolo absolut tot ce o intereseaza in materia dreptului islamic.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Noiembrie 2008
trope_doi, utilizator
Multumesc mult trope_doi! Apreciez competenta raspunsurilor tale!

Ca sa clarific putin situatia: inainte de a emigra in America de Sud a avut cetatenia unui stat arab islamic, el fiind crestin (in tarile arabe traiesc si crestini, desi musulmanii sunt majoritari). Presupun ca religia nu conteaza, ci legile tarii al carei cetatean esti. Sa inteleg eu ca daca el va deceda cu aceasta cetatenie, sansele de a obtine ceva sunt nule, ea fiind nascuta in afara casatoriei.

Lucrurile s-ar schimba daca el si-a schimbat intre timp cetatenia in tara unde locuieste in prezent. Adica, ar avea dreptul de a mosteni:
- bunuri mobile (la care se aplica legea tarii al carei cetatean este)
- bunuri imobile si fondul de comert aflate oriunde in afara tarilor arabe (pentru ca se aplica legea tarii in care se alfa imobilul sau fondul de comert).

Cam asta am inteles eu pana acum. Imi dau seama ca are sanse considerabile daca el si-a schimbat cetatenia in tara in care locuieste in prezent, ceea ce este destul de probabil, el locuind acolo de 15 ani.

Dar cum ar sta treaba daca ar avea dubla cetatenie (a tarii arabe si a tarii din America de Sud) ?

Verisoara mea a aflat cate ceva despre el, dar foarte putin: nume, adresa, nr. de telefon. Presupun ca prin ambasada tarii in care locuieste tatal ei s-ar putea afla si ce cetatenie are...

Imi cer scuze ca insist, dar as vrea sa-mi spui (sau poate stie altcineva) la cat timp dupa deces se poate revendica o mostenire? Exista o anumita limita de timp dupa care nu mai poate revendica partea ei de mostenire? Ea nu prea are cum sa verifice nici macar daca este in viata sau nu.

Multumesc inca o data mult de tot!
In Romania termenul de acceptare a mostenirii este de 6 luni de la data decesului. (art. 700 Cod Civil)
Nu are nici o importanta ce cetatenie are sau religie. Poate fi si apatrid.

Succesiunile sunt supuse intotdeauna legii locului unde este situata masa succesorala: bunurile mobile si imobile, de exemplu Argentina, locul decesului. Nu are importanta unde s-a nascut defunctul sau ce religie are.
Important este unde sunt bunurile mobile/imobile, locul situarii lor.
Chestia cu legea araba este o abureala. Asa pot pretinde si eu ca sunt arab si sa-mi dezmostenesc copii.
Exista in toate jurisdictiile un termen rezonabil de acceptare a succesiunii, de regula 6 luni.

Oricum, trebuie obligatoriu sa iei legatura cu el, cu rudele tale, frati vitregi, etc. ... pe care trebuie sa ii notifici de existenta ta si relatia de rudenie cu tatal tau.
Astfel, in cazul mostenirii nu vor putea invoca faptul ca nu au stiut ca existi.
Deci trebuie sa ii notifici pe toti cei care ii cunosti sau pe care ii poti afla, rude prin alianta, anunturi in ziar, comunicari Internet, conversatii telefonice, adrese prin executor, eventual printr-un avocat din tara de rezidenta de informare.

Este foarte simplu. Ai doar nevoie sa iti dovedesti faptul ca ei cunosc ca tu existi.
In acest fel vor fi absolut obligati sa te anunte in cazul dezbaterii unei succesiuni.

Daca ai dovada ca ei au stiut de existenta ta, in cazul in care declara in fals ca nu mai exista nici un alt mostenitor,
certificatul poate fi anulat foarte usor.

Oricum, trebuie sa il urmaresti. Daca el nu te-a vrut de fiica , atunci il vrei tu de tata.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Drepturile femeii crestine casatorita cu un musulman , copii rezultati din aceasta casatorie debora debora Buna ziua . Ma numesc Debora si as vrea sa imi dati cateva sfaturi daca se poate . Am un prieten turc de religie musulmana de 2 ani de zile ,eu fiind crestin ... (vezi toată discuția)
Casatoria cu un ceatatean pakistanez Gabriela Rafaela Gabriela Rafaela Buna ziua! Prietenul meu este din Pakistan si as dori sa stiu daca oficiem casatoria aici, in romania, la primarie, este recunoscuta in Pakistan sau in SUA ... (vezi toată discuția)
Vreau să mă căsătoresc cu un arab. ce trebuie să fac și de ce acte am nevoie? Stoi Stoi Bună vreau sa ma casatoresc cu un arab din Jordan vreau sa stiu ce acte imi trebuie .am inteles ca imi trebuie mai multe acte asi dori sa stiu exact ce anume ... (vezi toată discuția)