avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proceduri si pasi de urmat succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proceduri si pasi de urmat succesiune

este vorba de urmatoarea situatie:
cum trebuie sa procedeze copiii legitimi majori in cazul decesului tatalui care este recasatorit de 9 ani, si nu are alti copii din a doua casatorie?
in timpul casatoriei tatal impreuna cu a doua sotie au construit o casa in care au investit sume inclusiv rezultate din vanzarea casei mostenite de la parintii paterni, respectiv bunicii celor doi copii si a unui imobil achizitionat inainte de casatorie.

intrebari:
1 la stabilirea cotelor succesorale are vreo relevanta acest lucru si faptul ca sotul avea un venit substantial mai mare decat sotia?
2 daca sotia supravietuitoare nu initiaza procedurile succesorale, ei de ce acte au nevoie si cum le pot obtine?
3 un bun imobiliar obtinut inainte de casatorie cum este impartit?
4 alte bunuri, cum ar fi un autoturism, intra la masa succesorala?
5 care este termenul legal pentru initerea actiunii?

va multumesc.

Cel mai recent răspuns: letipop , utilizator 18:52, 6 Ianuarie 2013
1. cotele succesorale sunt fixe si nu sunt influentate de aportul adus de defunct sau sotie pentru dobandirea bunului supus dezbaterii succesorale..
2. daca sotia nu face demersurile pentru dezbaterea succesiunii in mod amiabil prin notar, ceilalti mostenitori pot initia dezbaterea succesiuniii in instanta chemand-o in judecata.
3. bunul imobiliar obtinut inainte de casatorie este impartit ca si bunul obtinut in timpul casatoriei. Masa succesorala se compune din toate bunurile detinute de defunct, indiferent de momentul obtinerii lor (inainte sau dupa casatorie). Momentul dobandirii bunurilor este important atat timp cat persoana este in viata. Cota sotului supravietuitor este de 1/4 din intreaga masa succesorala si a copiilor de 3/4 din aceeasi masa succesorala.
4. si autoturismul intra in masa succesorala daca a fost in proprietatea tatalui decedat.
5. termenul de optiune succesorala este de un an de la deschiderea mostenirii insa aceasta poate fi deschisa oricand, chiar si mai tarziu , dar trebuie precizat ca NU se datorează impozitul dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul de doi ani, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
va multumesc din suflet pentru lamuriri.

dar acum mai am o intrebare: masa succesorala reprezinta toate bunurile pe care defunctul are act de proprietate singur sau/si in comun cu sotia? de exemplu, daca pe imobilul dobandit in timpul casatoriei este trecut doar defunctul proprietar, cotele sunt 1/4 respectiv 3/4 iar daca sunt ambii, cotele se aplica doar pe 1/2 din imobil?

multumiri!
Da, in cazul unui bun dobandit impreuna cu sotia supravietuitoare in masa succesorala intra doar 1/2 din acel bun
va multumesc pentru amabilitate.

pe masura ce intru in detalii, apar noi intrebari...
am inteles ca pentru stabilirea masei succesorale este necesar certificatul de evidenta fiscala al defunctului. dar cum se poate obtine si de catre cine?
si cum se procedeaza in cazul in care mostenitorul nu are cunostinta de toate bunurile aflate in posesia defunctului iar sotia supravietuitoare, cu rea credinta, nu le comunica. de exemplu conturi in banca sau polite de asigurare....
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Decembrie 2012
letipop, utilizator
va multumesc pt lamuriri si as mai avea o intrebare (suplimentara):
bunul (imobil) este dobandit impreuna cu sotia supravietuitoare in timpul casatoriei, dar este intabulat doar pe aceasta (pe sotie); intra sau nu la masa succesorala si in ce cote?

Alte discuții în legătură

Succesiune mikid mikid Va rog sa ma informati in legatura cu un caz de succesiune. Sotul decedat, sotia in viata nu este trecuta in contractul de apartament ca si coproprietar, fiul ... (vezi toată discuția)
Succesiune stefania_lica stefania_lica am si eu o intrebare va rog, tata a murit acum 3 luni si doresc sa fac succesiunea dupa el dar el a fost casatorit cu cineva si impreuna acum 5 ani si-au ... (vezi toată discuția)
Mostenire -explicatie va rog ContSters25226 ContSters25226 Situatia este urmatoarea: sot , sotie 2 copii sotia moare sotul se recasatoreste , iar cea de a doua sotie are deja o fiica din alta casatorie. In acest ... (vezi toată discuția)