avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... cerere duplicatului certificatului de nastere in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

cerere duplicatului certificatului de nastere in romania anuleaza certificatul de nastere anterior ?

locuiesc in italia de 10 ani ... am facut actele pentru obtinerea cetateniei italiene acum 2 ani dar pt moment actele predate ( dintre care si certificatul de nastere in original ) sunt la roma si nu se stie cand va fi totul gata !
intre timp mi-a scazut buletinul romanesc si curand va scadea si pasaportul !
in romania pt a reinoii buletinul imi trebuie certificatul de nastere ! practic mi s-a spus sa declar pierdit certificatul de nastere si sa cer duplicat . platesc amenzi pt pierderea certificatului si pt scaderea buletinului si mi le refac . intrebarea mea este : daca eu iau duplicat de pe certificatul de nastere mi se anuleaza cel care este in prefectura la roma??? cei de la roma apoi gasesc ca am dat la dosar un act care nu mai este valabil ?????????
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 02:06, 28 Aprilie 2012
Buna seara,
Din intamplare am nimerit aici, dar acum m-am speriat foarte tare, citind postarile de aici.
Am aflat ca tatal minorului a obtinut duplicat dupa certificatul de nastere al copilului, fara ca eu sa stiu, eu fiind in posesia originalului, copilul fiind sub autoritaea mea unica. Nu mi-a solicitat niciodata originalul, ca sa aiba motiv de refuz.
Pe baza originalului, am facut pasaport copilului recent, duplicatul este eliberat de cca un an.
Concluzia este oare ca certificatul de nastere original nu este valabil, ci doar cel aflat in posesia tatalui? Ce am eu de facut in aceasta situatie?

Mergeti cu originalul la Starea Civila si aratati-l - poate anuleaza duplicatul.

Insistati pe faptul ca dumnealui a dat o declaratie falsa cand a spus ca originalul a fost pierdut (sau deteriorat), doar acestea fiind motivele pentru care il putea solicita.

Poate ar trebui sa faceti o cerere in dublu exemplar, adresata primarului si spre stiinta sefului serviciului SPCLEP - zic si eu...
Daca luam cazul certificatului de deces... fiecare dintre mostenitori este indreptatit sa solicite un duplicat. Asta inseamna ca doar cel care a obtinut ultimul certificatul are un document valabil, iar ceilalti detin niste certificate anulate?

Justitiarul71 a scris:
primul certificat este nul de drept in momentul eliberarii celui de-al 2 lea. Deci retineti, ultimul certificat eliberat este cel valabil.

Ati putea preciza temeiul legal?
Temeiul legal este o radiograma DEPABD Bucuresti si prelucrarile facute in teritoriu de DPCEP. La ultima sedinta s-a pus in discutie aceste anormalitati si raspunsul a fost clar ca ultimul certificat este cel valabil. Cand eu fac cererea la starea civila de solicitare a unui nou certificat de nastere declar pe proprie raspundere ce am facut cu certificatul vechi, logic? Ei daca eu am declarat ca nu-l mai am-ca doar de aceea solicit eliberarea unuia nou- inseamna fie ca l-am pierdut, fie ca mi-a fost furat, pentru ca daca declar ca e deteriorat ori distrus partial trebuie sa-l predau. Deci, am solicitat eliberarea altui certificat pe motivul ca nu-l mai am pe cel vechi, mai mult decat atat mi se pune in vedere ca daca il gasesc sa-l predau intrucat este anulat de drept. Ce, daca imi pierd buletinul, imi fac altul pe motiv de pierdere, dupa care il gasesc pe primul acesta mai este valabil? Desi poate ca termenul sau expira peste 5 ani. La fel si la certificatele de deces, daca se solicita altul inseamna ca cel existent fie este pierdut, fie furat, etc. Daca exista posesorul, de regula mostenitorul, trebuie sa se prezinte cu el la notar,ori in instanta, dupa cum e cazul. In astfel de cazuri se elibereaza adeverinta anexa 9 pentru a deschide succesiunea ori procesul, dupa care sunt citati mostenitorii si cel care detine certificatul il prezinta obligatoriu in instanta. Atunci eliberam toata ziua la certificate fara sa ne pese ca seria e una, apoi alta, mergem cu ele la evidenta persoanelor odata cu unul apoi cu celalalt, desi noi l-am declarat cu manuta noastra ca l-am pierdut ? Exemplul mai tragic este certificatul de casatorie la care scrie in lege clar ca au dreptul ambii soti.Traim in Romania.:)
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
Justitiarul71, utilizator
Justitiarul71, iti multumesc foarte mult pentru clarificari!
Ce mi se pare mie ilogic este faptul ca larissa e constransa sa dea o declaratie falsa ca sa obtina un duplicat al certificatului... sau sa ramana cu actele romanesti expirate pana cand italienii ii vor solutiona dosarul. Iar Martonze a obtinut pasaport copilului in baza unui certificat anulat (!?) fara sa stie macar acest lucru... pentru ca regulile sunt stabillite prin instructiuni interne, inaccesibile publicului.
In alte state poti obtine oricate certificate doresti, fara sa dai explicatii si fara sa fii vazut ca un potential infractor.

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat nastere minor marafx marafx va rog un raspuns competent la urmatoarea intrebare Sunt mama una minore de 13 ani ( 14 peste putin) Locuiesc in Italia si am pasaport romanesc nu cetatenie ... (vezi toată discuția)
Duplicat certificat nastere pentru cetatean roman si italian, cu domiciliul in italia zorana85 zorana85 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: -tatal meu, cetatean roman, locuieste de 10 ani in Italia unde are si domiciliu ... (vezi toată discuția)
Probleme cu pasaport copil btmariuss btmariuss Buna ziua, am o problema si vreau sa ma lamuriti, daca puteti? O ruda a nascut in Italia anul trecut, copilul are in momentul de fata 8 luni. Are certificat ... (vezi toată discuția)