Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
A fost inundat un apartament din cauza unei defectiuni (coloana infundata).
Societatea de asigurari a despagubit proprietarul.
La solicitarea pagubitului, Asociatia de Proprietari a fost la fata locului impreuna cu proprietarul pagubit si reprezentantul proprietarului care locuieste la etajul imediat superior (de la care s-a produs inundatia). Pentru intocmirea dosarului, Societatea de asigurari a solicitat pagubitului un act de constatare emis de As. de Proprietari, in care trebuiau stipulate cauzele producerii evenimentului si pagubele produse act pe care As. de Proprietari l-a emis.
In act s-a scris: "Datorita faptului ca s-a infundat coloana de colectare, apa menajera a refulat in bucataria apartamentului nr._ si a inundat apartamentul nr._, provocand urmatoarele pagube: ...".
Acum, Societatea de Asigurari se indreapta impotriva As. de Proprietari, solicitand acesteia plata sumei respective (suma cu care l-a despagubit pe proprietarul in cauza) si invitand-o la conciliere.
Intrebari:
1. As. de Proprietari are sanse sa scape de plata sumei?
2. Ce acte pot fi/trebuie pregatite pentru conciliere, pentru exceptarea de la plata a sumei?
Mentiuni:
- Nu s-au primit sesizari inainte de eveniment
- Asociatia nu are constituite fonduri de reparatii, investitii, rulment, deoarece nu au fost de acord proprietarii.
Va multumesc pentru atentia acordata.
Actul prin care asociatia a constatat paguba si motivul producerii acesteia a fost semnat
de catre presedinte si administrator, care au fost prezenti la constatare.
Va multumesc tuturor pentru sfaturile pertinente.
Din fericire exista pe piata si polita de asigurare pentru asociatii de proprietari. B-)
Aceasta polita reprezinta pentru asociatie un efort usor de suportat, o cheltuiala cunoscuta, care acopera urmarile necunoscute ca intindere ale unor astfel de evenimente. Faptul ca proprietarii refuza sa constituie si un firesc fond de reparatii denota imprudenta din partea acestora si probabil ca la fel ar face si daca ar trebui platita prima de asigurare. :">
@flopeanu,
Cu aproximatie sau ca exemplu, puteti sa ne spuneti care ar fi costul unei asigurari facuta de asociatie?
Luati, daca se poate, ca exemplu un bloc sau o scara care are deja o asemenea polita de asigurare ce o stiti dumneavoastra.
Este logic si corect ceea ce a spus mai sus @elga50.
Este corect ca asiguratorul sa-l despagubeasca pe asigurat, dar numai in cazul cand asociatia sau vecinul vinovat nu au suportat lucrarea din banii lor.
Daca cel cu paguba a anuntat asociatia, apoi presedintele si administratorul trebuia sa ia masuri, sa repare, sa repartizeze costul repartiilor... Daca nu vor, nu pot, nu stiu..., atunci da, sunt de-acord ca pagubitul sa apeleze la asigurator, sa faca reparatia, sa primeasca banii de la firma de asigurari si-aceasta sa o recupereze de la asociatie. Numai ca, in acest caz, asociatia va plati mai mult decat daca ar fi contactat imediat o firma ce se ocupa de instalatii si-ar fi facut lucrarea fara ca pagubitul sa apeleze la asigurator.
Poate seamana un pic rationamentul acesta si cu situatia cand conducerea asociatiei, indiferent de motive, nu repara o terasa (am avut acum peste 10 ani asa ceva). Proprietarul inarmat cu cereri si sesizari inregistrate la asociatie, angajeaza un executant, face lucrarea si da in judecata asociatia avand si documentatia reparatiei (contract, facturi, chitante, receptie...). Va obtine de la asociatie, prin intermediul instantei, banii cheltuiti pentru reparatie, penalizari calculate la acestia si cheltuielile de judecata efectuate. Daca asociatia facea lucrarea, asa cum prevede legea 230/2007 ar fi platit numai lucrarea.
Pe de alta parte, daca toata lumea din scara sau bloc ar avea asigurare pentru asemenea avarii, asiguratorul ar suporta costurile reparatiilor si nu ar avea cum sa solicite altcuiva plata acestora.
Eu m-am referit, si o sa exemplific, la situatii care acum nu sunt acoperte de asociatiile de proprietari:
-- se sparge o teava verticala si provoaca inundatie, pereti uzi, parchet degradat, spargeri de pereti pentru a interveni la locul defectiunii etc. la unul din apartamente sau la mai multe.
Se cheama instalatorul, repara teava, asociatia plateste reparatia, dar proprietarul ramane cu bucata de perete sau tavan degradata, cu peretele spart pe care trebuie sa-l refaca. Defectiunea s-a intamplat pe teava comuna.
In aceasta situatie, daca asociatia ar avea polita de asigurare de raspundere civila, ar chema agentul constatator al societatii la care asociatia are aceasta asigurare si s-ar face evaluarea pagubei, societatea platind proprietarului sau proprietarilor pagubiti daunele pentru reparatiile conexe (zugravit de pereti, refacerea peretelui spart).
In felul acesta, agentul constatator ar face un deviz (sau cum s-o fi numind) strict pentru lucrarea privind portiunea degradata de inundatie si s-ar evita pretentiile exagerate uneori ale proprietarilor care de la o pata de un mp vor sa-si zugraveasca intreaga incapere. Se nasc discutii interminabile si toate se termina prin refuzul asociatiei de a se implica si pentru aceste reparatii suplimentare provocate de evenimentul principal.
Oricum, in asociatii aceasta situatie nu este acoperita si eu nu stiu cazuri cand s-a platit proprietarului pentru reparatiile conexe ale unei spargeri de teava, zugravit, inlocuit de parchet, refacerea zidului de la ghena tevilor. Deobicei proprietarii raman cu aceasta paguba fara sa aiba nicio vina si scot din buzunar niste bani pe care, in fond, ar trebui sa-i plateasca asociatia.
Eu as avea o alta nelamurire.
Din ceea ce am inteles eu : teava de evacuare s-a infundat si apoi s-a fisurat si a inundat pe cei mai jos de fisura.Daca teava era buna dar din cauza ca s-a infundat cu .... materiale ce n-ar fi trebuit sa fie evacuate pe acea teava , atunci cine este vinovatul?Atunci cand o teava se infunda datorita presiunii exercitate in zona infundata, normal ca acea teava va ceda chiar daca e inlocuita si de cateva zile in urma.
Sunt dese cazurile cand cei de la parter sunt inundati la baie din acelasi motiv-infundarea tevii de evacuare cu... Atunci cine e vinovat? Tot asociatia in totalitate sau doar cei ce locuiesc pe coloana respectiva pana la punctul de infundare?