avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii contract civil de prestari servicii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

contract civil de prestari servicii

Buna ziua. Am incheiat un contract civil de prestari servicii si as dori sa stiu de trebuie sa platesc urmatoarele contributii CAS, CASS si somaj, din moment ce nu beneficiez de ele in urma contractului incheiat. Mentionez ca aceste contributii sunt virate de catre beneficiarul contractului civil. Este legal?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: bogdan_otp2 , utilizator 17:41, 18 Octombrie 2012
Contractul asa-zis civil de prestari de servicii (cu caracter strict ocazional si uno ictu - adica "dintr-o data") se impoziteaza prin retinere la sursa, astfel:
*impozitul pe venit este, implicit, 10% conform art.52 cod fiscal, însă, contribuabilii pot opta pentru impunerea cu 16% a veniturilor, caz în care impozitul este final.
Daca nu se optează pentru impunerea cu 16%, adică pentru cazurile în care impunerea se face cu 10%, baza de calcul a impozitului o va constitui diferența dintre venitul brut-cheltuieli deductibile (conform art.50 pentru drepturi de proprietate intelectuală)-contribuții sociale (CAS și sănătate).
Până la data de 30.06.2012, tratamentul fiscal al veniturilor din contracte civile și drepturi de proprietate intelectuală este similar celui din 2010, deosebirea fiind exclusiv la stabilirea bazei de calcul a impozitului pe venituri aferent acestora, în funcție de cota de impozitare. Concret, se va datora CAS individuală și contribuție individuală la șomaj de către acele persoane ce nu sunt pensionari sau nu obțin venituri ocazional.
Incepând cu 01.07.2012, contribuțiile sociale se tratează diferit, astfel:

*Incepând cu veniturile lunii iulie 2012, pentru aceste venituri nu se va mai reține contribuția pentru fondul de șomaj, CAS se va datora însă, numai dacă persoana ce realizează venitul, nu obține și alte venituri supuse acestei contribuții. Spre exemplu, dacă o persoană este salariat și obține venituri de natură salarială, dar mai are un contract civil încheiat cu cineva, la acel contract civil nu va mai datora CAS.

*Pensionarii nu datorează CAS (art.296^21 alin.2).

*Baza de calcul a contribuției sociale de sănătate și a CAS pentru persoanele care realizează venituri, în regim de reținere la sursă a impozitului pe venit, din activități de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1) și din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) precum și persoanele care realizează venituri, în regim de reținere la sursă a impozitului pe venit, din activitățile agricole prevăzute la art. 71 lit. d) o constituie venitul brut sau venitul brut diminuat cu cheltuielile forfetare de la art.50, după caz.
Dacă însă baza de calcul este mai mai mică decât salariul minim brut pe țară, atunci contribuția de asigurări sociale de sănătate se va calcula la o sumă egală cu acesta.
salut @atticus, imi poti spune te rog carei declaratii de venit corespunde plata contributiilor pentru un astfel de contract?
P.S.: din cate inteleg, pentru un astfel de contract nu e nevoie de PFA. Am inteles bine?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere conventie civila cu o persoana neautorizata Claudia Gaban Claudia Gaban Buna ziua! Se poate incheia o conventie /contract civil/a de prestari servicii cu o persoana cu meseria de formator care nu este PFA? Daca da ce contributii ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale contract de cesiune a drepturilor conexe de autor. MitranStefania MitranStefania Buna ziua, Puteti sa ma ajutati cu urmatoarea problema? In cazul unui contract de cesiune a drepturilor conexe de autor (actori) incheiat intre o firma si un ... (vezi toată discuția)
Conventie civila de prestari servicii ninel_d ninel_d Buna ziua am incheiat si eu o conventie civila de prestari servicii cu o ASOCIATIE din alta localitate.In conventie apare stipulat; prestează 20 ore pe ... (vezi toată discuția)