avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... organ de control al asociatiilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

organ de control al asociatiilor?

buna ziua
de trei ori pana in prezent am scris asociatiei din care fac parte... am solicitat documente: cont in care sa fac plata, contracte (reparatii lift, cu furnizorii de apa, etc), mod de calcul penalitati, etc. nu am primit nici un raspuns, asa cum ar trebui conform legii.

carui organ pot sa reclam toate neregulile pentru a fi controlat (administratorul/presedintele) din punct de vedere legal?
(primarie, politie economica,...?)
Cel mai recent răspuns: LocatarB , utilizator 19:05, 21 Decembrie 2008
Vara ca vara, dar ce facem iarna, platim penalizari?
elga50 a scris:

In mod normal si corect se tin in cont la banca, aducatoare de dobanda sau se platesc datoriile restantierilor (cu alte cuvinte e posibil ca fondul de rulment sa zaca in mod mai mult sau mai putin nesimtit in buzunarul dodolot al restantierilor)

si restantierii nu platesc penalizari?sau sunt 2 chestii diferite? si daca stau in unele buzunare..de ce tre sa platim penalizari?
Penalizarile se platesc de catre restantieri, calculul facandu-se dupa procedura arhicunoscuta si mult discutata pe acest forum. Nu le platesc locatarii care isi achita cotele in rastimpul de plata si cel de gratie.
Aceste penalizari sunt, economic vorbind, o compensare a dobanzii bancare pe care o pierzi, ca asociatie, daca acesti bani nu stau in banca, ci in buzunarul restantierului. Cu alte cuvinte restantierul plateste aceasta dobanda (prin penalizarea lui) si moral vorbind este corect asa, desi daca stam sa judecam cu creionul in mana, ca valoare, penalizarile ramase, dupa ce se platesc cele la furnizor, deci cu ce ramane asociatia, sunt mai mari decat dobanzile bancare. Aici se poate discuta in ce mod banii se tin la banca (cont curent sau depozit), la ce banca etc.
Indiferent pe ce cale vine un surplus la asociatie (dobanzi sau penalizari), acesti bani se adauga fondului de reparatii si sunt folositi pentru cheltuieli de intretinere a blocului. Nu se depun in fondul de rulment.
Cineva ar putea face socoteala ca e mai rentabil pentru locatar sa-si plateasca intretinerea la timp, decat sa ramana restantier si atunci de ce nu plateste? Pentru ca marea majoritate a restantierilor nu-si fac asemenea calcule si prefera sa-si cheltuie banii pe alte nevoi sau fitze decat sa plateasca intretinerea. Nu discut aici despre oamenii cu adevarat nevoiasi, desi acestia, tot in mare majoritate, fac eforturi, uneori de neinchipuit pentru ceilalti si vin la administrator cu banii in mana tremuranda.
ce bani..ce banca?intodeauna datoriile catre furnizori sunt mai mari ca restantele...sume mari de bani ramanand in...sertarul administratorului,acesta stiind ca penalizarile vor fi platite de ceilalti care au tupeul sa ramana restantieri, cheltuindu si banii pe ...fitze.Asta in modul placut,de multe ori dispar banii odata cu cel ce are sertarul...devenind toti restantieri cu fitze,indraznind sa si recupereze banii.
Si,desi sunt sume mari de bani in aceste fonduri obligatorii,in diferente de restanta,nimeni nu stie nimic despre sumele incasate din penalizare.Singurul lait motiv pe care l auzieste...s-a platit datoriile restantierilor...
Referitor la aceasta problema atat pot afirma: am facut verificari la asociatii de proprietari, neavand un statut al acesteia am mers si eu pe citate din lege, nu am sanctionat administratorul intrucat prin Legea 82/1991 a contabilitatii se specifica ca doar persoanele imputernicite de consiliul local pot aplica sanctiuni la contraventiile din domeniul financiar-contabil dar in schimb am trimis totdeauna raportul intocmit in urma verificarii la Politia oraseneasca. Dupa mai bine de 2 ani, cand revin cu o alta adresa solicitandu-le sa-mi spuna ce sa mai facut in privinta lor, ei i-mi spun ca nu exista plangere dar daca o fac eu atunci actioneaza!
Deci, in termeni legali ,la primarie o adresa indreptata impotriva cuiva este tratata ca si sesizare, reclamatie, atunci la politie nu ar fi trebuit tratata ca si o plangere?
Eu ce as mai putea sa fac sau cu ce am gresit in demersurile pe care le-am facut pana acum?

Alte discuții în legătură

Penalitati pentru neplata fondului de rulment romeo2312 romeo2312 Preseedintele Asociatiei de Proprietari sau Administratorul poate percepe penalitati acelor proprietari care nu vor sa plateasca FONDUL DE RULMENT? (vezi toată discuția)
Recuperarea restantelor martady martady Buna sera Va rog dacă puteți s-mi dați o mana de ajutor: In cazul in care sunt restantieri la plata intretinerii, care este actul normativ conform ... (vezi toată discuția)
Cum se plateste o datorie prescrisa? husseincudop husseincudop Sunt administrator de bloc. Avem un proprietar caruia i se prescrie o parte din datoria la intretinere,Am citit pe forum ca pur si simplu se sterge datoria din ... (vezi toată discuția)