avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul de libera asociere (constitutional) se ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul de libera asociere (constitutional) se respecta in Romania?

Dupa desfiintarea C.A.P.-urilor si reconstituirea prin titlurilor a proprietatilor individuale asupra terenurilor, apare Legea 230/2007 (a asociatiilor de proprietari) de care profita unii noi presedinti de asociatii de bloc (neo-C.A.P.), si o aplica in sensul cooperativizarii fortate a proprietarilor (!!!) prin viciu de consimtamant aplicat la "iuteala de mana si nebagare de seama".
In acest mod se poate contracta inchirierea unei suprafete de planseu superior de bloc in folosul unor firme de telecomunicatii (antene si echipamente) exploatand cota parte din proprietatea indiviza a altor persoane (fara consimtamantul acestora si fara acord de asociere) in beneficiul presedintelui de neo-C.A.P. (asociatie) si evident in detrimentul altor proprietari (cei care nu obtin folos [uzufruct] din partea din proprietatea lor).
Adica dau in arenda proprietatea altuia in folosul... societatii (eu + eu) :D
Cum se solutioneaza aceasta hotie organizata (contabil - juridic)??? #-o
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
ContSters184021, utilizator
Avand in vedere ca din ceea ce spuneti mai sus, se pare ca acceptati, ca sunteti de acord sa respectam legislatia in vigoare si chiar Noul Cod civil, va sugerez sa parcurgeti si prevederile din articolul 659 si urmatoarele.
Art. 659. Constituirea asociatiilor de proprietari
In cazul cladirilor cu mai multe etaje ori apartamente sau in cazul ansamblurilor rezidentiale formate din locuinte individuale, amplasate izolat, insiruit sau cuplat, in care exista proprietati comune si proprietati individuale, se constituie asociatia de proprietari, care se organizeaza si functioneaza in conditiile legii.

Dupa cum observati constituirea si functionarea asociatiilor de proprietari este prevazuta in Codul civil si nu numai in Legea 230/2007 si HG 1899/2007.
Asociatiile de proprietari respecta apoi legislatia muncii, financiara, fiscala, de contabilitate, legislatia in constructii, ordinea publica...
Este exagerat sa facem comparatii intre colectivizarea fortata si asociatiile de proprietari, asociatii care exista si in tarile capitaliste avansate, acolo unde sunt blocuri de locuinte...
Ultima modificare: Vineri, 29 Iunie 2012
Adriantot, moderator
Multumesc pentru raspuns, insa:

Asociatiile de proprietari respecta apoi legislatia muncii, financiara, fiscala, de contabilitate, legislatia in constructii, ordinea publica...


DAR NU SI DREPTUL DE LIBERA ASOCIERE (separare) nici macar in cazul
locuinte individuale, amplasate izolat


Posibil sa aveti dreptate ca principiu (strict teoretic), doar ca delapidarea de fonduri si viciul de consimtamant sunt specifice asociatiilor (si mentalitatilor) post-comuniste (hoti "intelectualizati").
In tarile capitaliste avansate (vezi S.U.A.) exista si Statuia Libertatii si dreptul de port-arma, cetateanul avand si posibilitatea (libertatea) de a-si apara singur viata sau proprietatea (impotriva neo-comunistilor), in asociere libera sau strict personal.
La noi exista altceva: Masa Tacerii (mieilor) si Coloana Infinitului (se ridica unul il strangi de gat, se ridica altul... /infinit cooperatist). :tooth:

Gresesc? #-o

P.S. In practica nici macar locurile de veci nu sunt comune si asociate... :duh: cu exceptia efectelor miscarilor cu steag rosu... (nazisti sau comunisti, adica gropi comune). :(

Asta aluneca (mereu) in afara perceptiei si capacitatilor asociativ-sinaptice si gliale ale juristilor si "nelegiuitorilor" nostrii B-)
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2012
ContSters184021, utilizator
easy ride on! a scris:

Gresesc? #-o

Da, gresiti!
Gresiti, in primul rand, pentru ca nu interpretati corect legislatia. In baza legislatiei asociatiilor de proprietari ca si a Codul civil se infiinteaza asociatiile de proprietari, dar pe dumneavoastra personal nu va obliga nimeni sa deveniti membru al asociatiei in care aveti apartamentul. Deveniti membru numai daca aderati la acesta asociatie la infiintare sau oricand dupa infiintare.
Calitatea de membru va ofera mai multe drepturi, pentru ca obligatiile sunt aceleasi atat pentru membri cat si pentru nemembri.

Gresiti, in al doilea rand, pentru ca deschideti aici alte discutii care nu au legatura cu asociatiile de proprietari. Nu cred ca la orice suparare avem in viata trebuie sa genelalizam, sa dam vina pe sitemul comunist, neocomunist... Meritul sau vina organizarii unei asociatii apartin proprietarilor acelei asociatii si nu altor persoane.

Am rugamintea sa va limitati, in acesta sectiune, la problemele asociatiei de proprietari.
Aveti pe avocatnet multe alte sectiuni unde puteti sa postati alte probleme.
Multumesc pentru intelegere!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari are dreptul sa foloseasca proprietatea comuna ? albuemanoil albuemanoil Sau trebuie sa se limiteye la prevederile legii 230 / 2007 , adica sa gestioneye si sa administreye proprietatea comuna . (vezi toată discuția)
Teava comuna distrigaz oneramo oneramo Buna, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie. M-am debransat, cu acordul Asociatiei de proprietari, de la teava comuna DIstrigaz si in ... (vezi toată discuția)
Contributie la plata cheltuielilor quiras quiras Avem situatia urmatoare: -locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje ,am contract individual la apa ,electricitate,gunoi,gaze etc.cat despre incalzire....centrala ... (vezi toată discuția)