avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cererea nu a fost motivata in drept
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cererea nu a fost motivata in drept

cum pot traduce aceasta sintagma cat mai usor de inteles ?
"actiunea nu a fost motivata in drept"?
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2008
lili5, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:36, 8 Decembrie 2008
Reclamantul nu este obligat să indice textele de lege în care se încadrează faptele care au generat conflictul, fiind suficientă o simplă enunţare a câtorva date care să permită instanţei să dea calificare juridică corespunzătoare ; încadrarea în textele de lege trebuie să se facă de judecător.

Sper ca, fara a va supara, pot sa va spun ca dispozitiile art. 112 Cod procedura civila sunt dispozitii imperative! Nu judecatorul introduce cererea de chemare in judecata iar dispozitiile art. 129, alin. (4) din acelasi act normativ sunt cat se poate de clare in privinta rolului judecatorului referitor la motivarea in drept a unei actiuni!
Opinia aceasta este exprimata si de Viorel Mihai Ciobanu in literatura de specialitate!
Nu e necesar ca reclamantul sa indice chiar textele de lege pe care se intemeiaza cererea deoarece judecatorul, cu ajutorul obiectului si al motivelor de fapt, va face el incadrarea. E suficient sa arate ca cererea sa are temeiul juridic in contract, in succesiune etc (I.Stoenescu, S.Zilberstein, “Teoria generala). In cazul actiunilor mixte, cand cererea se fundamenteaza pe mai multe temeiuri juridice, judecatorul trebuie sa cerceteze motivarea in drept in toata complexitatea sa.
Inca din secolul trecut instanta suprema a decis ca nicio dispozitie a legii nu obliga impricinatii sa citeze chiar textul legii sau nr-ul articolului pe temeiul caruia sustin sa li se recunoasca dreptatea.
Putem deduce acest aspect si din art. 129 pct.4 “...judecatorul este in drept ...sa puna in dezbaterea lor orice imprejurari de fapt ori de drept, chiar daca nu sunt mentionate in cerere sau in intampinare”.
Opinia de care am facut referire a fost preluat si de prof. V.M.Ciobanu (care mi-a fost coordonator la lucrarea de licenta si chiar nu a obiectat la aceasta parere) ...;) .... de altfel, si in practica judiciara s-a decis in sensul celor scrise de mine.
Ultima modificare: Marți, 2 Decembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Atunci cind motivele de fapt conduc la o singura incadrare in drept se pare ca inexistenta motivarii in drept nu aduce atingere drepturilor procesuale. Ce facem insa cind faptele, chiar de ar fi exprimate corect ( ipoteza hazardata intr-o procedura contencioasa), conduc la posibilitatea unor incadrari alternative ? Cum este respectat dreptul la aparare ? Nu cumva exista riscul ca paratul sa fie surprins in sedinta, atit de reclamant cit si de instanta, de o incadrare in drept pe care a considerat-o improbabila, pentru care nu si-a pregatit apararea ?
Instanta Suprema a decis ca dispoziţiile art.112 c.proc.civ. nu au caracter imperativ.

Alte discuții în legătură

Indicare greºita (incompleta) a temeiului de drept. ContSters46797 ContSters46797 Buna ziua, Daca intr-o cerere reconventionala nu am indicat, in drept, toate articolele pe care imi sprijineam afirmatiile in fapt, se mai poate face o ... (vezi toată discuția)
Ajutor........va rog .......judecata in prima instanta socrate111 socrate111 Buna seara .Am rugamintea sa ma lamureasca cineva avizat ,in privinta ridicarii unor serii de exceptii de procedura dar si de fond ,la termenul fixat la ... (vezi toată discuția)
Cum pot solicita un nou termen intr-un litigiu? Dawio Dawio Buna ziua. Am un proces in litigii de munca, iar la termenul stabilit eu plec din tara pentru un curs de pregatire profesionala, platit din fonduri europene ... (vezi toată discuția)