avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Legitimarea la domiciliu de catre politie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Legitimarea la domiciliu de catre politie

Au sunat la interfon 2 politisti pe care din prima i-am intrebat care este motivul contactului. Nu au dorit sa precizeze insistau ca sunt politisti . La usa apt i- am mai intrebat inca o data care este motivul, fara nici un raspuns sustineau doar sa ma legitimez. Le-am cerut sa se legitimeze si au comentat am insistat si i tr-un sfarsit unul din ei mi-a aratat legitimatia, cu comentarii ca ce,cum adica ii legitimez eu pe ei. Le-am zis ca pot fi si infractori ca uniforma nu e de ajuns. Au inveput sa ma ironizeze, cerandu-mi iar sa ma legitimez, fara sa imi comunice motivul. Am sunat la 112 am vb cu o doamna care m- a pus pe hold si s-a intrerupt la un moment dat. Le-am spus ca merg la sectie dc este vreo problema si o vom discuta acolo. Ei o tineau pe a lor ca nu vreau sa ma legitimez,ca imi vor da amenda .Care sunt drepturile mele de cetatean si obligatiile mele fata de ei? Dar obligatiile lor?
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 20:55, 4 Aprilie 2012
daca s-au legitimat si s-au recomandat (grad/functie si nume), este dreptul lor sa va ceara sa va legitimati la rindul dvs. refuzul declinarii identitatii este contraventie.
cel mai probabil cautau pe cineva sau exista o reclamatie de la vecini ptr zgomot sau alte nimicuri de acest gen.
Nu sunt obligati prin lege sa spuna motivul legitimarii, adica totusi au venit la usa mea. Zgomot nu am facut suntem aproape 24din 24 la serviciu, acte in regula,nu avem nici o discutie cu nimeni. M-am oferit sa metg la sectie cu dansii dar nu au dorit acest lucru.
Fiecare cetatean are obligatia sa se legitimeze la cererea organelor abilitate. Conform prevederilor art. 3 pct. 31 din legea nr. 61/1991 constituie contraventie refuzul unei persoane de a da relatii pentru stabilirea identitatii sale, de a se legitima cu actul de identitate .... etc.

ART. 31 din L. 218/2002:
(1) În realizarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul este învestit cu exerciţiul autorităţii publice şi are următoarele drepturi şi obligaţii principale:
a) să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală;
Deci, daca acei politisti nu pot face dovada ca sunt indicii ca pregatiti sau ati comis o fapta ilegala, au comis un abuz pentru care ar trebui sa raspunda.
Art. 3 pct. 33 din L. 61/1991 prevede ca constituie contraventie:
33) refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
Deci, se prevede si la acest articol ca trebuie sa fie o cerere justificata a organelor de politie, in caz contrar e tot un abuz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pt ca nu m-am legitimat la cererea agentului de politie am primit amenda marian86 marian86 ma aflam an drum spre casa cand patru agenti de politie mau oprit pe strada fiind o ora tarzie 12 noaptea acestia sau prezentat si mau obligat sa ma legitimez ... (vezi toată discuția)
Contestare proces verbal pentru refuz legitimare Hama Hama Buna ziua, In urma cu doua zile am mers la o farmacie. Am avut mici disensiuni cu dna farmacista si drept urmare doi agenti au venit si mi-au solicitat ... (vezi toată discuția)
Te poate legitima un polițist local fără a-ți prezenta motivul legitimării? Stelee Stelee Salut, Am surprins un polițist local încercând să amendeze un băiat de la cargus care cică n-ar fi avut voie să livreze în acel interval orar și ... (vezi toată discuția)