avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartire imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartire imobil

Ce se intampla cu imobilul in care locuiesc, in cazul in care unul dintre soti moare iar acestia nu au copii? Partea sotulului decedat se imparte la fratii sau parintii acestuia care sunt in viata?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 18:51, 5 Aprilie 2012
Raoul_mw a scris:

Dupa cum spunea si domnul avocat themis,testamentul reciproc se loveste de nulitate absoluta. Si indiferent de natura actului (a unei eventuale conventii intre soti),ascendentii privilegiati (parintii) vor beneficia de rezerva succesorala. Deci nu ar putea fi indepartati de la mostenire decat colateralii privilegiati (fratii si surorile).

Raspunsul (completarile) i se adreseaza in special initiatorului topicului,pentru a avea parte de lamuriri suplimentare.

Eu nu am recomandat intocmirea unui singur testament pentru ambele persoane, ci doua testamente diferite reciproce care nu sunt lovite de nulitate, conform legii.

Deci fiecare dintre soti ar putea face cate un testament (sotia un testament, sotul un testament) prin care sa il declare pe celalalt mostenitor universal iar ulterior, dupa decesul unuia dintre soti, in cazul in care ascendentii inca traiesc pot cere rezerva.
Da,am inteles. Intereseant acest aspect care mi-a scapat,si anume testamentul reciproc se refera la unul singur,in care sunt mentionati (si totodata favorizati),ambii soti. Intr-adevar,ar merge cu doua testamente,fiecare intrand in vigoare la moartea celui care l-a intocmit. In acest caz,testamentul celalaltui sot este nul (in sensul ca nu intra in vigoare) pana la moarte sa. Zic bine?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament intre soti anacami2 anacami2 Am doi prieteni soti ,care nu au copii,in schimb au frati.Acum 15 ani i-au facut testament unul in favoarea celuilalt.E valabil?Sau pot interveni fratii unuia ... (vezi toată discuția)
Familie fără copii! la decesul unuia dintre soți ... Melanialigia71@gmail.com Melanialigia71@gmail.com Bună seara! Familie fără copii! La decesul unuia dintre soți cine vine la moștenire? De poate face testament pt. Soțul supraviețuitor? Multumesc! (vezi toată discuția)
Mostenire bunuri proprii Illeana Illeana Buna ziua. Inainte de a ma casatori cu sotul meu, am detinut ca proprietate casa in care locuim acum impreuna. De asemenea, in timpul casatoriei am primit ca ... (vezi toată discuția)