avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal de contraventie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal de contraventie

Am depasit in localitate o masina care mergea cu 42 km/h si am calcat ultimii 3 m de linie continua.Am fost inregistrata de aparatul radar a unei masini MAI stationata in curba.Mi-a luat permisul, am dat amenda,am primit dovada de circulatie, am facut plangere contraventionala, am obtinut permisul inapoi si mi s-a dat termen peste 1 an de zile.A trecut anul,acum trebuie sa merg la proces sa sustin contestatia.Va rog sa-mi spuneti, daca in procesul verbal nu s-a specificat seria si nr. aparatului radar cu care a fost inregistrata contraventia, este o eroare de procedura cu care pot contesta legalitatea procesului verbal in instanta? Daca in pv scrie ca am depasit autoturismul Nissan ,nr.....B-........., nu trebuia semnalat in pv. ca martor, la depasirea mea si intocmirea pv?Ce sanse am sa contest pv.?
Cel mai recent răspuns: silviu_n , utilizator 21:50, 10 Aprilie 2012
Daca nu s-a precizat masina pe care era inmatriculat aparatul radar si tipul acestuia, s-ar putea sa aveti sanse destul de mari, sa solicitati insa dovada de omologare a aparatului de verificare, pe care o veti contesta cu succes intrucat poate fi un aparat mentionat "pro causa". In ceea ce priveste lipsa martorului din cuprinsul procesului verbal este un alt punct castigat in favoarea dvs.
georgeserban a scris:

Daca nu s-a precizat masina pe care era inmatriculat aparatul radar si tipul acestuia, s-ar putea sa aveti sanse destul de mari, sa solicitati insa dovada de omologare a aparatului de verificare, pe care o veti contesta cu succes intrucat poate fi un aparat mentionat "pro causa". In ceea ce priveste lipsa martorului din cuprinsul procesului verbal este un alt punct castigat in favoarea dvs.


Buna ziua,dle.george serban...la ce anume aparat de verificare faceti referire?Multumesc!
ai semnat amenda? daca da ai pierdut daca nu ai sanse totusi trebuia sa le ceri sati arate ordinul de serviciu pe care scrie ca de la ce ora si pina la ce ora au activitate acolo sa ti fii aratat ca sunt operatori radar nu ca ei is politisti si fac ce vor trebuie sa aiba calificare si deobicei nau nici un ordin de serviciu la ei scapai cu un avertisment
Nerespectarea regulilor privind depășirea nu face parte dintre contravențiile care se constată cu ajutorul unor „mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic”, acestea fiind contravențiile privind depășirea limitei de viteză și cele privind consumul de alcool (măsurarea alcoolemiei în aerul expirat). Contravențiile la depășire se constată direct de către polițistul rutier, în conformitate cu prevederile art. 109 alin.1 al OUG nr. 195/2002. Astfel, nu este necesară probarea contravenției, procesul verbal beneficiind de prezumpția de legalitate.

@pellyx31: nu mai împărtășiți altora ceea ce citiți prin ziare sau pe net, mai bine luați legile la studiat, în cazul de față OUG nr.195/2002 și OG nr.2/2001, veți afla de acolo care este semnificația semnăturilor de pe procesul verbal precum și cazurile de nulitate absolută și relativă ale acestuia. Veți constata că nu se specifică nicăieri despre obligativitatea agentului constatator de a fi în posesia sau de a prezenta un ordin de serviciu.


În cazul de față, în întărirea legalității procesului verbal, Poliția rutieră va prezenta înregistrarea video făcută cu aparatul montat pe mașină, fără să fie nevoie de vreo certificare metrologică, întrucât nu s-a măsurat viteza cu care se deplasa autovehiculul, ci numai faptul că a încălcat linia continuă.

Ceea ce, consider eu, puteți face dvs, contravenienta, având în vedere că fapta nu poate fi pusă la îndoială, este să solicitați instanței preschimbarea sancțiunii cu amendă în avertisment și anularea sancțiunii complementare, în temeiul art. 21. alin.3 al OG nr .2/2001, arătând că gradul de pericol a fost redus întrucât nu ați încălcat decât cu 3 metri marcajul cu linie continuă, pe sensul opus nu circula un alt vehicul, vizibilitatea în acea porțiune de drum era peste 50 de metri, etc.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis auto adrianatereza adrianatereza Un sofer este inregistrat de aparatul radar aflat în mișcare cu o viteza in localitate de 103 km/h = amenda si suspendarea permisului pe o perioadă de 90 de ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda radar ? Mandark Mandark Buna ziua , Astazi am aflat de acest site si am observat ca in general utilizatorii primesc \"ajutor legislativ\". Am si eu cateva nelamuriri in privinta unei ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. În urmă cu o zi am fost amendat + retinerea permisului ... AUREL .M AUREL .M Bună ziua. În urmă cu o zi am fost amendat + retinerea permisului de conducere pe 90 zile . Mă deplasam pe un drum județean în apropierea unei ... (vezi toată discuția)