avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... protectia consumatorului: lantul din aur, nou ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

protectia consumatorului: lantul din aur, nou cumparat, s-a rupt

Buna ziua,
am nevoie de un sfat.
am cumparat acum 3 saptamani si cateva zile un lant din aur care s'a rupt.
vanzatorul mi'a spus ca nu intra in garantie din cauza ca l'am purtat necorezpunzator, adica nu l'am dat jos in timpul somnului.
As dori sa imi indicati ce lege ma protejeaza in acest caz,
unde sa citesc.
multumesc
La momentul achizitiei,vanzatorul va expus situatiile in care se pierde garantia produsului?

Conditiile in care se anuleaza garantia trebuie sa fie scrise pe certificatul de garantie.
Daca ati primit certificat de garantie si scrie "Nu se va purta in timpul somnului pentru a evita deteriorarile'' sau ceva de genul asta, nu puteti avea pretentii de la vanzator.

Daca nu v-a dat certificat de garantie si mai aveti bonul fiscal, puteti face reclamatie la Protectia Consumatorilor in cazul in care nu vrea sa va repare bijuteria.

Cititi Legea nr. 449/2003, republicata 2008, privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora:

[ link extern ]

@ ynocentta
Nu, nu mi s'a spus nimic despre faptul ca nu pot sa dorm cu lantul la gat.

@ Ares_3
Am primit intradevar certificat de garantie.
Pe el nu scrie nimic explicit despre faptul a nu purta lantul in timpul somnului si nici in momentul cumpararii nu mi s'a spus ca acest tip de lant ar fi mai special.
Spun asta pentru ca alte lanturi le'am purtat in timpul somnului si niciodata nu s'au rupt.
In garantie scrie undeva, citez: "... nu garanteaza deteriorarile de natura fizica survenite in urma purtarii necorespunzatoare"
Vanzatoarea, cu glasul suficient de ridicat, printre altele a spus si "toata lumea stie ca nu se doarme cu lantul la gat".
Multumesc pentru link
Pregatesc oricum plangerea pentru anpc.
Toate bune

Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2012
Ares-3, moderator
Probabil pe certificatul de garantie veti gasi ca nu se acorda garantie in cazul in care defectiunea apare ca urmare a folosirii improprii - in general (iar purtatul unui lant in timpul somnului se incadreaza foarte bine aici). Un comerciant nu va putea enumera, punctual, intr-un certificat de garantie toate situatiile de utilizarea improprie: a nu se purta in timpul somnului/ salturilor cu parasuta/ exercitiilor de aerobic/ batailor cu frisca etc. (posibilitatile sunt infinite).
Parerea mea este ca nu veti rezolva nimic depunand reclamatie la ANPC.

Later edit

V-am raspuns fara sa fi vazut ca ati editat mesajul. Raman la parerea ca in acest caz comerciantul nu poate acorda garantia. Nu calitatea lantului este de vina cand, in timpul somnului, inconstient, il agatati cu mana si-l rupeti.
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2012
Happyend, utilizator
''Purtare necorespunzatoare'' este o sintagma formulata in asa fel incat sa acopere orice insa de fapt nu precizeaza nimic.
Eu v-as sugera sa accentuati faptul ca, asa cum ati spus, nu scrie explicit ca n-aveti voie sa il lasati la gat cand dormiti. Probabil lipiturile nu sunt de calitate, banuiesc ca n-o fi vorba de un colier cu cine stie ce model sofisticat.

Aveti aici un model de intocmire a unei reclamatii (partea in care descrieti incercarea de rezolvare a problemei cu firma este importanta):
www.avocatnet.ro/content/for...

@Happyend
Utilizatoarea nu a spus ca l-a rupt in timpul somnului, ci ca a dormit cu el la gat. E altceva.
Eu nu mi-am dat jos lantul de la gat decat de cateva ori de vreo 4 ani si nu s-a rupt niciodata. Nu suntem in masura sa apreciem sansele pe care le va avea reclamatia dumneaei, insa daca totusi ne exprimam opiniile e bine sa o facem fara ironie.
De fapt e chiar obligatoriu, conform Regulamentului.
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2012
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Plata reparare telefon gasit ValiF ValiF Bună ziua / bună seara! De aproximativ o lună şi jumătate mă lovesc de o situaţie tare ciudată în ceea ce priveşte un telefon ce l’am găsit ... (vezi toată discuția)
Reclamatie opc alinbaltag alinbaltag Am si eu o rugaminte la dvs. am achizitionat o pereche de ghete dintr-un showroom al unui magazin online. In momentul in care le-am primit am probat gheata ... (vezi toată discuția)
Magazine online mishi mishi in urma cu 6 luni am cumparat online de pe la redoute.ro un articol de imbracaminte,si pt ca era o mare diferenta intre ce am vazut eu in poza si ce am primit ... (vezi toată discuția)