avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere TVA

Buna ziua,

As avea o intrebare la Dvs.
La o firma de constructii se poate deduce TVA-ul la carburantii folositi. (cisterne, vole etc.) Daca da in ce conditii? Nu gasesc nici o lege in acest sens. Care este legea sau articolul din codul fiscal pe 2012?
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: mihaelarad , utilizator 16:46, 6 Aprilie 2012
Conform OUG 125/2011 privind modificarea codului fiscal, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, se acorda deductibilitate de 50% pentru cheltuiala cu combustibilul si TVA aferent pentru situatiile care nu se incadreaza la exceptiile prevazute la art 1451 din codul fiscal .

Specialistii de la www.portalcontabilitate.ro va ofera urmatoarele informatii:

Codul fiscal , la art 21 alin 4 lit t prevede nedeductbilitate pentru:

“t) 50% din cheltuielile privind combustibilul, pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Prin exceptie de la prezentele prevederi, cheltuielile privind combustibilul sunt integral deductibile in situatia in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;

2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;

3. vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi;

In ceea ce priveste TVA, art 145^1 prevede:

„ART. 145^1 Limitari speciale ale dreptului de deducere

(1) In cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, se deduce 50% din TVA aferenta achizitiilor acestor vehicule si, respectiv, 50% din taxa aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca; (detalii pe www.portalcontabilitate.ro)

b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;

c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;

d) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.”
Asta inseamna ca in cazul unei firme de construcii carburantii utilizati pentru folosirea camioanelor, volelor etc este deductibila in totalitate?
daaaaaaaaaa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere tva la combustibil adinaelena adinaelena Buna ziua la o firma de transport (nu persoane de obicei moloz de pe santiere ) pot deduce tva ul la combustibil dar cheltuiala avand in vedere ca acesta ... (vezi toată discuția)
Deducere cheltuiala benzina? laurr29 laurr29 Buna ziua. Am un magazin second hand si constat cu stupoare ca nu-mi pot deduce cheltuielile cu benzina pt o masina cu remorca ce as folosi-o exclusiv la adus ... (vezi toată discuția)
Bonuri de combustibil Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Spuneti-mi va rog, daca am niste bonuri de combustibil din iulie, august, septembrie le mai pot inreg in contabilitate in octombrie, dar sa deduc ... (vezi toată discuția)