december a scris:
Sunt student la drept (an 2 ubb cluj) si daca nu ma insel acesta este recurs in interesul legii ceea ce inseamna ca aceasta decizie va avea repercursiuni in viitor; e strigator la cer sa spui ca cersitul e traditia culturala a unui popor, oricare ar fi acela. Azi cerseste cu el, maine il trimite singur (dupa ce il educa cum si ce sa faca, cultural vorbind).
Asa inteleg italienii ca trebuie integrati romi ?
Iar CEDO exista exclusiv pentru a intensifica discriminarea pozitiva fie ea benefica sau nu ? Altfel spus, toate instantele nationale trebuie sa aiba o "temere reverentioasa" fata de CEDO ?
Daca o italianca ar fi cersit impreuna cu copilul sau n-ar mai fi functionat "principiul" ales de Curtea de Casatie Italiana pentru ca cersitul nu reprezinta traditia culturala a poporului italian. Cum e posibil ca in cadrul aceluias stat cetatenii sa fie judecati dupa principii si legi diferite ?
Din moment ce sunteti student e bine sa incepeti inca de acum sa incercati sa aveti o perceptie a realitatii si un rationament indiferent de profesorii care au la randul lor un rationament.
Sa nu va lasati influientat ce ceva, care daca ganditi mai bine devine improbabil de a fi just.
Depinde foarte mult de mentalitate si de apararile facute de avocati. Ceea ce decide instanta are la baza aparari variate care, de la caz la caz, poate genera solutii diferite.Instanta cu siguranta ca a avut la baza aprari facute de avocati care au invocat jurisprudenta CEDO care nu este saraca in privinta discriminarilor.
Chiar daca mama copilului era cersetoare eu nu sunt deloc convins ca era saraca lipita.
Pe de alta parte, conform jurisprudentei CEDO, traditiile stravechi trebuie respectate, chiar daca apartin romilor.
Daca analizam si altfel speta, vom putea observa ca este incerta explatarea copilului din moment ce mama sa statea cu el in brate.Altfel spus, se poate spune ca mama cersea pentru a hrani copilul...
Cat priveste opinia in sensul ca un cetatean italian ar putea fi condamnat pentru aceeasi fapta savarsita in circumstante identite, aceasta nu poate fi retinuta deoarece daca s-ar proceda in acest fel, ar exista riscul iminet de a se produce o discriminare a cetateanului italian, lucru care ar genera o inechitate, o discriminare.
Daca avem in vedere o eventuala temere reverentiosa, putem sa ne gandim ca in viitor si in Romania se vor avea in vedere drepturile si libertatile fundamentale ale omului intr-un mod in care sa fie eliminat orice lucru care sa determine condamnarea Romaniei la CEDO.
Statul italian a mai fost condamnat de CEDO.:(
Eu consider ca nu este neaparat vorba de o temere reverentioasa a instantei, ci mai mult de o apreciere corecta a jurisprudentei CEDO si respectarii acesteia ( din pur respect).
avocat Claudiu Lascoschi