avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Recunoastere statut de utilitate publica pentru ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Recunoastere statut de utilitate publica pentru ONG

Buna ziua,
Snt secretarul administrativ al unei fundatiial al carei scop principal este oferirea de consultatii psihologice copiilor mici si parintilor/cazuri sociale (scop secundar: servicii sociale si clinic logopedice). Dorim sa depunem pana la finele anului in curs un dosar in vederea recunoasterii utilitatii publice.

Am consultat, in acest sens, ordonanta nr. 26/2000, actualizata in 2008 pentru a vedea care ar fi continutul dosarului si etapele de realizare/depunere/primire raspuns din partea SGG.

in vederea intocmirii dosarului respectiv, ne-am axat in special pe articolele pe care le redau mai jos:

CAPITOLUL VI
Asociatiile, fundatiile si federatiile recunoscute
ca fiind de utilitate publica

Art. 38. - (1) O asociatie sau o fundatie poate fi recunoscuta de Guvernul Romaniei ca fiind de utilitate publica daca sunt intrunite cumulativ urmatoarele conditii:
a) activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau al unor colectivitati, dupa caz;
b) functioneaza de cel putin 3 ani;
c) prezinta un raport de activitate din care sa rezulte desfasurarea unei activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotit de situatiile financiare anuale si de bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoasterea statutului de utilitate publica;
d) valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei 3 ani anteriori in parte este cel putin egala cu valoarea patrimoniului initial.
(2) Guvernul Romaniei, prin organul sau de specialitate, poate, la propunerea autoritatii administrative competente, sa acorde o dispensa de la indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) lit. a) si b), daca:
a) asociatia sau fundatia solicitanta a rezultat din fuziunea a doua sau mai multe asociatii ori fundatii preexistente; si
b) fiecare dintre asociatiile sau fundatiile preexistente ar fi indeplinit cele doua conditii, daca ar fi formulat solicitarea in mod independent.
Art. 381. - In sensul prezentei ordonante, prin utilitate publica se intelege orice activitate care se desfasoara in domenii de interes public general sau al unor colectivitati.
Art. 39. - (1) Recunoasterea unei asociatii sau fundatii de utilitate publica se face prin hotarare a Guvernului. In acest scop, asociatia sau fundatia interesata adreseaza o cerere Secretariatului General al Guvernului, care o inainteaza, in termen de 15 zile, ministerului sau organului de specialitate al administratiei publice centrale in a carui sfera de competenta isi desfasoara activitatea.
(11) Cererea prevazuta la alin. (1) va fi insotita, pe langa dovada indeplinirii conditiilor prevazute la art. 38 alin. (1), de urmatoarele documente:
a) copii de pe actul constitutiv si de pe statutul asociatiei sau fundatiei;
b) copie de pe dovada dobandirii personalitatii juridice;
c) dovada privind bonitatea asociatiei sau fundatiei, emisa de banca la care are deschis contul;
d) copie de pe dovada privind situatia juridica a sediului asociatiei sau fundatiei;
e) numele si adresa persoanelor fizice, respectiv denumirea si sediul persoanelor juridice, cu care asociatia sau fundatia colaboreaza in mod frecvent in vederea realizarii obiectului sau de activitate pentru care aceasta solicita recunoasterea statutului de utilitate publica.

Date fiind cele de mai sus, am dori sa stim daca este implicita o cerinta privind o serie de documente referitoare la audit sau daca este obligatoriu sa fim auditati inaintea depunerii acestui dosar. Am fost infiintati in anul 2000, in perioada 2000 - 2004 au avut loc o serie de proiecte pilot in Bucuresti sin tara (in domeniile noastre de acreditare, mentionate), iar din 2005, fundatia si-a infiintat in Bucuresti un centru de consultatii psihologice gratuite unde se lucreaza pe relatia mama/adult/-copil, in paralel avand si activitate de asistenta sociala. Centrul este acrediatat din 2005, ca unitate de servicii pentru mame, familii si copii aflati in dificultate.
In aceasta perioada, 2000-prezent, nu am fost niciodata auditati de catre autoritatile competente romane, ci numai de catre cele elvetiene, fundatia fiind creata sub o egida elevetiana.

Dorim sa stim daca este necesar sa fim auditatiati de catre auditori romani in drept inainte de a depune acest dosar.

In acelasi timp, intrucat nu stim sa existe vreun ghid privitor la realizarea dosarului, am dori sa stim daca exista reglementari in acest sens.

De pilda, raporturile de activitate si cele financiar-contabile se vor realiza dupa anumite norme, urmand anumiti pasi sau se vor alcatui dupa o structura proprie, gandita de noi?

Am incercat sa soliciatm alte ONG-uri care ne-ar putea consilia in acest sens, dar, cum nu am primit niciun fel de raspuns, contam foarte mult pe sprijinul dumneavoastra in vederea demararii acestui dosar.

Ne puteti consilia referitor la corectitudinea intocmirii documentatiei, a teremenelor de depunere etc.?

Va asiguram de intreaga gratitudine,

FCA


Cel mai recent răspuns: beatrice_g , utilizator 17:37, 1 Mai 2012
Nu e obligatorie auditarea. Daca vreti dumneavostra sa atasati la dosar un astfel de material da bine.
Aveti informatii si la adresa [ link extern ]
Rapoartele de activitate si le tehnoredacteaza fiecare ong. Vor cuprinde o prezentare narativa a activitatilor si proiectelor si una financiara.
Va multumim foarte mult pentru raspuns. Am retinut si ideea raportului narativ. Noi nu am gasit nicaieri date in care sa se specifice o structura-cadru a raportului, de exemplu sau o limitare legata numarul de pagini, de pilda. Prin urmare, daca inteleg bine, fiecare ONG va proceda, in sensul acesta, exact asa cum va crede de cuviinta...


Daca o fundatie doreste sa depunsa un dosar pentru obtinerea statutului de utilitate publica pana la finele lui 2012/unui an in curs, conform criteriului enuntat mai jos si specificat in lege, care ar fi cei 3 ani anteriori depunerii? 2009 - 2011 sau 2010-2012.

Va multumesc.


"Un (1) Raport de activitate din care să rezulte desfăşurarea unei activităţi anterioare semnificative, prin derularea unor programe sau proiecte specifice scopului său. Raportul trebuie să cuprindă obligatoriu şi: situaţiile financiare anuale + bugetele de venituri şi cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoaşterea statutului de utilitate publică."

Ord. nr. 26/2000 actualizată în 2008
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
george-neagu, moderator
Da, e bine cum ati presupus. E vorba de anii 2009, 2010 si 2011.
Va multumim, aveam dubii si ne temeam sa nu lucram la ceva gresit.

Toate cele bune,

FCA
Vedeti, cu titlu de exemplu, si Ordinul MMFPS nr. 115 din 9 aprilie 2003 privind organizarea compartimentului pentru relatia cu asociatiile si fundatiile si aprobarea Criteriilor specifice Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale de acordare a statutului de utilitate publica asociatiilor, fundatiilor si federatiilor.

In anexa nr. 1 la acesta sunt prevazute criteriile specifice Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale de acordare a statutului de utilitate publica asociatiilor, fundatiilor sau federatiilor, iar in anexa nr. 2 puteti consulta Lista documentelor solicitate asociatiilor, fundatiilor sau federatiilor in vederea recunoasterii ca fiind de utilitate publica

Alte discuții în legătură

Fundatie toto1990 toto1990 Buna ziua, Recent am infiintat o fundatie si am probleme in ceea ce priveste recunoasterea ei. Din cate am sesizat nu se poate face recunoasterea de catre ... (vezi toată discuția)
Asociatie non-profit - statut utilitate publica maria_e maria_e Buna ziua, Sunt membru fondator al unei asociatii care are ca scop dezvoltarea sectorului socio-psiho-cultural si educational in randul copiilor si ... (vezi toată discuția)
Institutie privata de interes public opt_mgh opt_mgh Buna ziua! Aveti idee cum ar functiona o Institutie privata de interes public, finantata integral din fonduri private? Aceasta institutie ar trebui sa fie ... (vezi toată discuția)