avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prime de vacanta pentru profesori
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prime de vacanta pentru profesori

Incepand cu ce an primele de vacanta ale cadrelor didactice se acorda din venituri proprii?
Si ce poate insemna venituri proprii,de vreme ce majoritatea scolilor nu realizeaza venituri proprii decat ca donatii sau sponsorizari,ce nu pot fi folosite pentru drepturi salariale?
astept cu nerabdare un raspuns.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 14:14, 22 Octombrie 2010
Prima data cind profesorii au reusit sa beneficieze de o prima de vacanta a fost in 1992.
In contractul colectiv de munca este prevazuta prima, numai ca se specifica in limita bugetului sau din veniturile proprii.
in ccmunri 2008 se specifica din fonduri proprii.dar in metodologia privind finantarea invatamantului preuniversitar de stat 2001 bugetul scolii e impartit in 2 parti,finanţarea de bază şi finanţarea complementară.
(3) Finanţarea de bază asigură desfăşurarea în condiţii normale a procesului de învăţământ la nivel preuniversitar, conform standardelor naţionale. Finanţarea de bază se asigură prin bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi din alte venituri ale bugetelor locale.
(4) Finanţarea complementară asigură cheltuieli de capital, cheltuieli sociale şi alte cheltuieli asociate procesului de învăţământ. Finanţarea complementară se asigură din bugetele locale şi din alte surse, potrivit legii.
(5) Finanţarea de bază cuprinde următoarele categorii de cheltuieli:
a) cheltuieli de personal;
b) cheltuieli materiale şi servicii;

c) cheltuieli cu perfecţionarea profesională, cu excepţia cheltuielilor care se suportă de la bugetul de stat
d) cheltuieli pentru transportul elevilor;

La rândul lor, Normele metodologice pentru finanţarea învăţământului preuniversitar de stat, aprobate prin din Hotărârea Guvernului nr. 538/2001, stabilesc:
Structura bugetului
Art. 8. -
(1) Fiecare instituţie de învăţământ preuniversitar de stat are obligaţia să îşi întocmească bugetul propriu.
Art. 9. -
(1) Bugetul instituţiei de învăţământ preuniversitar de stat se fundamentează pe baza:
a) finanţării proporţionale cu numărul de elevi sau preşcolari, pentru cheltuieli de personal, manuale şcolare şi burse;
b) finanţării complementare, pentru cheltuieli materiale şi servicii, alocaţii pentru instituţii publice, precum şi pentru cheltuieli de capital.

e) cheltuieli pentru navetă, respectiv cele 6 călătorii pe calea ferată prevăzute de lege, pentru cadrele didactice de predare şi didactice auxiliare.

(6) Finanţarea complementară include si veniturile proprii,cuprinde următoarele categorii de cheltuieli:
a) consolidări, investiţii şi reparaţii capitale;
b) subvenţii pentru internatele şi cantinele şcolare;
c) cheltuieli pentru organizarea evaluărilor, simulărilor şi examenelor naţionale ale elevilor, cu excepţia cheltuielilor care se suportă de la bugetul de stat;
d) cheltuieli cu bursele elevilor;
e) cheltuieli pentru transportul elevilor;
f) cheltuieli pentru navetă, respectiv cele şase călătorii pe calea ferată prevăzute de lege, pentru cadrele didactice de predare şi didactice auxiliare;
g) cheltuieli pentru examinarea medicală obligatorie periodică a salariaţilor din învăţământul preuniversitar de stat, cu excepţia celor care, potrivit legii, se efectuează gratuit;
h) cheltuieli pentru concursuri şcolare şi activităţi educative, cultural-artistice, sportive, turistice.
stiti alte norme de finantare,ca daca nu,primele de vacanta care sunt drepturi salariale,nu pot fi platite din venituri proprii.si uitye asa se bat legile si normele din romania cap in cap,de nu stii care va invinge pe care.ne va invinge statul pe noi probabil.



am avut dreptate.Am obtinut in justitie acordarea primelor de vacanta retroactiv din 2005.Venituri proprii scolii=buget propriu=fonduri de la bugetul de stat.
Buna ziua, am obtinut si noi sentinta pentru primele de vacanta insa cei care ar trebui sa le plateasca nu stiu in baza carei legi / articol sa se faca plata, in care este specificata suma ce revine fiecarui cadru didactic (salariul de incadrare etc).
Aceste plati nu sint mentionate in ccmunri ?
Multumesc.
CCM 2006 Art. 37. Părţile contractante convin ca personalul din învăţământ să beneficieze de următoarele premii:
.........
g) o primă de vacanţă din venituri proprii, în condiţiile legii. Prima se acordă odată cu indemnizaţia de concediu."

ca o ironie, vedem si prevederile anterioare: HOTÃRÂRE nr.372 din 8 iulie 1994
cu privire la acordarea unei prime de vacanta personalului din invatamant
Textul actului publicat în M.Of. nr. 179/14 iul. 1994




HOTARIREA nr. 372 din 8 iulie 1994 cu privire la acordarea unei prime de vacanta personalului din invatamint

EMITENT: GUVERNUL

aparuta in MONITORUL OFICIAL nr. 179 din 14 iulie 1994
Guvernul Romaniei hotaraste:

ART. 1
Personalul didactic care beneficiaza de un concediu de odihna stabilit potrivit art. 8 din Legea nr. 6/1992 va primi in anul 1994, la plecarea in vacanta de la sfirsitul anului scolar (universitar) o prima in valoare bruta in raport cu salariul de baza corespunzator functiei de executie indeplinite, potrivit anexei la prezenta hotarire.
De prima de vacanta beneficiaza si celelalte categorii de personal din unitatile de invatamint din reteaua Ministerul Invatamintului.

ART. 2
Fondurile necesare pentru plata primei prevazute la art. 1, precum si contributia la fondul de somaj si, respectiv la asigurarile sociale de stat aferente se suporta din fondurile alocate fiecarui ordonator de credite bugetare.
PRIM-MINISTRU NICOLAE VACAROIU Contrasemneaza:
-----------------Ministrul invatamintului, Liviu Maior Ministru de stat, ministrul finantelor, Florin Georgescu Ministru de stat, ministrul muncii si protectiei sociale, Dan Mircea Popescu ANEXA 1 VALOAREA BRUTA A PRIMELOR ACORDATE PERSONALULUI DIN INVATAMINT SI TRANSELE DE SALARII DE BAZA AFERENTE FUNCTIEI DE EXECUTIE INDEPLINITE Salariul de baza al functiei indeplinite Prima bruta *) - lei- - lei ------------------------------------------------------------------------------
1. pina la - 103.300 68.500
2. 103.301 - 140.300 71.000
3. 140.301 - 171.300 74.500
4. peste - 171.300 78.000 ------------------------------------------------------------------------------*) Pentru celelalte categorii de personal din unitatile de invatamint din reteaua Ministerului Invatamintului, prima de vacanta se calculeaza prin impartirea sumelor brute la 54 (numarul zilelor lucratoare din perioada vacantei scolare, respectiv universitare). Rezultatul se inmulteste cu numarul zilelor de concediu la care are dreptul fiecare salariat.
Aceeasi modalitate de calcul se aplica si in cazul personalului didactic care efectueaza fractionat concediul de odihna sau care n-a functionat intregul an scolar (universitar), precum si in situatia personalului care si-a efectuat concediul pina la data prezentei hotariri.
------------------------


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decontare naveta cadre didactice maria-m maria-m daca un cadru didactic navetist parcurge distanta de la domiciliu la locul de munca 50 km si are cursuri sa zicem 4 zile pe saptamana x4 saptamani-16 zile ... (vezi toată discuția)
Taxe percepute pentru eliberarea unor documente şcolare gabriel1974 gabriel1974 Unele scoli percep taxa pentru eliberarea unor documente scolare(adeverinte,foi matricole,diplome de studii,etc) as dori sa stiu care este baza legala in urma ... (vezi toată discuția)
Naveta cadrelor didactice mariamocanu mariamocanu cine deconteaza naveta cadrelor didactice ,daca finantarea unitatii noastre de invatamant este finantata cf.art 104 din legea 1/2011 a mects (vezi toată discuția)