avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1220 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce cale de atac mai exista in urma unei sentine penale ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce cale de atac mai exista in urma unei sentine penale definitiva ?

Buna ziua,
doresc sa stiu in ce maniera si catre ce institutie Nationala sau Internationala se poate actiona in cazul in care a fost pronuntata o sentinta penala definitiva, pana unde se poate ajunge sau care sunt solutiile cele mai bune ?
Multumesc anticipat, Diana T.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 13:32, 12 Ianuarie 2009
Pt ca variantele pot fi mai multe va scriu umatoarele:
Da, se poate considera ca fratele dv sa faca parte dintr-un grup organizat din... “celule” formate din doua persoane (lucrau doar ei doi, dar cunosteau si pe altii care aveau aceeasi activitate); da, poate fi grup organizat daca fratele dv si cealalta persoana au fost retinuti pt tentativa, dar au fost altii acuzati de fals...; el cunostea o singura persoana, dar acea persoana putea face parte dintr-un grup...
Daca a fost condamnat pt tentativa de fals e aproape firesc sa nu se fi descoperit niciun “fals” – pt ca se pregatea de falsificare, dar a fost intrerupt din actiunea sa prin interventia politistilor. Daca au gasit aparate de citit carti de credit, soft pt clonarea acestora, benzi magnetice, cartele din plastic numai bune pt confectionat card-uri, se numeste tentativa... (e un exemplu!)
Poate era bine sa specificati si despre ce se presupune ca dorea fratele dv sa falsifice...

Am mentionat toate acestea pt ca nu se poate intelege (din expunerile dv) conjunctura exacta in care fratele dv a ajuns in aceasta situatie neplacuta si cu elemente atat de putine multe sunt probabile si numai dv (si un avocat) stiti ce ar trebui sa “atacati” in primul rand.
E posibil ca instantele sa fi retinut asocierea intr-un mod in care fratele sa nu il inteleaga.

Nu am vazut asemenea greseli la instante si daca greseste o instanta se repara ulterior de catre instantele superioare.
...ca urmare a raspunsului Dumneavoastra: Se face referire la faptul ca fratelui meu a fost intrebat daca stie de unde sa faca rost de vize Shenghen pentru cetateni din Republica Moldova, el cunostea un tip din lumea interlopa si la intrebat daca poate face rost, acesta din urma i-a raspuns ca poate si i-a adus o viza pe o fila de pasaport sa o verifice Modovenii, dupa ce au verificat viza au adus-o ianapoi fratelui meu, ...fratele meu a luat vi za si a inapoiat-o celui care i-o daduse si a hotarat sa nu se mai bage in aceasta afacere ( deci s-a retras), apoi cel caruia i-a inapoiat viza avea telefonul ascultat si era implicat in niste afaceri cu pasaporte si documente false, dar din nici-o discutie cu fratele meu nu a reiesit ca aceste vize ar fi fost false, in cele din urma fratele meu a fost perchezitionat la domiciliu si retinut si dupa tot tambalaul a fost condamnad, ... se considera nevinovat-pentru ce ar trebui sa faca inchisoare daca el nu a comis nici-o infractiune ?
Tocmai faptul ca a cunoscut un tip din lumea interlopa l-a angrenat in aceasta situatie.
Astfel de dosare sunt foarte incurcate si este posibil sa nu fi existat probe certe de vinovatie.
Depinde ce au declarat si ceilalti coinculpati, ceea ce a declarat martorul si alte probe de la dosar.
Sa mearga la CEDO intrucat e posibil sa fie nevinovat cum zice.

Dar, totusi din cate stiu cum se intampla in astfel de cazuri. nu cred ca a fost vorba de o singura infractine ci mai multe.
Si daca s-a dovedit una dintre infractiuni intra si crima organizata.Sunt foarte multe inregistrari la dosar si daca din una singura rezulta si se probeaza legatura cu grupul infractional il condamna.
E enorm de munca la astfel de cazuri si ca procuro si ca judecator si ca avocat.
Va intrebam ce a zis avocatul angajat?

O alta solutie, pentru linistea dvs, dar destul de costisitoare, ar putea fi angajarea unui avocat care sa studieze dosarul cauzei si sa va spuna daca s-au probat sau nu acuzatiile.Deci, daca este vinovat sau nevinovat.
Acest lucru oricum il va face avocatul care il veti angaja pentru redactarea plangerii la CEDO intrucat daca nu face o analiza detaliata a ceea ce s-a intamplat nu va putea scrie plangerea.

avocat Claudiu Lascoschi
Asa cum... deduc: fratele dv avea legaturi cu infractorii – nu degeaba a fost el intrebat despre vize; si cunostea pe cineva care se ocupa cu asa ceva... Asa au dedus si organele de urmarire penala si, probabil, au reusit sa dovedeasca, mai ales daca fratele dv a recunoscut ca il cunoaste pe infractorul care se ocupa de procurarea vizelor. Nimeni nu vine la intamplare sa intrebe daca... stiu pe cineva care procura vize...
Fratele dv nu a comis infractiunea – a fost condamnat pt tentativa (o pedeapsa cel putin jumatate din cat ar fi luat pt infractiunea consumata), ca intermediar... Dar, pt fals?!
Practic, fratele dv nu a falsificat nimic si nu a folosit o viza falsa – si nici nu a vandut-o, ca intermediar (desi numai el stie ce ar fi facut daca n-ar fi fost prins, indiferent ce a declarat procurorului...)
Totusi, atacati sentinta la instanta superioara (cat mai e timp, daca mai e) si, eventual, contestati pedeapsa – daca nu puteti dovedi altceva - solicitand pedeapsa inchisorii cu suspendare (tot e mai putin decat detentia efectiva, mai ales daca e la prima abatere; suspendarea se dispune (printre altele) daca a fost condamnat la cel mult 3 ani de inchisoare si pedeapsa pt infractiunea consumata nu e mai mare de 15 ani).
Ce infractiune s-a retinut in sarcina fratelui dv? Tentativa la... fals...?
Un avocat ar fi trebuit sa il poata ajuta in acest caz... Ori lipseste ceva din expunerea dv, ori nu a fost asistat de un avocat...

Alte discuții în legătură

Condamnat definitiv ContSters152830 ContSters152830 Ce se mai poate face cand esti condamnat definitiv la o pedeapsa de 4 ani, cu executare pentru inselaciune si totusi nu esti vinovat? Cand toate probele din ... (vezi toată discuția)
Tentativa de omor in banda organizata ionela viorica ionela viorica buna ziua,as dorii sa ma lamuriti intr-o problema,fratele meu a fost judecat si a primit 8 ani de detentie pt tentativa de omor in banda organizata,a facut ... (vezi toată discuția)
Drept penal cristinna86 cristinna86 o intrebare .cand se pune in vigoare noul cod penal ?se fac redozari de pedepse se da vreun decret?cand? (vezi toată discuția)