Buna ziua,
doresc sa stiu in ce maniera si catre ce institutie Nationala sau Internationala se poate actiona in cazul in care a fost pronuntata o sentinta penala definitiva, pana unde se poate ajunge sau care sunt solutiile cele mai bune ?
Multumesc anticipat, Diana T.
...a avut avocat ales, insa se pare ca nu a facut alegerea cea mai buna sau poate nu a avut ce face pentru faptul ca multi retinuti in acest dosar nu au fost condamnati sau sub diferite pretexte au scapat, a trebuit sa bage pe cineva, ceea ce am inteles este faptul ca nu sa gasit nici-un fals dar instanta a retinut tentativa (pe semne ca la noi se aresteaza pe supozitii si nu se mai acorda prezumtia de nevinovatie) ca sa poate baga asocierea la grup infractional, si cum in Romania daca nu faci nici-o infractiune esti arestat, au gasit ca este mai bine sa condamne pe cel care nu a facu nimic iar pe cei care au facut sa-i lase liberi, asta este tara noastra, si ca sa poata pregati actele pentru CEDO, cui ar trebui sa se adreseze sau ce ar trbui sa faca ?
Cu adevarat pot exista probleme in astfel de cazuri complexe.Este greu de crezut ca ar fi gresit 3 instante de judecata dar nu este nici imposibil.
Din cate stiu se respecta prezumtia de nevinovatie dar parchetele incerca sa gaseasca macar un vinovat.Oricum nu cred ca a fost singurul condamnat in acest dosar.S-a stabilit probabil o legatura infractionala cu acea persoana.
Pentru redactarea unei plangeri la CEDO va puteti adresa unui avocat.Insa avocatul va trebui sa analizeze tot ceea ce s-a intamplat in toate gradele de jurisdictie.E posibil ca numai xeroxul dupa dosar sa depaseasca 100 - 150 lei.Fara copii xerox dupa dosar nu se poate face o studiere corespunzatoare a dosarului si o redactare a plangerii in conditii normale.
In plus, vor trebui facute si copii legalizate dupa dosar.Sunt necesare pt sesizarea CEDO.
Ati epuizat toate caile de atac ce sunt permise in RO? Nu am inteles f bine acest aspect deoarece scrieti ca sentinta e definitiva, dar nu si irevocabila, deci se putea deschide calea de atac. Numai dupa ce epuizati toate caile de atac permise in RO puteti merge la CEDO cu o cerere bazata pe dispozitiile art 6 (dreptul la un proces echitabil) din Conventie.
Cititi, eventual, subiectele discutate la “Legislatie europeana, CEDO, UE, proceduri europene” pe acest forum pt ca veti afla unele amanunte despre procedura pe care doriti sa o initiati mai departe.
Succes.
In acest caz, puteti face plangere la CEDO in termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a deciziei interne. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere la formularea plangerii care din drepturile şi libertăţile prevăzute de Convenţia Europeana a Drepturilor Omului au fost incalcate.