avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... conventie civila ( contract de colaborare) autoritati ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

conventie civila ( contract de colaborare) autoritati publice locale(primarie)

Un pensionar pentru limita de varsta poate incheia cu primaria o conventie civila sau contract de colaborare( care e acelasi lucru) pentru activitatea de organizarea licitatiilor, de exemplu? Discutii sunt multe si pro si contra. M-ar interesa actul normativ care permite sau interzice acest lucru.Primaria in cauza nu are compartiment specializat pentru achizitii publice. Sa zicem ca organizarea si finalizarea unei achizitii publice dureaza cam 6 luni. Nu este posibil si legal ca primaria in, lipsa de specialisti in licitatii sa incheie un astfel de contract(conventie) cu o persoana care se pricepe dar care nu poate fi angajat cu CIM sau ca functionar public pentru ca in Organigrama nu este prevazut un astfel de post? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 23:53, 15 Aprilie 2012
Conform art.3 alin.(3) din HG nr.925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publica din O.U.G. nr.34/2006, cu modificãrile si completãrile ulterioare, autoritatea contractantã are dreptul de a achiţiona servicii de consultanta, conform prevederilor ordonantei de urgenta, in scopul elaborarii documentatiei de atribuire si/sau aplicarii procedurii de atribuire.
Indiferent daca organizeaza procedurile de achizitie publica prin intermediul personalului specializat de care dispune, sau prin angajarea unor consultanti, autoritatea contractanta are obligatia de a respecta prevederile legale in vigoare si de a atribui toate contractele de achizitie publica, inclusiv cel de servicii de consultanta, prin aplicarea unei proceduri competitive.
Precizez ca activitatile de consultanta, permise de actele normative in vigoare, pot fi realizate de toti operatorii economici autorizati in conditiile legii sa le desfãşoare.

In consecinta, potrivit textului de mai sus, Primaria - in calitate de autoritate contractanta, are dreptul de a achizitiona servicii de consultanta, dar atentie! nu este obligata prin lege sa o faca
Nu poate incheia contract de colaborare/conventie civila, pentru ca respectivul va primi remuneratie din partea unei autoritati publice care poate justifica banii doar in doua feluri: factura fiscala (nu este cazul) sau stat de salarii (iar nu este cazul); cu atat mai mult cu cat noul Cod al Muncii prevede doar CIM (chiar si partial), conventiile civile fiind desfiintate din 2003. Sa-si faca cetateanul un PFA cu activitate de consultanta si sa incheie un contract de prestari servicii cu primaria, pentru mai putin de 15.000 euro+TVA anual (ca sa fie incredintare directa, fara licitatie si alte cele). Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de prestari servicii erus erus Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti se poate incheia un contract de prestari servicii cu un expert in achizitii publice extern la un spital, pentru elaborarea ... (vezi toată discuția)
Achizitii publice FLORIANMATEI FLORIANMATEI In cazul achizitiei de bunuri, cand se intocmeste nota justificativa ? (vezi toată discuția)
Achizitii publice- sarcini angajat garga garga Buna ziua. Am si eu o intrebare. Sunt angajata cu studii medii pe postul de lucrator comercial. De curand am fost pusa sa fac parte din comisia de achiziti. ... (vezi toată discuția)