avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calculul concediului prenatal dupa concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calculul concediului prenatal dupa concediu medical

Buna ziua,

In primul rand, Hristos a inviat! Paste fericit alaturi de cei dragi!

As vrea sa va rog sa ma ajutati si pe mine in clarificarea unei probleme.
Sunt insarcinata in 9 luni si trebuie sa nasc cat de curand.
Din 5 martie, sunt in concediu prenatal. Pana la aceasta data am fost in concedii medicale, deoarece am avut o sarcina cu multe probleme de sanatate.

Intrebarea mea este: imi afecteaza concediile medicale anterioare calculul concediului prenatal actual?
Va intreb pt ca eu stiu ca prenatalul si postnatalul se calculeaza ca 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni. Deci 85% din salariul brut.
Ori eu am primit pe 10 aprilie, acelasi salariu ca si in lunile anterioare cand am fost in concediu medical, respectiv 75% din salariul net.

Va multumesc anticipat pentru viitoarele raspunsuri!
GABRIELlA87 a scris:

Pe ce baza au realizat ei media, si daca au dreptul asta de a nu ma ''trage de maneca'' sa aduc acea adeverinta? In luna Mai mi-a fost eliberata adeverinta de catre fostul loc de munca si le-am inmanat-o celor de la actualul loc de munca...insa au spus ca vor recalcula doar pentru luna Mai, nu este normal sa recalculeze si din urma? Va multumesc

Corect era stiind ca veniti de la un alt loc de munca ,si neavavand la data respectiva cele 6 luni la acest ultim angajator,sa va solicite adeverinta si sa va calculeze baza in functie de acest venit.
Astfel,daca primul medical l-ati avut din 7 februarie,si dvs, lucrati din 16 decembrie 2011,veniturile din baza de calcul erau cele din lunile ianuarie si 16-31decembrie realizate la actualul loc de munca si veniturile din 1-15 decembrie 2011-august 2011 realizate la fostul angajator.
Probabil din comoditate,au considerat ca si cum nu ati fi realizat venituri decat in lunile decembrie16 si ianuarie si s-au prevalat de reglementarea art. 73(2)din Norme60/32/2006:

(2) În cazul în care persoana asigurată a realizat venituri pe o perioadă mai mică de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza cărora s-a achitat contribuţia.

Dupa ce le-ati prezentat adeverinta,trebuie sa va faca recalcularea in mod corespunzator,adica si pt. primul medical cel din 7 februarie.
Va multumesc pentru raspuns,
Intr-adevar era vorba de comoditate, deoarece am luat legatura cu ei si am fost ceva mai dura....si au spus ca-mi vor face recalcularea insa este dificil pentru ca o fac manual si nu poate fi operata in sistem. O zi frumoasa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate si concediu pentru cresterea copilului radumaria radumaria Buna ziua am si eu o intrebare la dumneavoastra ,am 5 ani de zile vechime in cartea de munca dar am o intrerupere de 2 luni septembrie-octombrie 2011 sunt ... (vezi toată discuția)
Somaj si prenatal patrichisimona patrichisimona Buna ziua as dori sa ma lamuriti ,sant insarcinata in luna a 9-a ,am lucrat in invatamant pana in august 2014 timp de 2 ani ,cu salariul brut de 1400 de lei ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie si concediu medical oanamea oanamea Buna ziua! Am cateva nelamuriri, legate de concediul de sarcina si lauzie, precum si de concediul medical in timpul sarcinii. Momentan sunt insarcinata in ... (vezi toată discuția)