avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... plata impozit pe casa fara a fi dezbatuta mostenirea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

plata impozit pe casa fara a fi dezbatuta mostenirea

Buna ziua,

Proprietarul unei case are calitatea de veteran de razboi si conform legislatiei veteranilor este scutit de impozit in totalitate pe casa si terenul aferent casei. Sotia lui a decedat in 1995. Dupa moartea sotiei primaria orasului a solicitat plata a 50% din impozit pe motiv ca exista mostenitori, desi mostenirea nu a fost niciodata dezbatuta nici pana in momentul de fata ! Va rog sa imi spuneti ce argumente sa aduc la primarie pentru a nu plati impozit, intrucat singurul proprietar al casei este scutit in totalitate de plata impozitului. Persoana de la primarie sustine ca mostenirea trebuie dezbatuta si in baza acestui temei a solicitat sa se plateasca 50% din impozit. Si as dori sa stiu si ce pot face sa primesc inapoi acesti bani platiti primariei, fara temei.

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Georgian3 , utilizator 10:21, 17 Aprilie 2012
Daca imobilul este bun propriu al veteranului nu tb platit impozit, insa daca era bun comun cu Sotia decedata, adica achizitionat in timpul casatoriei cu aceasta, trebuie platit impozit pe mai Putin de 50% insa pentru ca din 1/2 din care apartinea sotiei 1/4 se cuvine sotului, adica veteranului de razboi si acea parte este scutita de impozit restul cotei 3/4 din 1/2 apartine copiilor acestora.
Multumesc !

Imobilul este bun comun cu sotia decedata, dar nu a fost dezbatuta nici o mostenire inca ! Cum pot fi pusi la plata mostenitorii daca nu sunt proprietari inca la ceva ?
Prin dezbaterea succesiunii.
Pai nu a avut loc nici o dezbatere inca ! De ce mostenitorii sa fie pusi la plata, din moment ce nu a fost inca dezbaterea ? :)
Pentru simplul motiv ca, potrivit codului civil, ei sunt proprietari inca de la data deschiderii succesiunii. Adica, de la data decesului autorului succesiunii. Bineinteles, daca au acceptat succesiunea.

Alte discuții în legătură

Impozit mostenire Avocat Sebastian Murariu Avocat Sebastian Murariu Cum functioneaza impozitarea masei succesorale daca succesiunea nu s-a dezbatut ? Au trecut mai bine de doi ani de cand defuncta a decedat. Sotul supravetuitor ... (vezi toată discuția)
Texe urmasi veteran de razboi Respect968 Respect968 Buna seara! vreau sa stiu si eu daca sunt scutit de impozitele de la primarie (casa, pamant) ca nepot al unui veteran de razboi care nu mai e in viata...bunica ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit vaduva de veteran de razboi nerecasatorita eugen1959 eugen1959 Un veteran de razboi proprietar de apartament a fost scutit de impozit pe apartament.In urma decesului, sotia dobandeste dreptul de vaduva de veteran de razboi ... (vezi toată discuția)