avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozit mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozit mostenire

Cum functioneaza impozitarea masei succesorale daca succesiunea nu s-a dezbatut ? Au trecut mai bine de doi ani de cand defuncta a decedat. Sotul supravetuitor este veteran de razboi, defuncta nu avea niciun bun propriu. Cum se calculeaza acest impozit?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:10, 5 Martie 2015
Raportat la valoarea bunurilor sau cotei ce intra în masa succesorala, când se va dezbate succesiunea, se va calcula și retine impozitul de 1%.
dacă nu avea bunuri proprii, ce să impoziteze?
pai avea sau nu bunuri ce pot face obiectul unei succesiuni???
daca sunt bunuri dobandite in timpul casatoriei acelea fac obiectul succesiunii daca nu, nu exista masa succesorala si implicit nici impozit.
Nedumerirea mea e urmatoarea. Sotul supravetuitor e veteran de razboi si nu a platit niciodata impozit pe cladiri. Am facut contestatie in instanta si am castigat iar la primul termen reprezentantul unitatii intimate a spus asa "a aratat ca sotia contestatorului a decedat iar acesta nu a facut dovada ca este unicul mostenitor al sotiei si din acest motiv s-a emis titlu executoriu pentru cota de 1/2 din imobilele care fac parte din masa succesorala a defunctei."

Deci intrebarea mea este daca se poate impozita acea masa succesorala ce inca nu s-a dezbatut.
este posibil sa fie o legatura si cu faptul ca de ceva timp(cred ca din 2009) a fost emisa o lege care face cumva separarea rolului fiscal. Adica, daca 2soti detin o locuinta dobandita in timpul casniciei fiecare detine 50%, in acest caz impozitul pe cladire/teren va fi platit separat in cote de 50% pentru fiecare sot. Daca aceasta separare de rol nu a fost facuta se face acum iar impozitul se calculeaza pe maxim 5ani in urma pana la zi+penalitatile aferente.
Totodata nu inteleg cine cere impozit : STATUL(acel 1%)? sau DIRECTIA de TAXE si IMPOZITE?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2015
IONICA VADUVA, utilizator

Alte discuții în legătură

Decizie de impunere Avocat Sebastian Murariu Avocat Sebastian Murariu Concret. Ce s-a intamplat? S-a emis un titlu executoriu si o somatie de plata pentru impozit teren si cladire. In fapt, persoana pe numele careia s-a emis ... (vezi toată discuția)
Texe urmasi veteran de razboi Respect968 Respect968 Buna seara! vreau sa stiu si eu daca sunt scutit de impozitele de la primarie (casa, pamant) ca nepot al unui veteran de razboi care nu mai e in viata...bunica ... (vezi toată discuția)
Impozit cladiri si terenuri mahalean mahalean Buna seara , Mama a fost urmasa de veteran de razboi pina in anul 2010 cind a decedat . Pina acum nu am facut dezbatere succesorala . Directia finantelor ... (vezi toată discuția)