avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulentul de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulentul de insertie

Buna ziua.
Lucrez la salarizare, intr-o institutie publica. Pana in prezent, in cadrul unitatii noastre nu s-a acordat stimulent de insertie pentru nimeni. Acum, sotia unui salariat a nascut. Mentionez faptul ca dansa nu a lucrat nicaieri. Intrebarea este daca salariatul nostru are dreptul la stimulent de insertie si in ce suma?
Va multumesc anticipat.
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: navzar1976 , utilizator 17:35, 5 Octombrie 2012
Stimulentul de insertie nu se acorda de catre angajatori , ci de catre stat.

1. Ordinul Nr.1474 din 06.05.2011 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
1. situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

2. solutia :
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

2. Asadar, tatal poate depune actele direct pentru acordarea stimulentului de insertie (500 lei) daca indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea indemnizatei pentru CCC.
Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

3. Cererea pentru acordarea drepturilor prevazute de OUG nr.111/2010, reprezentand indemnizatie, stimulent de insertie sau alocatie de stat pentru copii, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
Sa nu facem o confuzie.
Una este stimulentul de insertie, care se acorda conf. art. 7 din OUG 111/2010, si alta este indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la 2, respectiv 3 ani, si care se poate acorda tatalui care este salariat .
ART. 7 din OUG 111/2010
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

Dar, pentru acest stimulent, va trebui ca angajatul sa fie beneficiarul unui concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, cu o indemnizatie in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, intre minimum 600 lei si maximum 3400 lei.
Fiind in acest concediu, va putea solicita revenirea la servici cu plata stimulentului de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
De asemenea, de retinut ca optiunea beneficiarului referitoare la aceasta varianta se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.
Pentru acordarea stimulentului nu este obligatoriu ca persoana indreptatita sa fie beneficiarul unui concediu pentru cresterea copilului , ci sa indeplineasca conditiile prevazute de lege pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Maestre @freeelis, am intalnit cazuri in care nu s-a acordat din start stimulentului de insertie, decat in conditia intrarii mai intai in CCC si apoi, in secunda doi, renuntarea la indemnizatie si solicitarea reintegrarii in productie, cu acordarea acelui stimulentului de insertie.
Posibil ... eu nu am intalnit astfel de cazuri in Bucuresti ...:)

Alte discuții în legătură

Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie beteaguconstantin1 beteaguconstantin1 Se poate acorda indemnizatia de insertie fara a mai intra efectiv in concediu de crestere a copilului? Mentionez ca sotia nu lucreaza si ,fiind singurul ... (vezi toată discuția)
Stimulent tatal, daca mama nu poate beneficia muscalucristina muscalucristina buna ziua, am si eu o intrebare, tatal poate beneficia de stimulentul de insertie daca mama nu poate beneficia de concediu de crestere copil? si daca da ... (vezi toată discuția)