avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de studii

Poate cineva sa ma sfatuiasca ce legislatie se aplica in urmatoarea situatie?

Datele problemei:
1. Sunt angajata cu contract pe termen nedeterminat la un institut de cercetare din Bucuresti cu profil economic (in cadrul Academiei Romane)
2. M-am inscris la un master in strainatate pe economie, forma invatamant la distanta. Trebuie sa ma prezint la examene, in sesiune - perioada cumulata a celor doua sesiuni este de 8 - 10 saptamani.
3. Institutul nu contribuie cu nimic, in sensul ca toate cheltuielile cu masteratul le suport din fonduri proprii.
4. Legal am dreptul la concediu de odihna de 26 de zile lucratoare, cca 5 saptamani socotind si week-end-urile.

Intrebare:
Pentru celelalte inca trei sau cinci saptamani de care mai am nevoie liber pentru sesiune, trebuie sa cer concediu fara plata? Sau exista vreo posibilitate sa beneficiez de concediu platit pentru studii avand in vedere ca acest master contribuie la formarea mea profesionala in domeniul economic?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: madalina85 , utilizator 20:47, 5 Decembrie 2008
Pentru ca ati pus mare accent pe "formarea dvs profesionala" va redau continutul art.194 din Codul muncii pentru a intelege in ce caz va situati:
Art. 194. - (1) in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) in cazul in care, in conditiile prevazute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala presupune scoaterea partiala din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada ce nu depaseste 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de salariul integral corespunzator postului si functiei detinute, cu toate indemnizatiile, sporurile si adaosurile la acesta;
b) daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de baza si, dupa caz, de sporul de vechime.
(3) Daca participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesionala presupune scoaterea integrala din activitate, contractul individual de munca al salariatului respectiv se suspenda, acesta beneficiind de o indemnizatie platita de angajator, prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
(4) Pe perioada suspendarii contractului individual de munca in conditiile prevazute la alin. (3), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

In rest mai ramane posibilitatea unui concediu fara plata in conditiile 148 Codul Muncii, sau daca va "descurcati" de un concediu medical.


Concediu pentru studii nu se acorda decat pentru sustinerea examenului de licenta! Parerea mea, e ca nu puteti sa va luati decat concediu fara plata pentru sustinerea examenelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie formare profesionala aijin aijin Buna ziua. Societatea doreste sa angajeze 2 persoane in scopul calificarii. Instruirea teoretica se face la sediul firmei care organizeaza cursul, ceea ce ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale pt. perioada de formare profesionala Hellenne Hellenne Un salariat pleaca la un curs de formare profesionala de 8 zile (5 zile lucratoare, 3 nelucratoare) in alta localitate. Ce drepturi salariale i se cuvin pentru ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala in week-end Hellenne Hellenne Pantru cursurile de formare profesionala desfasurate in perioada week-end-ului, salariatii pot beneficia de zile libere ? care este cadrul legal pentru aceatsa ... (vezi toată discuția)