avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de al ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de al doilea copil

Buna ziua. Mă interesează sa stiu cum se procedează cu concediul de crestere a copilului pentru cel de-al doile copil. Am un baiat de un an si trei luni si as dori sa ramin din nou insarcinata. Fiind momentan in concediu de crestere al copilului, ar trebui sa incep serviciul cam pe la sfirsitul lui ianuarie 2013, baiatul fiind nascut in 24 ian 2011, Eu as dori sa raman din nou insarcinată, dar nu stiu cum mai este legea in privinta asta. Trebuie sa imi reiau serviciul pt a ramine din nou in concediu sau nu.., cum va fi cu indemnizatia pt al doilea copil. Va rog daca ma puteti ajuta cu sfaturi..:(
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:15, 18 Aprilie 2012
Legea este aceeasi , cu exceptia situatiei in care cel de-al doilea copile se naste in timpul primului CCC.

Modalitatea de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

In calculul celor 12 luni se va lua in considerare si perioada in care ati beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului

In cazul in care cel de-al doilea copil se naste in timpul primului CCC, avem art.9 din OUG nr.111/2010 care prevede:
......
(4) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungeşte corespunzător în cazul suprapunerii a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2).
(5) În cazurile prevăzute la alin. (4) se acordă o singură indemnizaţie la nivelul prevăzut
de prezenta ordonanţă de urgenţă.
(6) Pe perioada suprapunerii situaţiilor prevăzute la alin. (4), nivelul indemnizaţiei lunare
se majorează cu 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.

1. Daca veti naste al doilea copil inainte de a se termina CCC1 se va prelungi CCC1 cu CCC2 si veti primi aceeasi indemnizatie.

2. - Daca veti naste al doilea copil dupa ce se termina CCC1 veti relua activitatea, veti intra in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si apoi veti intra in CCC2.
- In cele 12 luni premergatoare nasterii, eligibile pentru a beneficia de CCC2, intra si lunile in care ati fost in CCC1.
si daca cel de-al 2lea copil se naste dupa treminarea CCC cu vreo 3-4 luni?
V-am raspuns mai sus:

2. - Daca veti naste al doilea copil dupa ce se termina CCC1 veti relua activitatea, veti intra in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si apoi veti intra in CCC2.
- In cele 12 luni premergatoare nasterii, eligibile pentru a beneficia de CCC2, intra si lunile in care ati fost in CCC1.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insarcinata in timpul concediului de crestere copil pana la 2 ani ioana.manuela76 ioana.manuela76 buna ziua! am ramas insarcinata pe perioada somajului si am beneficiat de cele 90 de zile de concediu medical 2014- 2015, pana ce am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru al doilea copil aba1011 aba1011 Buna ziua.Am un copil de 10 luni si beneficiez de indemnizatia de 85% sau cat a mai ramas 70-75%,daca sunt insarcinata din nou ce indemnizatie voi mai primi la ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru al doilea copil corladi corladi Buna ziua, sunt in ccc 2 ani cu primul copil, acum sunt insarcinata cu al doilea, cand il voi naste, primul copil va avea varsta de 1 an 6 luni, daca deja stau ... (vezi toată discuția)