Sunt P.F.A si sunt si angajat cu contract de munca pe perioada nedetrminata la o societate care imi retine si vireaza toate contributiile catre stat. Activitatea ca P.F.A. o desfasor ocazional..
Asa cum am pus o intrebare in alt topic, la care inca nu am primit raspuns, sunt conditii in care un PFA poate fi scutit de plata contributiei pentru sanatate.
Acum, problema e cum ajungi in situatia de scutire.
In intrebarea dvs, poate v-a scapat faptul ca textul respectiv se refera la persoane si nu la PFA.
PFA, realizeaza venituri din activitati comerciale, fiind inscrise dealtfel la Reg. Com, prin urmare PFA nu se pot incadra la exceptii de la plata CASS.
Ok, si cum realizeaza o persoana venituri de natura profesionala? La negru? Ca daca nu esti nici macar PFA, nu prea vad cum poti face chestia asta, legal.
Adica pur si simplu tai o chitanta, fara sa fi inregistrat la registrul comertului ?
1. ex: in cadrul unei actiuni organizate de un Consiliu Judetean sa zicem, pe tema acordarii primului ajutor (exercitiu/simulare) sunt invitati sa participe efectiv pt 4-5 ore si cativa medici specializati, echipe salvamont...etc Acestia pot primi din partea CJ o anumita suma. Asemenea si cu un profesor/ om de stiinta ...invitat sa tina/sustina o lucrare in cadrul unui eveniment organizat ocazional, pentru care primeste o suma din partea oragnizatorului
2. in cazul de mai sus, cei care primesc acesti bani, nu trebuie sa taie chitanta, natura veniturilor fiind una ocazionala, organizatorul avand prevazute in buget asemenea sume
3. pentru a taia chitanta, este obligatorie luarea in evidenta la Admin fiscala, nu neaparta la Reg Com ( ex: avocati, notari...etc)
Daca medicul sau pompierul primeste bani, si nu da chitanta in schimb, atunci a incasat bani la negru.
Sumele respective, chiar daca sunt ocazionale, trebuie declarate, pentru impozit. Cum le declari? Completezi benevol 200 sau 220, care o fi, si declari, chiar daca nu ai contract/chitanta ? Cine ar face asta?
Plus, consiliu judetean trebuie sa aibe documente justificative pentru ce sume a dat. Altfel, ce scrie in contabilitate? Ce i-ar impiedica pe cei din consiliu sa organizeze fictiv saptaminal astfel de actiuni, si sa bage banii in buzunar?
Cred ca, daca se intimpla asa ceva, contabilul mascheaza banii aia in cheltuieli de protocol, sau asa ceva, introducind facturi false, pentru a nu-si mai bate capul cu contracte si chitante, si alte chestii, totusi dfiind ilegal ceea ce face.
Legat de CAS, acesta se datoreaza in pimul rind de persoane, atit salariate cit si PFA.
O societate comerciala nu are nici o legatura cu CAS, decit prin prisma angajatilor ei.
Sunt SRL-uri care nu au angajati, si care nu platesc CAS.
PFA-ul, fiind legat de persoana, poate duce la impresia ca PFA-ul datoreaza banii, cind de fapt datoreaza persoana pe numele careia e deschis PFA-ul.
Revenind la intrebare: care ar fi situatiile in care o persoana, cu PFA, care presteaza in mod ocazional servicii, nu trebuie sa plateasca? Si daca are atit servicii ocazionale, cit si regulate, cum se face diferenta intre sumele respective ?
Pfa plata cas
AdinaElenaC
Sunt PFA si pe anul 2012 am realizat un venit de 1200 lei pentru care am primit de la CAS ca trebuie sa platesc 950 de lei. Este corect pentru un venit asa mic ... (vezi toată discuția)