avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionarea functionarului public
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionarea functionarului public

Buna ziua! Ma numesc Ileana Deusan,inca functionar public la Casa de Asigurari de Sanatate.Sint nascuta in 12.06.1950,virsta standard de pensionare 58 ani si 5 luni va rog sa-mi precizati demersurile si pasii de urmarit in vederea pensionarii pentru limita de virsta.Institutia mi-a sugerat" verbal "sa-mi depun cererea de pensionare insa citind din legea 19/2000,ART.167 ^2(1) "cererea de pensionare pt. limita de virsta (....)se depune de catre solicitant in termen de 90 zile de la data indeplinirii conditiilor. In concluzie. va rog sa precizati daca functionarul public are alta lege si cind anume se recomanda depunerea cererii de pensionare,avind in vedere ca doresc sa fiu mentinuta in functie pina la data primirii deciziei de pensionare. Cu mult respect:Illeana Deusan
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:52, 6 Decembrie 2008
Aveti grija ca raportul de serviciu inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, dupa caz, la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala ori invaliditate a functionarului public, potrivit legii - art.98 alin.1 lit.d din Legea nr.188/1999.
Buna ziua!
Am inteles textul mesajului dar as mai avea citeva intrebari:
Cind,sub ce forma(scris,verbal)trebuie sa mi se aduca la cunostinta faptul ca indeplinesc conditiile de pensionare?Sau eu, angajatul am obligatia sa stiu acest lucru? Este normal ca in urma spuselor functionarului de la Resurse Umane, de genul"vezi ca ai indeplinit virsta si ar trebui sa-ti depui cererea"cuvinte rostite pe holul Institutiei eu nu m-am conformat?Ce repercursiuni ar putea avea faptul ca inca nu mi-am depus nicio cerere asteptind totusi o comunicare oficiala din partea Comp.Resurse Umane?
In mod normal este corect ca Dep. de Resurse Umane sa aiba o situatie a personalului pensionabil pentru limita de varsta, urmand ca acesta sa fie instiintat din timp in vederea solicitarii intocmirii dosarului de pensi. (vezi si CCM daca nu prevede altfel)
Legea nu prevede o astfel de Instiintare prealabila din partea angajatorului INSA coroborand obligativitatea lui de a depune dosarul de pensii cf art. ART. 167^2 alin (2)Lg 19/2000, este, cred eu, uman sa va fie mai intai adus la cunostinta. Altfel, nedepunerea cererii de intocmire a dosarului de pensie din partea Dvs, ii da dreptul concedierii cf art.61 lit (e)/ C muncii.
Ultima modificare: Joi, 4 Decembrie 2008
ContSters20980, utilizator
Art.61 lit.e din Codul muncii nu este aplicabil functionarilor publici ;)
Daca v-a sugerat sa va depuneti cererea de pensionare, inseamna ca au facut un calcul si au observat ca indepliniti conditiile de iesire la pensie.
Stimata doamna, ati implinit varsta standard de pensionare. Conform Ordinului nr. 340/2001 stagiul complet de cotizare, in cazul dvs., este de 26 de ani si 10 luni.
Numai dvs. stiti ce stagiu realizat de cotizare aveti (respectiv vechimea totala in munca).
Ultima modificare: Luni, 8 Decembrie 2008
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Modalitate incetare raport de serviciu - pensionare anticipata Sanda67 Sanda67 Buna ziua. Cum inceteaza raportul de serviciu al unui functionar public care a depus la casa de pensii si a si obtinut decizia pentru pensionare anticipata, ... (vezi toată discuția)
Incetare raport de serviciu tina_d tina_d Este legal ca unui functionar public sa-i inceteze raportul de serviciu inainte de aparitia deciziei de pensionare? Dosarul de pensionare a fost depus cu o ... (vezi toată discuția)
Pensionare temporara pentru boala mfiruta mfiruta Puteti,va rog, sa-mi spuneti daca in cazul pensionarii temporare pentru boala raportul de serviciu al functionarului public se poate suspenda si in ce ... (vezi toată discuția)