avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor pentru STIRI
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor pentru STIRI

Buna ziua,

Vreau sa imi fac un site cu articole. Ma gandeam sa copiez niste articole de pe alte site-uri. Este ilegal ce vreau sa fac? Pe site-ul respectiv se specifica ca textele nu pot fi imprimutate fara acordul scris al autorului.
Ma intereseaza mai mult partea legala. Am cautat pe internet si se specifica urmatoarele din urmatoarea lege:
LEGE nr.8 din 14 martie 1996
privind dreptul de autor şi drepturile conexe

Art. 9. - Nu pot beneficia de protecţia legală a dreptului de autor următoarele:
a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile şi invenţiile, conţinute într-o operă, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;
b) textele oficiale de natură politică, legislativă, administrativă, judiciară şi traducerile oficiale ale acestora;
c) simbolurile oficiale ale statului, ale autorităţilor publice şi ale organizaţiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul şi medalia;
d) mijloacele de plată;
e) ştirile şi informaţiile de presă;
f) simplele fapte şi date.

Pe mine ma intereseaza stirile si informatiile de presa.
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 20:03, 25 Aprilie 2009
Daca sunt articole semnate, desigur opereaza dreptul de autor, pentru ca datele din stiri sau informatii sunt prelucrate de autorul respectiv.Daca sunt stiri si informatii difuzate de agentii de presa - de obicei acestea le difuzeaza in sistem contractual - acestea nu beneficiaza de protectia legii dreptului de autor, precum precizeaza art.9 lit.e.
Exact aceasta treaba m-ar interesa si pe mine...

Florentina Albu:
" Daca sunt articole semnate, desigur opereaza dreptul de autor, pentru ca datele din stiri sau informatii sunt prelucrate de autorul respectiv. " - aici te refereai la persoanele care spre exemplu se deplaseaza la fata locului si se intereseaza de un subiect anume pe care mai tarziu il scrie sub forma de stire pe un anumit site ?

" .Daca sunt stiri si informatii difuzate de agentii de presa - de obicei acestea le difuzeaza in sistem contractual - acestea nu beneficiaza de protectia legii dreptului de autor, precum precizeaza art.9 lit.e. " - iar aici te referi la stirile de pe siteurile ziarelor in general... sau orice site care ofera stiri online... ?

Cum zicea mai sus dl.Escu... el doreste sa-si faca un site cu articole, doar ca la inceput vrea sa posteze articole copiate de pe alte siteuri.... pai spre exemplu sunt o gramada de siteuri care fac chestia asta... un exemplu clar ar fi rol.ro ... eu din cate am inteles.... daca copiezi dintr-o stire doar pana la un anumit numar de caractere si precizezi sursa... nu prea au ce sa-ti faca...
Sunt mai multe la mijloc ?
Daca se preia un articol care citeaza o sursa, drepturile de autor se aplica ambelor surse? De exemplu, daca se doreste preluarea unui articol online, scris de un ziarist, care citeaza o companie imobiliara?
Eventualele drepturi de autor se aplica doar la acel articol. Partea din articol care reprezinta citarea unei surse nu este independenta de articol ci una cu acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plagiat octapesik octapesik as vrea sa stiu ce urmari juridice are faptul ca plagiezi ceva,de exemplu un articol. este plagiatul o infractiune? as dori cat mai multe informatii. va ... (vezi toată discuția)
Copyright agregator știri / presă. cum mă pot asigura că nu încalc legea? bogdan.munteanu bogdan.munteanu Salut, Lucrez la un site in care doresc sa introdu articole de stiri ale mai multor publicatii, si ma intreb daca este ok din punct de vedere al ... (vezi toată discuția)
Pamflet Zooby Zooby In ce conditii pot prelua pe un blog stiri pe care sa le abordez prin prisma unui pamflet ? (vezi toată discuția)